woensdag, 19 mei 2021

Programma DLVAlive mei en juni

Voor de komende maanden hebben we weer een mooi en gevarieerd online programma aan DLVAlive avonden samengesteld. Zoals altijd wisselen we fictie en non-fictie af. Achtereenvolgens zijn historicus en oudheidkundige Jona Lendering, schrijver en neerlandica Dietske Geerlings en journalist en schrijver Chris Reinewald te gast.

Recent publiceerden ze elk een nieuw boek. Tijdens DVLA gaat Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur Bazarow/De Leesclub van Alles met hen in hen in gesprek.

Van de avonden worden opnamen gemaakt. Eerdere avonden met Ine Boermans (boek: Een opsomming van tekortkomingen) en met Christiaan Weijts (boek: Furore) staan nu online. Kijk ze hier terug.

Donderdag 20 mei, 20.00 uur: Historicus en oudheidkundige Jona Lendering over zijn boek Bedrieglijk echt

Boekenkrant

Historicus en oudheidkundige Jona Lendering geeft een korte inleiding over zijn nieuwe boek Bedrieglijk echt. Daarna gaat Roeland Dobbelaer met hem in gesprek en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Over het boek: In Bedrieglijk echt beschrijft Jona Lendering de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie. Veel romantischer dan papyrologie kan wetenschap niet zijn. In een ver land ontdekt iemand een antieke boekrol of wat snippers papyrus en ineens is daar een lang vergeten tekst. Vaak komen de papyri echter van de zwarte markt, zoals het Evangelie van de Vrouw van Jezus, dat enkele jaren geleden veel publiciteit trok. Hoewel binnen enkele dagen vaststond dat het ging om een vervalsing, erkende de onderzoekster dit pas toen de vervalser was opgespoord. Jona Lendering laat in Bedrieglijk echt zien dat fraudeurs kansen krijgen de wetenschap een loer te draaien door de zucht naar roem van wetenschappers.

Een avond over de oudheid, archeologie en papyrologie, en over fraude en bedrog in de wetenschap.

– datum: Donderdag 20 mei
– aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur

Donderdag 3 juni: Dietske Geerlings over haar nieuwe boek Tere min

Op donderdag 3 juni is Dietske Geerlings te gast bij DLVAlive online. Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer gaat met haar in gesprek over haar laatste roman Tere min, over haar schrijverschap, het zelf publiceren van boeken, klassieke muziek, over literatuuronderwijs aan middelbare scholieren en nog veel meer. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Over het boek: ā€œZij heeft al vanaf haar geboorte geen haar. Op de begraafplaats, waar zij elke ochtend en nacht vogels spot, ontmoet zij hem die nog maar Ć©Ć©n been heeft. Er ontstaat een tere liefde tussen hen beiden. Hij bouwt voor haar een mysterieus kastje met twee antennes en speelt vanuit het niets ā€˜de vuurvogelā€™ voor haar. Zijn en ontbreken, beroeren en ontroeren, herinnering en missen zijn de themaā€™s van dit kleine verhaal over twee kwetsbare mensen.

De theremin is een mysterieus kastje met twee antennes. Het is een van de oudste elektronische muziekinstrumenten, uitgevonden door LĆ©on Theremin in 1920. De schoonheid van het instrument zit in het feit dat je het instrument niet aanraakt tijdens het spelen. Door met je handen boven het kastje te bewegen onttrek je muziek uit het niets.ā€

– datum: Donderdag 3 juni
– aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur

Donderdag 24 juni: Chris Reinewald over zijn roman Hard zijn

In zijn donkere, op historische feiten gebaseerde roman Hard zijn vertelt Chris Reinewald in 51 korte hoofdstukken het relaas van het Amsterdamse NSB-gezin Waldeneck. Nieuwsgierig geworden naar zijn eigen incomplete familiegeschiedenis ging de auteur op onderzoek uit en reconstrueerde in fictievorm wat gebeurd is en wat gebeurd zou kunnen zijn.

Midden 1940. De naĆÆeve hoofdpersoon Leen schikt zich willig naar haar man Frits, een postbode, uniformen en gehard NSBā€™er in de Amsterdamse wijk De Pijp. Zoon Frits junior wil NSB-burgemeester worden.

Als op 5 september, Dolle Dinsdag, het gerucht gaat dat de geallieerden op het punt staan Nederland te bevrijden, vluchten Leen en andere NSB-vrouwen en -kinderen naar nazi-Duitsland. In een opvangcentrum verblijft ze tussen lotgenoten. In 1948 is het gezin Waldeneck weer herenigd. Hun verzwegen ā€˜fouteā€™ verleden blijft echter tot 1978 opspelen.

Roeland Dobbelaer gaat in gesprek met Chris Reinewald, over zijn boek, over hoe het is om kind te zijn van NBS-ouders, over de keuze om hier een roman over te schrijven en niet een historische studie, over een stuk van de geschiedenis die we liever willen wegstoppen.

– datum: Donderdag 24 juni
– aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur

– DLVAlive is uitsluitend online te volgen. Vooraf ontvangen mensen met een ticket een link voor online deelname.
– Kosten: regulier ticket ā‚¬ 5,-; scholieren/studententicket ā‚¬ 1,-.
– Redactieleden en recensenten van DLVA hebben gratis entree, stuur daarvoor een mail naar info@deleesclubvanalles.nl

Kijk hier voor alle informatie en ticketszondag, 20 juni 2021

Waarom Bazarow en De Leesclub van Alles?

2 websites, 1 doel: alles voor boeken Wij ondersteunen schrijvers, vertalers, uitgevers, boekhandels Ć©n lezers Bazarow en De Leesclub van Alles maken de boekenmarkt weer gezond. Dat doen we door de opbrengsten eerlijker te verdelen onder boekhandelaren, schrijvers, vertalers en...


donderdag, 17 juni 2021

Jona Lendering over zijn fascinatie voor de oudheid, over zijn werk, en over bedrog in de wetenschap

[Leesclubavond] Op donderdag 20 mei, 20.00 uur was historicus en archeoloog Jona Lendering te gast bijĀ DLVAlive. Hij sprak over zijn nieuwe boekĀ Bedrieglijk echt, oude papyri, moderne controverses. Ook zijn boekĀ Xerxes in GriekenlandĀ kwam ter sprake. Ik vroeg hem ook waar zijn...


maandag, 14 juni 2021

De beste zonnebrillen om mee te lezen

[Lifestyle] Buiten lezen is heerlijk. Of je nu in een park zit, in de tuin of op je balkon. Maar ga je buitenlezen, zorg dan wel voor een goede zonnebril. Zo voorkom je dat je na het lezen hoofdpijn hebt....