zondag, 23 oktober 2016

Nieuwsbrief oktober 2016

Beste mensen,

Hierbij de maandelijkse nieuwsbrief van De Leesclub van Alles:

Weekritme

DLVA publiceert boekbesprekingen over een groot aantal domeinen. Sinds eind september zijn we gestart met een vast weekrimte. Op maandag staan de exacte wetenschappen centraal, dinsdag publiceren we verhalen over mens & samenleving (politiek, economie, sociologie), woensdag gaat het om geschiedenis en archeologie. Donderdag doen we aan kunst en cultuur, vrijdag en zaterdag als voorbereiding op het weekend schrijven we over fictie (literatuur, maar ook over thrillers en biografieƫn). We eindigen de week zoals dat hoort op zondag met beschouwingen over filosofie en religie.

Bekijk hier de genres en onderwerpen van DLVA.

Gezocht

Sociologie Magazine

We zijn nog niet helemaal 360Ā° rond, dat is natuurlijk wel onze ambitie. We zoeken nog (meer) ervaren recensenten op het gebied van sport, klassieke muziek en jazz, moderne geschiedenis, biologie, beeldende kunst, geologie. Interesse? Stuur een mail naar: info@deleesclubvanalles.nl.

Voorkeur van de hoofdredacteur

Inmiddels staan er meer dan 400 artikelen op de site, de oogst van nog maar een kwartaal. Daar zijn wij we natuurlijk bijzonder trots op. Enkele mooie verhalen van afgelopen weken:

  • Marijke Laurense gaf naar aanleiding van de biografie over Bordewijk en zijn vrouw Johanna een beschouwing over de rol van de man of de vrouw achter de beroemdheid, de schrijver, politicus, etc.
  • Marnix Verplancke hield een dubbel interview met Hans Achterhuis en Rudger Bregman over de Utopie.
  • Ger Groot stuurde zijn essay in over de jeugd van filosoof Walter Benjamin.
  • Uit C2W namen we het enthousiaste verhaal over van Erwin Boutsma over bacteriĆ«n en microben.
  • Jannie Trouwborst vertelt over bijzondere non-fictie boeken zoals Het huis me de leeuwen Van Tania Heimans.
  • En van onze nieuw medewerker Jonas Vandroemme plaatsten we een mooi verhaal over het bekroonde boek Dit is mijn hof, over de teloorgang van het land van mijn grootvader en grootmoeder, het land van Waas, onder de rook van Antwerpen.

DLVA Live

De eerste avonden van de DLVA live zitten er op. We denken dat we een mooie formule te pakken te hebben. De avonden zijn informatief, ideeƫn worden uitgewisseld, toegankelijk. Voor de komende weken staan gepland:

21-11: De boom in het land van de Toraja van Philip Claudel met Claudel vertaler Manik Sarker. Moderatie Roeland Dobbelaer.

Voor deze avond zijn nog kaarten beschikbaar.

DLVA in andere steden

Vanaf het voorjaar willen we ook in andere steden starten met DLVA-live. Belangstelling om in jouw stad dit te helpen opzetten? Stuur een mail naar info@deleesclubvanalles.nl. We zoeken met name mensen in Gouda, Hilversum, Amersfoort en Den Bosch.

DLVA live in 2017

Komende weken bepalen we de boeken die we in de eerste maanden van het volgende jaar gaan bespreken. Welke boek wil jij behandeld zien. Stuur je suggesties en opmerkingen naar info@deleesclubvanalles.nl.

Nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief in je mailbox ontvangen. Geef je dan hier op.woensdag, 15 september 2021

DLVAlive over de politieke actualiteit van George Orwell

Met Thomas Heij, filosoof en Orwell vertaler en Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur van DLVA/Bazarow.com [Leesclubavond] Waarin schuilen de verlokkingen van het nationalisme en het fascisme? Hoe worden taal en literatuur gebruikt voor politieke doelen? Wat kun je doen om...


woensdag, 15 september 2021

Zo kun jij je eigen boek vertalen!

[Tips voor het boekenvak] Honderden of zelfs duizenden mensen kunnen de pagina's van je boek omslaan. Als je het echter laat vertalen, kun je het leven van miljoenen mensen raken. Dat is alleen als de vertaling niet als een vertaling...


woensdag, 15 september 2021

Hans Vervoort prijs verdubbeld

[Nieuws] Dankzij de gift van een literatuurkenner is de Hans Vervoort-prijs voor proza van neerslachtige en toch opbeurende aard verdubbeld van ā‚¬ 5.000 naar ā‚¬ 10.000. Schrijver en oud mediaman Hans Vervoort kondigde in april de nieuwe prijs aan. Vervoort...