woensdag, 17 juni 2020

Nina Polak wint de Inktaap 2020 met Gebrek is een groot woord

De Inktaap is dĂ© literatuurprijs voor jongeren, dit jaar gaat hij naar Nina Polak. Ieder jaar lezen schooljury’s door heel Nederland de winnaars van de Libris Literatuurprijs, de BNG bankprijs en de Bookspot Literatuurprijs, en kiezen ze hun favoriet. De competitie dit jaar bestond uit De goede zoon van Rob van Essen en De heilige Rita van Tommy Wieringa en het winnende boek.

Gebrek is een groot woord van Nina Polak gaat over de dertigjarig Skip, die na zeven jaar werken op zee terugkeert naar Amsterdam. Een selectie uit de juryrapporten luidt als volgt:   

  • “Nina Polak geeft je als buitenstaander het gevoel dat je er toch een beetje bij hoort, dat je onderdeel van de familie bent. Daarom is zij volgens ons de terechte winnaar van de drie. Welkom in onze Inktaapfamilie Nina Polak!”
  • “Een intrigerend boek over Skip die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen vrijheid en geborgenheid. Haar plaats vinden, zonder daarop vastgepind te worden.”

In totaal telt de jury van de Inktaap 1.187 leden. De prijs voor het beste juryrapport ging naar het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. In plaats van een feestelijke uitreiking in de Doelen te Rotterdam is De Inktaap podcast in het leven geroepen. Op de site van de Inktaap kan je interviews met de drie genomineerde auteurs en deelnemende leerlingen terugluisteren.


Door Remus Thijssen

Foodlog


donderdag, 9 juli 2020

J.K. Rowling en zo’n 150 anderen schrijven open brief tegen ‘cancel-cultuur’

Ruim 150 schrijvers en academici spreken zich in een open brief in Harper’s Magazine uit tegen de ‘cancel-cultuur’. Hierbij worden personen (online) afgerekend vanwege uitspraken waar mensen het niet mee eens zijn. De ondertekenaars van de brief vinden dat de mogelijkheid tot...


maandag, 6 juli 2020

Shortlists Europese Literatuurprijs 2020 bekendgemaakt

De jury’s van de Europese Literatuurprijs maakten eind juni de titels op de shortlists voor twee bekroningen bekend. Naast de vakjury heeft de prijs dit jaar ook een studentenjury met een eigen shortlist en winnaar.  Abdelkader Benali, voorzitter van de vakjury, maakte...


vrijdag, 3 juli 2020

7 boeken over sport

Het is weer zover dat we voluit mogen sporten en dat mag gevierd worden! En ook al gaat de sportzomer niet door zoals gepland, dat betekent niet dat het maar saai moet zijn op sportgebied. Met de onderstaande sportboeken krijg...