Nieuwsbrief oktober 2016

Beste mensen,

Hierbij de maandelijkse nieuwsbrief van De Leesclub van Alles:

Weekritme

DLVA publiceert boekbesprekingen over een groot aantal domeinen. Sinds eind september zijn we gestart met een vast weekrimte. Op maandag staan de exacte wetenschappen centraal, dinsdag publiceren we verhalen over mens & samenleving (politiek, economie, sociologie), woensdag gaat het om geschiedenis en archeologie. Donderdag doen we aan kunst en cultuur, vrijdag en zaterdag als voorbereiding op het weekend schrijven we over fictie (literatuur, maar ook over thrillers en biografieën). We eindigen de week zoals dat hoort op zondag met beschouwingen over filosofie en religie.

Bekijk hier de genres en onderwerpen van DLVA.

Gezocht

Geschiedenis Magazine

We zijn nog niet helemaal 360° rond, dat is natuurlijk wel onze ambitie. We zoeken nog (meer) ervaren recensenten op het gebied van sport, klassieke muziek en jazz, moderne geschiedenis, biologie, beeldende kunst, geologie. Interesse? Stuur een mail naar: info@deleesclubvanalles.nl.

Voorkeur van de hoofdredacteur

Inmiddels staan er meer dan 400 artikelen op de site, de oogst van nog maar een kwartaal. Daar zijn wij we natuurlijk bijzonder trots op. Enkele mooie verhalen van afgelopen weken:

  • Marijke Laurense gaf naar aanleiding van de biografie over Bordewijk en zijn vrouw Johanna een beschouwing over de rol van de man of de vrouw achter de beroemdheid, de schrijver, politicus, etc.
  • Marnix Verplancke hield een dubbel interview met Hans Achterhuis en Rudger Bregman over de Utopie.
  • Ger Groot stuurde zijn essay in over de jeugd van filosoof Walter Benjamin.
  • Uit C2W namen we het enthousiaste verhaal over van Erwin Boutsma over bacteriën en microben.
  • Jannie Trouwborst vertelt over bijzondere non-fictie boeken zoals Het huis me de leeuwen Van Tania Heimans.
  • En van onze nieuw medewerker Jonas Vandroemme plaatsten we een mooi verhaal over het bekroonde boek Dit is mijn hof, over de teloorgang van het land van mijn grootvader en grootmoeder, het land van Waas, onder de rook van Antwerpen.

DLVA Live

De eerste avonden van de DLVA live zitten er op. We denken dat we een mooie formule te pakken te hebben. De avonden zijn informatief, ideeën worden uitgewisseld, toegankelijk. Voor de komende weken staan gepland:

21-11: De boom in het land van de Toraja van Philip Claudel met Claudel vertaler Manik Sarker. Moderatie Roeland Dobbelaer.

Voor deze avond zijn nog kaarten beschikbaar.

DLVA in andere steden

Vanaf het voorjaar willen we ook in andere steden starten met DLVA-live. Belangstelling om in jouw stad dit te helpen opzetten? Stuur een mail naar info@deleesclubvanalles.nl. We zoeken met name mensen in Gouda, Hilversum, Amersfoort en Den Bosch.

DLVA live in 2017

Komende weken bepalen we de boeken die we in de eerste maanden van het volgende jaar gaan bespreken. Welke boek wil jij behandeld zien. Stuur je suggesties en opmerkingen naar info@deleesclubvanalles.nl.

Nieuwsbrief

Wil je de nieuwsbrief in je mailbox ontvangen. Geef je dan hier op.

1 reactie op “Nieuwsbrief oktober 2016

  1. De leesclub van Alles | Een mediathecaris.. | … schreef:
    […] De Leesclub van alles ontstond in 2009 toen vijf Utrechtse vrienden en een Hilversumse, mannen van destijds in de veertig, besloten maandelijks een boek te lezen over alles wat hen maar interesseert: literatuur, kunst, wetenschap, filosofie, geschiedenis, politiek, economie. Zes jaar lang kwamen we bij elkaar, het was een hechte club, we lazen prachtige boeken, het waren heerlijke avonden. In 2015 hielden we op te bestaan. Een van ons was twee jaar daarvoor afgehaakt, geen tijd meer. Dramatischer was het overlijden van twee van onze leden, in 2014 en in 2015. Deze website, een initiatief van filosoof, mediaondernemer en niet op de laatste plaats veellezer Roeland Dobbelaer, zet het idee achter De Leesclub van Alles voort. Als blijvend hommage aan Maarten de Keulenaar en Bouke Boomstra, de twee leden die ons ontvielen, maar ook om het idee van de leesclub een nieuw leven in te blazen met dagelijkse posts over boeken en wat we daar van vinden en vanaf september 2016 voorlopig tweewekelijkse live-events.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *