woensdag, 22 januari 2020

Po√ęzieweek

Op 30 januari begint de Po√ęzieweek. De Po√ęzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor po√ęzie cre√ęren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen. Het gaat een week worden vol speciale activiteiten en acties die allemaal draaien om po√ęzie. 

Activiteiten
De Po√ęzieweek wordt groot geopend met de Startshow in Antwerpen, op Gedichtendag oftewel 30 januari. Onder het motto ‚Äėde toekomst is nu‚Äô, het thema van deze achtste Po√ęzieweek, geven Maud Vanhauwaert, Siel Verhanneman, Dean Bowen en Max Greyson het beste van zichzelf. Jan Ducheyne dj‚Äôt. Daarnaast wordt Cosmos, Texaco voorgesteld, het Po√ęzieweekessay van Charlotte Van den Broeck met illustraties van Ward Zwart.

Verder worden er door heel Vlaanderen en Nederland activiteiten georganiseerd. Van prijsuitreikingen tot dichtersoptredens en van po√ęzie op straat tot activiteiten in de boekwinkel of bibliotheek bij u in de buurt. Bekijk het volledige overzicht hier. 

Po√ęziegeschenk 
Tijdens de Po√ęzieweek krijg je van de boekwinkel bij aankoop van ‚ā¨ 12,50 aan po√ęzie het Po√ęziegeschenk cadeau. Het Po√ęziegeschenk 2020 heeft de titel nu, geheel in het thema van de Po√ęzieweek ‚ÄėDe toekomst is nu‚Äô. Het geschenk is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarri√®re. Het geschenk dient als een kennismaking met actueel en uiteenlopend werk van Insta-poets en slamdichters tot prestigieuze prijswinnaars. 

C2W

De tien dichters zijn:
Akwasi (1988, Ambo|Anthos)
Dean Bowen (1984, Uitgeverij Jurgen Maas)
Charlotte Van den Broeck (1991, Arbeiderspers)
Radna Fabias (1983, Arbeiderspers)
Max Greyson (1988, Arbeiderpers)
Carmien Michels (1990, Polis)
Roelof ten Napel (1993, Hollands Diep)
Marieke Lucas Rijneveld (1991, Atlas Contact)
Maud Vanhauwaert (1984, Querido)
Siel Verhanneman (1989, Standaard Uitgeverij)

#DichterBijMij
De organisatie van de Po√ęzieweek snapt dat genieten van gedichten niet alleen meer offline gebeurt. Daarom is de actie #DichterBijMij in het leven geroepen de jeugdige po√ęten. Onder #DichterBijMij worden leerlingen en studenten uit Vlaanderen en Nederland opgeroepen om aan de slag te gaan met gedichten van Dean Bowen, Carmien Michels of Maud Vanhauwaert uit de bloemlezing Nu. Het resultaat van alle creatieve uitingen deel je vanaf Gedichtendag 2020, 30 januari, op sociale media met #DichterBijMij. De driekoppige jury ‚Äď bestaande uit Dean, Carmien en Maud ‚Äď kiezen de mooiste drie creaties eruit en die worden beloond met een boekenpakket van die drie geschenkauteurs.

Zoek je nog inspiratie? Zoek op Facebook en Instagram  #DichterBijLanoye om de resultaten van Po√ęzieweek 2019 te bekijken! En kijk hier voor meer informatie over de actie dit jaar. 

En ook voor de jongere kinderen bestaan er toegankelijke gedichten. We hebben een paar tips voor je verzameld, bekijk ze hier

Zelf dichten
Po√ęzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag. Donderdag 30 januari is het Gedichtendag: verras collega‚Äôs, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.

Deel je gedicht met #Gedichtendag op sociale media!maandag, 24 februari 2020

Debuut Dido Michielsen wint Boekhandelsprijs 2020

Lichter dan ik van Dido Michielsen wint de Boekhandelsprijs 2020. De zesde editie van de Boekhandelsprijs werd donderdagavond uitgereikt. Boekverkopers van Nederland kiezen een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. De prijs bestaat sinds 2015 en is een...


maandag, 24 februari 2020

DLVA Boekensalon: Gemma Sliedrecht spreekt over Stil Leven

In Nederland leven naar schatting enkele tienduizenden ongedocumenteerde mensen. Er is weinig bekend over wie deze mensen nu eigenlijk zijn. Ze zijn vaak noodgedwongen onzichtbaar. Daarom maakte STIL Utrecht het fotoboek Stil Leven - Geen papieren, wel mensen, waarin 21 van deze...


vrijdag, 21 februari 2020

Nominaties Herman de Coninkprijs voor po√ęzie bekendgemaakt

Vrijdag zijn de zes genomineerden voor de Herman de Coninckprijs voor po√ęzie bekendgemaakt. Deze bundels komen in aanmerking: ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Hogere Natuurkunde van Ellen Deckwitz (Pluim) ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Oog van Eva Gerlach (De Arbeiderspers) ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Sticky Drama van Dominique de Groen (Epo)...