donderdag, 30 april 2020

Opgroeien in oorlogstijd

Herdenken 

In 2019 en 2020 herdenken we het beĆ«indigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. En nu, in 2020, kunnen we deze gebeurtenis helaas niet samen gedenken. Om toch aandacht te schenken aan deze belangrijke tijd, zijn er allerlei initiatieven die wij via de media kunnen volgen. 

Bazarow is een boekensite en daarom willen we stilstaan bij 4 en 5 mei 2020 door aandacht te geven aan een paar jeugdboeken. En vooral boeken over opgroeien in oorlogstijd. Hoe is het voor kinderen geweest om op te groeien in oorlogstijd? Hier een aantal boeken die geschreven zijn vanuit het perspectief van kinderen. 

We kennen allemaal Anne Frank, het meisje dat in haar onderduikperiode een dagboek bij hield. Van dit dagboek is nu een videodagboek gemaakt dat in vijftien afleveringen te zien is. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven. 

Archeologie Magazine

Ook hele jonge kinderen vanaf 6 jaar kunnen lezen over Anne Frank. De teksten zijn kort en bondig. Helder en begrijpelijk met illustraties die een goed tijdsbeeld geven.  

Een boek met bekende en onbekende verhalen over de Tweede Wereldoorlog is Hoe fel de zon ook scheen, geschreven door Arend van Dam. De auteur vertelt het verhaal van bekende en onbekende mensen zoals Hannie Schaft en Erik Hazelhoff Roelfzema. Om voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar of om zelf te lezen vanaf negen jaar. 

In Oorlog in inkt, een jeugdboek voor 10+, lezen we verhalen van gewone opgroeiende jongeren en hun zoektocht naar zichzelf, en hun verliefdheden, zoals bij Annie, een van de dagboekschrijfsters uit dit boek. Het lezen van haar verhaal maakt eveneens duidelijk dat behalve de plek waar je woont, ook het gezin waarin je opgroeit heel bepalend is. Het boek is gebaseerd op echte dagboeken van jongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verhalen als het ware van binnenuit verteld. 

Alleen beer mocht mee, eveneens een jeugdboek voor 10+, is het waargebeurde verhaal van een meisje dat een deel van haar jeugd heeft doorgebracht in kamp Tjideng, in het voormalige Nederlands-IndiĆ«.  Een bijzonder en zeer begrijpelijk boek over een stuk geschiedenis ver van Nederland vandaan. Auteur Vivian den Hollander schrijft in het nawoord hoe dit verhaal tot stand is gekomen. De Trudi uit het verhaal is lange tijd de oppas geweest van de schrijfster.  

Owen en de soldaat van de Britse auteur Lisa Thompson is geen boek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, maar wel een boek dat op een eigen manier vertelt over herdenken. Voor Owen gaat het standbeeld van een stenen soldaat in een herdenkingsplantsoen een hele aparte plek innemen. Een boek voor tienjarigen. 

— 

Door Rita Pontororing donderdag, 4 juni 2020

Column: 2114Ā belooft een rijk literair jaar te wordenĀ 

Eigenlijk had Karl Ove KnausgĆ„rd op 23 mei met veel ceremonieel zijn bijdrage aan de Framtidsbiblioteket zullen overhandigen. Maar dat ging vanwege corona/covid-19 niet door. De plechtigheid is uitgesteld tot 5 september. De productie van deze nieuwe KnausgĆ„rd loopt overigens geen vertraging op: het boek verschijnt zoals gepland in 2114.  Karl Ove KnausgĆ„rd is...


donderdag, 4 juni 2020

Schrijvers en theatermakers willen acteurs inzetten voor leesoffensief

Meer dan 250 academici, schrijvers en theatermakers willen acteurs en jongeren met leesachterstand bij elkaar brengen voor een covid-leesoffensief. Dat bepleitten zij maandag in de Volkskrant. Vanwege de coronacrisis zitten veel acteurs thuis. De initiatiefnemers denken dat deze acteurs jongeren kunnen...


dinsdag, 2 juni 2020

Zes belangrijke boeken over racisme

Vorige week kwam de zwarte man George Floyd om het leven door ernstig, hardhandig politiegeweld van een witte agent in Amerika. Deze gebeurtenis gaf de wereldwijde protestbeweging Black Lives Matter een grote impuls. De afgelopen kreeg de beweging ontzettend veel steun. De Black...