Bijlsma, Marlene

Bijlsma, Marlene

110 Recensies

18-09-2021

Greenfeast

Groentegerechten in de herfst en winter [Recensie] De cirkel is rond met Nigel Slater’s Greenfeast Herfst en Winter. Eerder verscheen deel één met lente en zomergerechten dus nu kun je jaarrond groenterecepten op tafel zetten. Ook in de donkere maanden wanneer we behoefte hebben aan voedzame verwarmende gerechten zijn groenten de ster, zo laat Nigel zien. We gebruiken de oven en stoofpan...


11-09-2021

Bak!

Van eenvoudige appelcake tot het beste zuurdesembrood [Recensie] Een hobby die uitgroeit tot een wekelijkse buurtbakkerij. Dat is ‚Äď heel kort door de bocht- her verhaal achter Bak!. Wat begon als een manier om van bakrestjes af te komen door ze weg te geven aan buren, ontwikkelde zich al gauw tot buurtbakkerij BuikerslootBakery. Jayne Jubb laat samen met haar man...


28-08-2021

Lekker lokaal

Koop zo dichtbij als maar mogelijk is [Recensie] Lekker Lokaal borduurt voort op Nederland Kookboek van Laura de Grave. Sinds de corona crisis kopen we niet alleen meer online maar ook vaker rechtstreeks van de boer. Daar sluit dit nieuwste kookboek van Laura naadloos op aan. Waarom zou je niet kijken wat Nederland voor moois te bieden heeft voordat je voorverpakte van...


14-08-2021

Flavour

Ook nu staan groenten centraal [Recensie] FLAVOUR is het derde boek in de serie; Plenty en Plenty More gingen voor. Het draait nog steeds om groenten. Deze keer ligt de focus op het cre√ęren van smaakbommen. Hoe doe je dat? Door bepaalde manieren van bereiden, door specifieke combinaties te maken en door de volle smaak van groenten zelf. Zo is...


07-08-2021

Dishoom

Een culinaire reis door Bombay [Recensie] Lekkers uit Bombay zo luidt de ondertitel van Dishoom. Nee, inderdaad niet Mumbai ‚Äď sinds de jaren negentig de offici√ęle naam. Want Naved, Kari en Shamil hechten aan de oude benaming van de havenstad. Een smeltkroes van migranten en eetculturen. De Portugezen gaven oorspronkelijk de naam Bom Bahia en dat werd Bombay. De drie...


10-07-2021

Chinese takeaway veggie

Veel verse groente en de vijf smaken uit de Chinese keuken [Recensie] Kwoklyn Wan groeide letterlijk op in de keukens van de Chinese restaurants van zijn grootouders en ouders. Als chef-kok van de derde generatie bracht hij vorig jaar Chinese Takeaway uit. Populaire afhaal-chinees gerechten om thuis te maken. Nu is er Chinese Takeaway Veggie als groene opvolger. Kwoklyn gebruikt verse groenten...


26-06-2021

Thai

De uitgekiende combinatie van pittig, zoet, zuur en zout. [Recensie] Weet je wat ik zo lekker vind aan Thais eten? De uitgekiende combinatie van pittig, zoet, zuur en zout. Tove Nilsson schreef in Thai ruim zeventig authentieke Thaise recepten op met hier een daar een twist. Als je wilt eten als een echte Thai dan zet je minstens zes tot...


19-06-2021

Ruige kost

Zeeuws jammen in de keuken [Recensie] Naast mooie natuur en prachtige stranden heeft Zeeland ook op culinair gebied veel te bieden. Die mariniers weten niet wat ze missen. De zanger van Bl√ėf en de chef van de Kromme Watergang (twee Michelinsterren) doken samen de keuken in en dat levert Ruige Kost op. Vijftien jaar geleden is Paskal begonnen met koken...


19-06-2021

Life kitchen

Koken en eten als je kanker hebt [Recensie] Soms ontstaat uit een droevige gebeurtenis iets moois. Life Kitchen is daar een goed voorbeeld van. Op zijn twintigste verloor Ryan Riley zijn moeder aan kanker. Door alle chemo en bestralingen kon ze nauwelijks meer genieten van eten, iets wat Ryan enorm raakte.Haar frustratie over het verlies van haar voorliefde voor eten...


12-06-2021

MOB Veggie

Bij ieder gerecht een bijpassend muzieknummer [Recensie] Een paar maanden later dan gepland, veel boeken worden in China gedrukt, is er Mob Veggie. Ben Lebus is de eigenaar van Mob Kitchen in Engeland. Een platform dat zich richt op studenten en jonge werkenden die gezond, lekker en betaalbaar willen eten. ‚ÄúFeed four for under a tenner‚ÄĚ was en is het...


05-06-2021

California Dreamin

De Golden State heeft voor iedereen wat wils [Recensie] In California Dreamin‘ van The Mamas & Papas uit 1965 verlangen ze terug naar een warme zomerdag in Californi√ę. Ik denk dat wij op dit moment ook verlangen naar een warme zorgeloze zomer. De kans dat dat echt in Californi√ę zelf zal zijn lijkt me klein. Maar we kunnen natuurlijk wel...


22-05-2021

Made by Koffietijd

Recepten uit een populair TV-programma [Recensie] Hebben jullie ook zo‚Äôn behoefte aan ‚Äėnormaal‚Äô? Vroeger toen alles nog gewoon was, was er Koffietijd. Al tien jaar presenteren Loretta Schrijver, Quinty Trustfull en Pernille La Lau elke dag dit televiesieprogramma. De lekkerste recepten uit het decennium staan nu in Made by Koffietijd bij elkaar.Maar liefst 101 recepten uit de de keuken van...


01-05-2021

Greenfeast

Vegetarische gerechten voor de lente en de zomer [Recensie] Net voor de feestdagen kwam een speciale cadeau-uitgave met vega recepten van Nigel Slater op de markt. En nu is er het eerste deel van tweeluik Greenfeast met recepten voor de lente en zomer (later verscheen de herfst en winter versie). Net als op de cadeau-uitgave prijkt op de voorzijde van Greenfeast een...


24-04-2021

Een jaar in de moestuin

Cavolo nero, tijgertomaat, bimi of chioggia bietjes uit eigen tuin [Recensie] We leven in een rare tijd; werken vanuit huis en hele dagen samen met de kinderen terwijl er buitenshuis nauwelijks activiteiten zijn. Wellicht biedt Een jaar in de moestuin uitkomst. Want samen lekker eten is ineens heel belangrijk en dat start met groenten en fruit. Juist nu we op...


24-04-2021

Evergreen

Vegetarisch wildplukken in Scandinavi√ę [Recensie] Groenblijvend is de letterlijke betekenis van Evergreen. En groen is Evergreen zeker; van buiten en van binnen. Het hele boek van kok Mikkel en fotograaf Anders is gewijd aan groenten.De Deense chef Mikkel Karstad staat bekend om zijn eenvoudige en smaakvolle keuken, gebaseerd op ingredi√ęnten van het seizoen. Deze stoere Viking schreef na¬†Spis aan tafel,¬†Gone...


10-04-2021

Desserts

Soms is een dessert als ontbijt een goed idee [Recensie] Janneke is een veelschrijver: er staan inmiddels aardig wat kookboeken op haar naam, evenals talloze recepten die ze voor verschillende tijdschriften ontwikkelt. Er zijn mensen die liever een voorgerecht dan een nagerecht bestellen. Ik behoor tot diegenen die liefst eerst de dessertkaart bestuderen en dan pas kiezen. Maar thuis komt...


27-03-2021

The Curry Guy Veggie

Voor iedere curry-liefhebber een aanwinst [Recensie] Het is niet zo verwonderlijk dat je in Engeland een keur aan Indiase curryhouses treft. Door het koloniale verleden is Indiaas eten voor de Engelsen wat Indonesisch eten is voor Nederlanders. Dan Toombs alias The Curry Guy lanceerde onlangs zijn derde boek The Curry Guy Veggie. Zoals de titel al doet vermoeden is The Curry Guy...


27-02-2021

De bijbel van de Japanse keuken

Een heerlijke maar vooral ook gezonde keuken [Recensie] En, goede voornemens gemaakt aan het begin van het jaar? Meer bewegen, gezonder eten en vroeger naar bed staan blijkbaar in de top tien van wat we anders willen doen. Voor dat gezonder eten heb ik een goede suggestie: De bijbel van de Japanse keuken. Een flink kookboek van meer dan 400...


20-02-2021

Beiroet

Met de beste culinaire adressen [Recensie] Onlangs reisde ik naar Beiroet. Naar het bruisende historische centrum, de vele eettentjes en ontmoette er talloze Libanezen. Libanezen zijn gek op eten, een beetje zoals de Italianen. Mijn stoel hoefde ik er niet voor uit want Merijn Tol nam me mee. Met haar verhalen en recepten geeft ze in Beiroet blijk van haar...


13-02-2021

Greenfeast

Een klein boekje als kennismaking en leuk cadeau [Recensie] Op zoek naar een betaalbaar kookboekje? Iets wat inspiratie biedt om minder vlees te eten? Dan is Greenfeast van Nigel Slater een goede keus. In dit kleine en compacte boekje vind je 50 vegetarische recepten. De gerechten verschenen eerder in Keukendagboek, Keukendagboek 2, Aan Tafel en Culinair winterdagboek.Voor wie Nigel Slater nog niet kent een leuke...


06-02-2021

De smaken van Itali√ę

Culinaire cultuur, geschiedenis en lekker koken [Recensie] Claudia Roden is een fenomeen. Deze¬†grande dame¬†van cultuur-historische kookboeken kreeg in 2012 de Johannes van Dam prijs. Haar eerste en meest bekende werk uit 1968 gaat over de Egyptische keuken en culinaire cultuur. De Brits-Egyptische Claudia bracht in haar jeugd echter ook vele zomers door in Itali√ę. Dat resulteerde dertig jaar geleden in...


23-01-2021

Nederland kookboek

Nederland heeft veel te bieden [Recensie] Na Amsterdam Kookboek grapten fotograaf Hans de Kort en auteur Laura de Grave over een vervolg. Het werd een kookboek over Nederland. Op de elektrische motor! Spring achterop bij Laura en reis door de provincies met Nederland Kookboek. Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Tegelijkertijd importeren we boontjes uit Kenia, snijbonen uit Marokko...


09-01-2021

Gourmetpret met Danny

Gourmetten mag het hele jaar door [Recensie] Regelmatig wordt in menig huishouden het gourmetstel afgestoft. Het is, aangewakkerd door de supermarkten, inmiddels gebruikelijk om met Sinterklaas, een van de kerstdagen en oudjaar te gourmetten. In Gourmetpret met Danny laat tv-chef Danny Jansen zien dat je het hele jaar rond met de pannetjes in de weer kunt. Vroeger bij Danny‚Äôs ouders thuis kwamen...


02-01-2021

Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig

Eigengebakken warme broodjes voor het ontbijt [Recensie] Het blijft iets magisch hoe water, meel en gist in de oven transformeert tot een geurig en luchtig brood met een knapperige goudbruine korst. Levine van Doorne heeft van brood haar beroep gemaakt. Niet als bakker maar via het blog Uit de keuken van Levine en door het geven van workshops. Broodjes uit eigen oven...


26-12-2020

Uit de boomgaard

Mag ook met fruit van de markt [Recensie] Uit de boomgaard kunnen we nog niet veel oogsten. De appel- en stoofperenboom staan pas twee jaar in de grond. Maar de kweepeer verraste ons dit jaar. De takken bogen door onder de vracht aan kweeperen. Daarom is Uit de boomgaard een aanwinst, een boek vol recepten van boom tot bord. Dat...


05-12-2020

VEG

Meer dan 100 supermakkelijke recepten met groenten [Recensie] Jamie’s restaurantketen mag dan een minder geslaagde geschiedenis kennen, zijn kookboekenproductie gaat gestaag door. Groentekookboeken zijn hip en happening. Volgens eigen zeggen schreef Jamie Oliver dit boek al acht jaar geleden, maar was de tijd er nu rijp voor. De belofte is meer dan 100 supermakkelijke, gezonde, betaalbare gerechten waar toevallig geen...


28-11-2020

Made by Ellen

Lekker en gezond maar niet teveel tijd in de keuken [Recensie] Ellen van Duijn blogt en vlogt al jaren via madebyellen. Het was dan ook niet de vraag óf maar meer wanneer er een kookboek van haar hand zou verschijnen. Als je opgroeit met het eten uit het hotel-restaurant van je ouders wordt liefde voor voedsel met de paplepel ingegoten.Alleen met...


28-11-2020

De landgoedkeuken

Recepten en geschiedenis van de Heerlijkheid Mari√ęnwaerdt  [Recensie] Wie droomt er stiekem niet van wonen op een eeuwenoud landgoed met historische moestuin en oude boomgaard. Voor Nathalie Barones van Verschueren is dit werkelijkheid. Samen met haar man woont zij op Heerlijkheid Mari√ęnwaerdt dat al vele generaties in familiebezit is. Vorige week verscheen De landgoedkeuken tijdens de Landgoedfair op Mari√ęnwaerdt. Al...


14-11-2020

Mediterraneo

De culinaire geschiedenis van de mediterrane middeleeuwen [Recensie] Jacques Meerman neemt ons in Mediterraneo mee op reis door de geschiedenis. We maken een rondreis in het Middellandse Zeegebied van de twaalfde eeuw. Claudia Roden beveelt het boek aan als ‚Äėeen spannende en betoverende culinaire odyssee‚Äô. Al eerder schreef Jacques Meerman een culinair historisch boek en wel over Nederland. Met een enigszins eufemistische...


14-11-2020

Meals in minutes

Weinig tijd om te koken en toch lekker en gezond eten [Recensie] Op vakantie is het soms een beetje behelpen maar Meals in minutes gaat uitkomst bieden. Ken je dat? Koken op een wankel butagasstelletje met een of twee pitten of een keuken die slechts √©√©n fatsoenlijke kook- en bakpan of mes bevat? Geen paniek want het nieuwste kookboek van Donal...


24-10-2020

Kookboek van de middeleeuwen

Een stuk culinaire geschiedenis [Recensie] Regelmatig verschijnen er bij Uitgeverij Het Zwarte Schaap leuke kleine boekjes over streekgerechten en onze culinaire geschiedenis. Zojuist kwam het Kookboek van de middeleeuwen uit, geschreven door Karen Groeneveld. Ze was ook betrokken bij het Kookboek van Nederlands-Indi√ꬆvan dezelfde uitgever. Het Kookboek van de middeleeuwen biedt een bescheiden blik op de culinaire rijkdom uit die...


10-10-2020

Little Green Kitchen

Recepten voor en door kinderen maar niet allemaal even simpel [Recensie] The Green Kitchen stories is een populaire blog van een Scandinavisch stel dat met hun drie kinderen na een wereldreis neerstreek in Stockholm. Na The Green Kitchen Travels, at Home en Smoothies is er nu hun vijfde in het Nederlands vertaalde boek; Little Green Kitchen. David Frenkiel en Luise Vindahl voeden...


26-09-2020

50x Lunchen zonder brood

Met een handige salademixer erbij [Recensie] Vind jij lunchen met meegebrachte boterhammen soms ook zo saai? Zoek je een voedzaam alternatief voor brood? Dan is 50 x Lunchen zonder brood een goed idee. De gelijknamige titel is een boekje van het duo Jennifer & Sven van de website voedzaam en snel. Zij schreven eerder al drie boeken ( Het Groene Smoothieboek, Gezond leven...


12-09-2020

Gloeiend groen

Groente op de barbecue [Recensie] Na een korte intro over kogels, kolen en klemmen komt het deel met groenten, gevolgd door een korter deel met fruit. Op alfabetische volgorde begint Welmoed Bezoen met aardappel om te eindigen met zoete aardappel.Daartussen worden we getrakteerd op Italiaanse courgetterolletjes (mmm met ricotta en pijnboompitten), geroosterde knoflooksaus, maiskolven op z’n Indonesisch en quesadilla met...


12-09-2020

De vega optie

Vleesvervangers maak je zelf [Recensie] Valli Little, over wie ik eerder schreef, had √©√©n gouden regel. Bij de beoordeling of ze een nieuw kookboek aan haar verzameling wilde toevoegen moest ze bij het doorbladeren minstens tien keer denken “ja dit wil ik maken”. Nou dan zit het bij De Vega optie van Joke Boon wel goed. Er zitten minstens twintig...


29-08-2020

Koken voor mijn familie

Een koffietafelboek om vaak uit te koken [Recensie] Valli Little was 14 jaar lang de hoofdredacteur van de Australische delicious. Was ja, want Valli is sinds de zomer van 2017 niet meer onder ons. Maar wat zij nalaat is een scala aan recepten. En 100 daarvan zijn nu verzameld in Koken voor mijn familie. Koken voor mijn familie is een kloek soft...


15-08-2020

IJs & Co

Een ijsje als ontbijt. Het kan! [Recensie] Volgens mijn dochter is altijd tijd voor ijs. Dus IJs & co komt precies op het goede moment. In IJs & co wordt alles zelfgemaakt, van de wafels en hoorntjes tot de sauzen en toppings. Diegenen die zich er al eens eerder aan hebben gewaagd weten het: zelfgemaakt ijs is zóveel lekkerder en...


08-08-2020

Koken in oorlogstijd

Van verspilling was geen sprake [Recensie] Bij uitgever Het zwarte schaap verschijnen met enige regelmaat klein formaat boekjes over historische culinaire onderwerpen. Zo kwam Nederlands Indi√ę al eens aan bod en ook de Gouden Eeuw konden we herbeleven. Nu is het oorlogstijd. Koken in oorlogstijd is geschreven door Manon Henzen van eet!verleden. Zij organiseert onder meer workshops, proeverijen en lezingen over onze culinaire historie. Deze...


01-08-2020

Masterclass groente op de BBQ

Groente in de hoofdrol op de BBQ [Recensie] We zijn direct van de winter de zomer ingeschoten met volle stranden en een enorme file bij de Keukenhof. Dus Groente op de BBQ komt precies op tijd. In de serie Masterclass krijg je voor een leuk prijsje tips en recepten van specialisten op hun terrein. Julius Jasper tekende al eerder voor...


25-07-2020

Veel soeps

60 maaltijdsoepen uit de wereldkeuken [Recensie] “Nou dat is ook niet veel soeps” zeggen we als iets tegenvalt. Dat geldt gelukkig niet voor veel soeps van Rebecca Woods. De Engelstalige versie kwam vorig jaar uit onder de titel Nourish Soups. Rebecca is foodstylist en receptontwikkelaar voor onder meer BBC Good Food. Met soep kun je alle kanten op; als ultiem...


18-07-2020

Jamie's Food Fight Club

Feestelijke maaltijden koken met beroemdheden [Recensie] Van Jamie‚Äôs Food Fight Club, een tv-programma dat hij samen met Jimmy Doherty presenteert, is nu een kookboek uit. Aan het einde van de pier in Southend-on-Sea komen beroemdheden langs om samen met Jamie te koken en vooral om mensen te inspireren om zelf te (gaan) koken. Anders dan in Jamie‚Äôs snelle kookboeken draait het hier...


11-07-2020

Bakken met bonen

Hartige maar ook zoete recepten met bonen [Recensie] Toen Koken met kleur uitkwam van Joke Boon was ik verrast. Zoete recepten met bonen waren nieuw voor me: speculaasvla gebonden met kikkererwtenmeel of een meringuerol met ctiroenboontjescrème. Nu is er zelfs een heel boek vol, Bakken met bonen heet het. De auteur is een Zweedse die ging experimenteren door een zoon die...


04-07-2020

Maaltijdsalades, 7 minuten in de keuken

Wie slim is zit binnen 10 minuten aan tafel [Recensie] Het is pas net lente en toch droom ik al van lange zomeravonden met luie late maaltijden waarvoor je nauwelijks in de keuken hoeft te staan. Maaltijdsalades zijn bij uitstek geschikt om deze droom waar te maken. Zeker als beloofd wordt dat de maaltijdsalades maar 7 minuten voorbereiding kosten! De...


27-06-2020

Salade

Salades voor ieder seizoen [Recensie] Janneke en haar man Serge Philippi vormen al jaren een succesvol duo met talloze kookboeken op hun naam en een vaste Delicious. rubriek. Zoals we gewend zijn van hen ziet alles er prachtig uit; paginagrote foto’s die sober, licht en clean ogen. Terwijl je tegelijkertijd zó het kommetje of bord naar je toe wil trekken om te starten met...


20-06-2020

Muesli & Granola

Lekker zelf maken is echt heel simpel [Recensie] Zelf maak ik al een paar jaar granola, sinds ik besloot dat ik minder suiker wilde eten. Eens in de zoveel tijd wordt er afgewogen, gehakt en gemengd. Vervolgens doet de oven de rest en ruikt het heerlijk in huis. Het is bijna altijd hetzelfde recept. Maar daar gaat verandering in komen...


13-06-2020

Curry's

Comfortfood op zijn best [Recensie] Als je hebt meegedaan met de nationale week zonder vlees dan zul je het misschien ook gemerkt hebben. Een AGVtje (aardappelen, groente, vlees) is lastiger om ‚Äėvega te maken‚Äô dan gerechten uit de Aziatische keuken.Wat dacht je bijvoorbeeld van curry‚Äôs? In landen als Thailand, India en Indonesi√ę staat dat bijna dagelijks op tafel. Van simpel...


06-06-2020

XIII Gent

Lezen, reizen en koken [Recensie] Gek eigenlijk, zo ver rijden is het niet. Ongeveer drie kwartier en dan zitten we in Gent. Als ik XIII Gent mag geloven is dat een hele leuke, hippe en vooral culinaire stad: middeleeuws Manhattan, het Manchester van het vaste land zijn zo maar twee benamingen. Gent is rock & roll met muzikanten, studenten, kunstenaars...


26-05-2020

Ten minste houdbaar tot

Hoe zit het nou echt? [Recensie] Steffi Haazen is di√ętist en krijgt regelmatig vragen van cli√ęnten over allerlei voedingsonderwerpen. Wat is er nu echt waar wat je leest op Facebook of zelfs wat in de krant staat? Wat moet je geloven van alle claims die fabrikanten op hun verpakkingen plaatsen? In Ten minste houdbaar tot geeft Steffi antwoord op de meest gestelde...


09-05-2020

Bakken zonder gluten

Glutenvrij bakken en toch een mooi brood krijgen [Recensie] Iedere bakker kan je vertellen hoe belangrijk gluten zijn voor een goed gerezen brood. Toch zijn er mensen die niet tegen gluten kunnen, zij hebben coeliakie. En er zijn mensen die zeggen overgevoelig voor gluten te zijn. Dankzij die laatste groeiende groep is het aantal glutenvrije producten in de supermarkt enorm...


02-05-2020

Kookboek van Nederlands-Indi√ę

Deze bijzondere keuken ontwikkelt zich verder [Recensie] Karen Groeneveld en Marleen Willebrands doen een klein boekje open over vier eeuwen Nederlands-Indische geschiedenis. Al sinds de 17e eeuw de VOC op Oost-Indi√ę vaart, is onze keuken be√Įnvloed door de Indische keuken. Vrouwen van hoge VOC ambtenaren die na een tijdje weer terugkwamen naar Nederland brachten recepten mee van hun kokkies. Atjar,...


25-04-2020

Vegetarisch koken voor sporters

Kun je als sporter wel zonder vlees? [Recensie] Kun je als sporter wel zonder vlees? En lijden je prestaties niet onder een puur plantaardig dieet? Er bestaan nogal wat misverstanden over vegetarisch eten zeker in relatie tot sport. Anita Bean, een Engelse di√ętiste, weerlegt mythes en houdt een vurig pleidooi voor een vlees- en visloos sportief leven. Anita Bean weet...


21-03-2020

Couscous. De lekkerste gerechten uit de Couscousbar

Zelf maken kost veel tijd [Recensie] ‘Elke dag couscousdag’ is het motto van de Couscousbar in Amsterdam. In Couscous geven eigenaren Nadia Zerouali en Samira Dahmani hun recepten prijs. Traditionele Marokkaanse zeven-groenten couscous, linzensoep, muntthee en zoetigheden. Nadia is geen onbekende in kookboekenland. Zo verscheen van haar hand eerder al Melk & Dadels, Souq en Een druppel rozenwater. De ingredi√ęnten voor de recepten in Couscous zijn goed verkrijgbaar...


21-03-2020

Het hagelslagboek

Niet alleen bij het ontbijt [Recensie] In heel wat landen wordt er wat gek gekeken naar ons nationale lievelingsontbijt: brood met boter en hagelslag. Chocolade eten bij het ontbijt is voor menig Amerikaans kind een droom, op Youtube zijn daarover hele geestige filmpjes te vinden. Als je eens een half uurtje over hebt zou ik vooral eens gaan kijken! Eigenlijk...


07-03-2020

Johannes van Dam

Een wat eenzame oude brompot [Recensie] Deze keer geen recensie over een kookboek maar over een biografie. En wat voor √©√©n! Jeroen Thijssen schreef de biografie over Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Zelf ken ik hem van de naar hem vernoemde prijs, zijn enorme bibliotheek aan kookboeken (nu in bezit van de UvA) en DeDikkeVanDam. Van Dam was onder restauranthouders beroemd...


29-02-2020

De Elisabeth

Praktische recepten van de huishoudschool [Recensie] Iedereen die van koken houdt heeft wel zo‚Äôn kookboek in de kast staan dat beduimeld is, bevlekt en met ezelsoren gekroond. Misschien wel gekregen toen je op je zelf ging wonen. Bij mij staat bijvoorbeeld Het Nieuwe Haagse Kookboek op de plank, voor het eerst uitgegeven in 1934. Bij jou wellicht de Wann√©e van de Amsterdamse huishoudschool. Zo‚Äôn...


15-02-2020

Dineren aan de gracht

Upstairs downstairs op de Keizersgracht [Recensie] Dineren aan de gracht vertelt het verhaal van vier eeuwen diners bij de familie Van Loon aan onder meer de Keizersgracht 672. Zowel de tafelgebruiken van de familie upstairs als alle voorbereidingen van het personeel in het souterrain (downstairs) komt aan bod. In korte intermezzo’s trakteert Janny van der Heijden ons op culinaire gebruiken die horen...


01-02-2020

De Beste Freezer Meals

Vooruit koken is slim en handig [Recensie] Diepvriesmaaltijden. Het heeft iets sneus zo’n eenpersoons bakje vol toevoegingen en weinig groenten. De Beste Freezer Meals bewijst dat dat helemaal niet nodig is. Ten minste als je je diepvriesmaaltijden zelf maakt. Veel meer dan een extra portie home made soep of wat appelmoes vries ik zelf eigenlijk nooit in. Maar daar gaat wellicht verandering...


11-01-2020

Luilekkerland

Huiveren en lachen om vier eeuwen kookgenot [Recensie] Luilekkerland is het eerste boek dat vader en dochter Kleyn samen schreven. Onno Kleyn behoeft natuurlijk nauwelijks introductie met onder meer zijn veertig boeken en een wekelijkse column in de Volkskrant. Charlotte is onlangs afgestudeerd als culinair historica; de appel valt niet erg ver van de boom. Luilekkerland verhaalt over 400 jaar...


04-01-2020

Het borrelhapjes bakboek

Geschikt voor alle gelegenheden [Recensie] Borrelen is blijkbaar in de mode in kookboekenland. Vandaag bespreken we Het Borrelhapjes Bakboek van Laura Kieft. Laura ken je wellicht van de populaire blog Laura’s bakery of van haar eerdere bakboeken (Het Basis-Bakboek en Het Laura’s Bakery Bakboek). Het Borrelhapjes Bakboek belooft meer dan 150 heerlijke hapjes met en zonder oven. Veel recepten zijn gebundeld per drie of...


14-12-2019

Eva's keukenkast

Verspillingsvrij koken [Recensie] Eva‚Äôs keukenkast is het resultaat van haar streven om alles op te maken: pienter en verspillingsvrij. Wat doe je met een halve bloemkool en hoe eet je minder vlees en vis? Met die uitgangspunten in gedachten dook Eva Posthumus de Boer in haar keukenkast. Het resultaat mag er zijn. Meer dan 55 ingredi√ęnten en ruim 150 recepten.Hoewel...


07-12-2019

De natuur op je bord

Een originele kijk op de wildplukoogst [Recensie] Het boek van Katelijne Mannaerts belooft een originele blik op het culinair verwerken van je wildplukoogst. Het is vooral bedoeld om onze voeding aan te vullen en niet volledig over te schakelen op ‚Äėwilde‚Äô voeding; dat zou de natuur niet aankunnen. En ik vraag mij stiekem ook af of wij dat aankunnen (brood...


16-11-2019

Aan tafel met Charles Dickens

Eten als statussymbool [Recensie] In de verhalen van Charles Dickens speelt eten regelmatig een rol. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij als kind honger heeft geleden. Josephine van de blog My Inner Victorian neemt ons in Aan tafel met Charles Dickens mee in zijn wereld en zijn tijd. Volgend jaar is het namelijk anderhalve eeuw geleden dat Charles Dickens overleed. De...


26-10-2019

Veg

Meer dan 100 supermakkelijke recepten [Recensie] Jamie’s restaurantketen mag dan een minder geslaagde geschiedenis kennen, zijn kookboekenproductie gaat gestaag door. Groentekookboeken zijn hip en happening. Volgens eigen zeggen schreef Jamie Oliver dit boek al acht jaar geleden, maar was de tijd er nu rijp voor. De belofte is meer dan 100 supermakkelijke, gezonde, betaalbare gerechten waar toevallig geen vlees in...


12-10-2019

Eetbare paddenstoelen

Het beste van bos en veld [Recensie] Paddenstoelen, ze worden – ten onrechte – altijd geassocieerd met de herfst, het bos en vallende blaadjes. Ze hebben ook iets magisch en licht beangstigends. Want hoewel er vele eetbare paddenstoelen zijn kun je je makkelijk vergissen, met mogelijk fatale afloop. In Eetbare Paddenstoelen het beste van bos en veld nodigen Jonnie Boer...


28-09-2019

De tuin op tafel

Recepten, tips en tuintechnieken [Recensie] De Tuin op Tafel ken je misschien van het gelijknamige tijdschrift. Angelo Dorny, de hoofdredacteur, heeft echter ook een YouTube kanaal en meerdere tuinboeken op zijn naam staan. Deze Vlaamse groencoach deelt zijn tips graag met zijn vele fans. Zo ook in zijn nieuwe boek De Tuin op Tafel, waarin koken met de moestuinoogst centraal staat. Uiteraard...


14-09-2019

Vega Feest

Voor feesten en partijtjes [Recensie] Een vegetarisch feestmaal. Misschien draai je je hand er niet voor om. Kans is echter groot dat je, net als ik, best een lekkere vega maaltijd kunt klaarmaken maar voor feestjes toch eindigt met vlees- en visklassiekers. Nina Olsson laat in haar derde boek zien dat dat niet nodig is. Vega Feest staat vol wereldse...


07-09-2019

Detox Kitchen Vegatables

Geen detox te bekennen [Recensie] Detox Kitchen Groenten ‚Äď soms zet een titel je op het verkeerde been. Zo ook de titel van dit boek. Vanuit een voedingskundig oogpunt heeft een lichaam een prima detox orgaan; namelijk de lever die iedere dag hard werkt om ons gezond te houden. Maar Detox Kitchen blijkt een¬†Engelse onderneming¬†te zijn met deli‚Äôs waar je...


31-08-2019

Zondag

Comfort food op zijn best [Recensie] Zondag vind ik de fijnste dag van de week. De wekelijkse boodschappen zijn gedaan, wassen gedraaid en de hele dag ligt voor je. Eindelijk tijd om zelf brood te bakken of een stoofschotel te bereiden. Even opladen voor de werkweek weer begint. In het kookboek Zondag vind je de favoriete recepten van Arno en...


17-08-2019

Simpel

Ottolenghi en simpel. Kan dat? [Recensie] Yotam Ottolenghi en simpel dat lijkt een tegenstelling. Want hoe juichend we, terecht, ook zijn over zijn unieke smaakcombinaties, eenvoudig was het nooit. Je hebt √≥f een halve toko aan ingredi√ęnten nodig √≥f¬† je zet de keuken in vuur en vlam met een poging tot gerookte aubergines. En nu is daar de nieuwste telg...


10-08-2019

De studentenchef

Voor studenten, door studenten [Recensie] Hele volksstammen zijn begonnen aan een studie. Na bezoek aan Ikea of met de afdankertjes van thuis kan het grote avontuur beginnen: op kamers (of op kot zoals de Belgen zeggen). En ja, dan moet je dus ook zelf voor je eten zorgen en een avondmaaltijd in elkaar flansen. Natuurlijk kun je overleven op AH To Go...


20-07-2019

De Happy Pear - Recepten voor geluk

Smakelijk en simpel vegan [Recensie] De Happy Pear, oftewel de Ierse tweelingbroers David & Stephen Flynn, hebben recent hun derde boek uitgebracht De Happy Pear Recepten voor geluk ‚Äď smakelijk en simpel vegan food. Inmiddels is het tot een heel imperium uitgegroeid; 3 kookboeken, 3 winkels, een koffiebranderij, een boerderij en een eigen productenlijn. Maar hun missie blijft dezelfde: gezond...


13-07-2019

Jamie kookt Itali√ę

Uit het hart van de Italiaanse keuken [Recensie] Jamie Oliver behoeft geen introductie meer. Een heel¬†imperium¬†heeft hij inmiddels opgebouwd met TV-series, YouTube kanaal, restaurants, etenswaren, kookspullen en 20 kookboeken. Dertien jaar na Jamie‚Äôs Itali√ę is hij terug in zijn geliefde land met als resultaat kookboek nummer 21: Jamie kookt Itali√ę. Zijn vorige boek was een zeer uitgebreide¬†trattoria¬†menukaart en vooral een...


29-06-2019

Puur & lichter

Blijf wel zelf nadenken over wat je eet [Recensie] En zijn er ongemerkt tijdens de vakantie wat kilootjes bijgekomen? Of wil je nu echt gezonder gaan eten? Wat de reden ook is Pascale Naessens en William Cortvriendt beloven dat je door goed te eten slanker kunt worden in hun boek Puur & Lichter. Puur & Lichter bestaat uit twee delen....


22-06-2019

Het ultieme sportkookboek voor duur-, kracht-, teamsport

Een gedegen boek met goede uitleg [Recensie] Kookboeken van sporters zijn er genoeg (sprintsters, hockeysters) maar echte sportkookboeken zijn dunner gezaaid. In oktober vorig jaar kwam van Nederlandse bodem¬†Eet als een atleet¬†uit via I‚Äôm A Foodie, geschreven door di√ętisten. Een jaar daarvoor zag een tweede deel van¬†Het Hardloperskookboek¬†het licht. En nu is daar Het ultieme sportkookboek van de Belgische di√ętiste...


15-06-2019

Veggie burgers

Veggie burgers maak je zelf [Recensie] Het is al weken weer om te BBQen dus Veggie Burgers komt goed van pas. De tijd dat je het als vegetari√ęr moest doen met aardappelsalade en stokbrood op een braai ligt achter ons. Tegenwoordig zijn er goede kant-en-klaar alternatieven, die helaas volgens sommigen, lijken op vlees. Zelfs bij de supermarkt discounter hebben ze...


01-06-2019

De wandelende fijnproever

Veel meer dan alleen maar bramenjam [Recensie] Laatst las ik een reactie van iemand die het goed vond dat er tegenwoordig opgetreden wordt tegen wildpluk, met boetes en al. Natuurlijk is het compleet leegplukken van een berm niet de bedoeling, maar ik zie het nut niet van gistende bramen aan struiken omdat niemand meer jam durft te maken. Met De wandelende...


25-05-2019

Zeegroenten

Gezond en lekker [Recensie] Koken met zeewier en algen is blijkbaar een trend. In ieder geval als je het aantal kookboeken over deze zeegroenten telt. We hebben meer water op onze planeet dan land en daar kunnen we ook voedsel in verbouwen (als een soort zeeboer). Hoe lager je in de voedselketen blijft, hoe minder energie je nodig hebt voor...


18-05-2019

Basics to Brilliance Kids

Jong geleerd is oud gedaan [Recensie] Na het verschijnen van Basics to Brilliance in 2016 was het tijd voor een Basics to Brilliance Kids. Want jong geleerd is oud gedaan, niet waar? Donna Hay is inmiddels wereldberoemd. Deze Australische culi heeft maar liefst 26 boeken op haar naam staan, schrijft columns, ontwerpt keuken- en kookspullen en heeft zelfs een eigen voedingslijn (niet...


04-05-2019

Conserveergids

Voor zelfsvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers [Recensie] De Conserveergids van Eigen Krachtvoer verdient nadere uitleg. Eigen Krachtvoer is een organisatie die mensen van de Voedselbank helpt om wild te plukken en overschotten in te maken. Zo is er een workshop¬†voedsel conserveren¬†naast de wekelijkse¬†wildplukwandelingen. De groep plukt wilde paddestoelen, bessen en noten. Ze rapen wilde oesters en vangen vissen. “Arme mensen eten...


27-04-2019

Eet. Leef. Reis.

Snelle gezonde gerechten van over de hele wereld [Recensie] Er is een zeker risico als je erg enthousiast bent over een eerste kookboek. Laaiend enthousiast was ik over¬†Vers! van Donal Skehan. Want nu is zijn tweede boek uit Eet. Leef. Reis. Hij stelt gelukkig wederom niet teleur met kleurrijke foto‚Äôs en snelle, verse gerechten. De recepten zijn ge√Įnspireerd op keukens...


13-04-2019

Kookboek van de Gouden Eeuw

Authentiek is het zeker. Maar is het ook lekker? [Recensie] Nou dat zal een dikke pil zijn dacht ik; het Kookboek van de Gouden Eeuw. Maar dat bleek niet het geval. In mijn brievenbus landde een alleraardigst boekje op A5 formaat van een mij onbekende uitgever (Het Zwarte Schaap). De auteur ken ik wel, wij kwamen elkaar ooit tegen bij...


30-03-2019

Minibijbel Thaise keuken

De geuren en kleuren van de Thaise keuken [Recensie] Oh, die verschillende geuren van eetstalletjes, wierook en open water. Ook al is het meer dan 25 jaar geleden ik herinner het me als de dag van gister hoe Bangkok rook. Dat gevoel komt een beetje terug als ik Minibijbel Thaise keuken opensla. Het eerste deel leest als een reisgids met...


16-03-2019

Het Weight Watchers bakboek

Lekker bakken en toch afvallen [Recensie] Hoe komt het toch dat al die zomerkleding krimpt als je het na twee seizoenen weer uit de kast haalt. Of zou het toch aan dat lijf liggen in plaats van aan de kleding? Afijn, om een lang verhaal kort te maken; het is tijd om zomerproof te worden. Naast meer bewegen, wat toch makkelijker gaat...


16-03-2019

Nooit meer honger

Een wens van veel lijners [Recensie] Nooit meer honger is een wens van veel lijners. Dat kan door gebruik te maken van eiwitrijke producten en ingredi√ęnten die veel vezels bevatten want dat geeft lang een verzadigd gevoel. En dat is precies waar het Nooit meer honger Weight Watchers boek op is gebaseerd. Je vindt hierin veel recepten met peulvruchten en...


16-02-2019

Koken met kleur!

Een kleurrijk en fantasievol kookboek [Recensie] Dat groenten en fruit hun kleuren niet voor niets dragen, wist je misschien al. En het advies om gevarieerd te eten kennen we ook. Maar dat je een kookboek ook op kleur kunt indelen dat was nieuw voor mij. Eigenlijk raar dat dat niet eerder gedaan is. Voor Joke Boon horen kleur en lekker...


19-01-2019

Miljuschka's streetfood Vietnam

Een culinaire ontdekkingsreis [Recensie] Verlangen jullie ook zo naar de zomer? Kom we gaan heerlijk op reis naar de zon, de warmte en lekker eten natuurlijk. Nee, je hoeft je koffers niet te pakken en evenmin uren in het vliegtuig te zitten. Je kunt gewoon op de bank blijven liggen onder je dekentje. Miljuschka neemt ons mee naar Vietnam op...


22-12-2018

Recepten uit Istanbul

In de keuken is het vrede [Recensie] Istanbul, een stad op het kruispunt tussen Oost en West met de Bosporus als scheidslijn. Een stad waar Arabische, Joodse en Griekse keukens gebroederlijk naast elkaar bestaan en elkaar hebben be√Įnvloed. Het oude Constantinopel is een stad met een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de huidige, even rijke eetcultuur. Alleen...


15-12-2018

The Green Kitchen Smoothies

Een prachtig vormgegeven boek [Recensie] Wellicht ken je David Frenkiel en Luise Vindahl al van hun mooie Instagram account of de blog The Green Kitchen Stories. Samen met hun twee kinderen (de derde is op komst) wonen ze in Stockholm en werken naast freelance werk volledig aan GKS zoals The Green Kitchen Stories ook wel heet. Het nieuwste boek van hun hand is...


24-11-2018

Altijd ijs

Ook zonder ijsmachine altijd ijs [Recensie] In 2016 kwam Marleen Visser’s eerste kookboek Altijd IJs uit. Haar grote passie is koken en fotograferen. En dat is te zien, zowel op haar foodblog sharelovenotsecrets als het bedrijf waarmee ze aan de weg timmert in de food sector. Het is maar goed dat je niet aankomt van het kijken naar de prachtige foto’s van...


17-11-2018

De Zilveren Lepel Groente

Echt Italiaans koken met groente [Recensie] Met grote regelmaat verschijnt er een nieuw deel in de reeks De Zilveren Lepel Kookschool. De Zilveren Lepel Kookschool is een serie basiskookboeken van de makers van De Zilveren Lepel. We hadden al Pasta, Dolci en Pizza en in juli 2016 volgde Groente. Het belooft je écht Italiaans te leren koken. Na een introductie met de verschillende soorten groente (zoals...


10-11-2018

Veggie very much

Wel zuivel en ei. Geen vlees of vis [Recensie] Mirjam Leslie-Pringle en Nicolaas Homan maakten samen Veggie Very Much dat je direct in zonnige sferen brengt. Als Mirjam in 2012 de blog VeggieVeryMuch.com start kan ze nog niet vermoeden dat dit uiteindelijk zal leiden tot een kookboek geproduceerd op Ibiza. Ze verkasten tussendoor namelijk met de drie kinderen en de drie paarden van het...


03-11-2018

Het boek van Jet

Aan alle kanten wat dunnetjes [Recensie] Na een review van het laatste boek van Rens Kroes deze keer een recensie van Het boek van Jet. Heeft Rens Kroes een beroemde zus, Jet van Nieuwkerk is de dochter van De wereld draait door presentator Matthijs van Nieuwkerk. Jet schrijft onder andere voor het online magazine amayzine.com. Elke dinsdag verschijnt een Smulpaap in het Parool van...


27-10-2018

On the go

Met een kritische blik bekeken [Recensie] Rens Kroes is inmiddels toe aan haar derde kookboek en de eerste twee vlogen als warme broodjes over de toonbank. Van haar eerste boek zijn meer dan 160.000 exemplaren verkocht en boek twee en drie schoten meteen door in de Bestseller top 60! On the go is binnenkort al aan de vierde druk toe. On the go,...


20-10-2018

Doe maar gewoon lekker

Goede, gouwe ouwe in de keuken [Recensie] Er komen zoveel nieuwe kookboeken uit iedere maand dat je bijna zou vergeten dat je goede, gouwe ouwetjes in de kast hebt staan. Vandaar dat we in Kookboekennieuws zo nu en dan ook aandacht besteden aan deze ‚Äėherinnert u zich deze nog?‚Äô kookboeken. Het moet ergens in de jaren tachtig van de vorige...


22-09-2018

Vier de zomer

Met zomerfruit vier je de zomer [Recensie] Janneke Philippi is geen onbekende in kookboekenland. Zo heeft ze een vaste rubriek in¬†food magazine delicious.met prachtige foto‚Äôs gemaakt door haar man en inmiddels een flink aantal kookboeken op haar naam. Familierecepten zijn haar ‚Äėsignatuur‚Äô; niet al te ingewikkelde, langdurige bereidingen met seizoen ingredi√ęnten die het hele gezin aanspreken. Dat Limburg naast asperges...


08-09-2018

Arbeidsvitaminen

Goed eten op je werk of op school [Recensie] Muziek terwijl u werkt van Veronica wie kent d√°t nog! En het aloude radioprogramma Arbeidsvitaminen van de AVRO blijkt zelfs nog steeds te bestaan (op NPO Radio5). Het gelijknamige kookboek Arbeidsvitaminen heeft niets van doen met de radio maar wel alles met arbeidsvreugde. Want goed eten op je werk of op...


08-09-2018

Cornersmith

Waren er maar meer van zulke bedrijven [Recensie] De ontstaansgeschiedenis leest als een Ik vertrek aflevering. Alex Elliot-Howery en James Grant dromen al jaren van een eigen eetcafé en terwijl James in de horeca werkt, blijft Alex thuis met de kinderen en stort zich op inmaken. Met die ervaring op zak besluiten ze uiteindelijk in 2012 Cornersmith te openen. Al gauw moet wegens groot succes een...


04-08-2018

Marry Berry's Bakbijbel

Een recht-toe-recht-aan klassiek bakboek [Recensie] Wie kent haar niet, de koningin van de The Great British Bake Off; Mary Berry. Wat zou ik graag zo’n oma hebben die met een glimlach de lekkerste taarten uit de oven tovert. Ze schrijft al jaren kookboeken en had vroeger een kookschool aan huis, bleek uit een documentaire over haar die ik een tijd...


28-07-2018

Vet

Kokosvet smeer je maar in je haar [Recensie] Vet cool  ziet het tweede boek van Bas Robben er uit. Dik, met een harde kaft en glanzend grote foto’s. Daar waar zijn debuut Zuur als titel had gaat Vet over …. juist vet. In alle soorten en maten passeert deze smaakgever de revue; dierlijk, plantaardig (kokosvet is naar de mening van Bas Robben...


14-07-2018

The Plant Pharmacy

Koken met de kracht van de natuur [Recensie] De ongekroonde koningin van de veganbeweging in Nederland, Lisette Kreischer, bracht onlangs een nieuw boek uit. Groente uit zee gooide internationaal hoge ogen en ook de nieuwe aanwinst The Plant Pharmacy belooft veel goeds. Planten verdienen een hoofdrol in ons leven: niet alleen zorgen ze voor onze zuurstof en voeden ze ons,...


23-06-2018

Oogstkoken

Eerst zaaien, dan oogsten en dan koken [Recensie] In het jubileumboek Oogstkoken van Seasons vind je voor gangbare groenten en fruit de beste zaai- en oogsttijden naast heel veel recepten om je oogst te verwerken of te bewaren. De nadruk ligt op het koken en bewaren dus je hebt niet perse een eigen moestuin nodig. Maar dat is wel jammer,...


26-05-2018

Kom & Vork

Wat past er allemaal in een kommetje? [Recensie] Eten uit een kom is populair. Het is natuurlijk heerlijk om je handen rond een warme kom soep te vouwen. Maar het blijft niet bij soep. Ook noedels, rijstgerechten, pasta’s, salades en zelfs granen passen erin. Bowl food is een trend waar menig blogger en restaurant op inspeelt. Zo verscheen vorig jaar All...


19-05-2018

Blijven eten

Een kijkje in de toekomst waarin we andere keuzes moeten maken [Recensie] Blijven eten van Lars Charas is geen kookboek pur sang hoewel je een deel wel zo zou kunnen gebruiken. Het is meer een culinaire oproep om ons eten in de toekomst veilig te stellen.  Als we ook in de toekomst willen blijven eten met een stijgende wereldbevolking en een klimaat...


12-05-2018

Snel, gezond en lekker

Gezond maar wel met veel spekjes en room [Recensie] Snel, gezond en lekker wie wil dat nou niet? Zeker in januari met de goede voornemens nog vers in het geheugen (vaker zelf koken, gezond eten). Dus als Sue Quinn ons belooft dat we in 10 minuten (!) iets gezonds op tafel kunnen zetten dan ben ik benieuwd. Sue Quinn is...


21-04-2018

Armeluiseten

Lekker en betaalbaar eten [recensie] Soms is de maand nog niet om maar, de bodem van de portemonnee in zicht. Zeker na de dure maand december zullen veel mensen de broekriem aantrekken in januari. Dan komt Armeluiseten van Sylvia Witteman goed van pas. De wijntips van Nicolaas Klei (van de omfietswijn) krijg je er gratis bij. Sylvia Witteman schreef jaren...


10-03-2018

Blijven eten

Hoe stellen we ons eten in de toekomst veilig? [Recensie] Blijven eten van Lars Charas is geen kookboek pur sang hoewel je een deel wel zo zou kunnen gebruiken. Het is meer een culinaire oproep om ons eten in de toekomst veilig te stellen. Zie bijvoorbeeld ook de website Feeding Good. Als we ook in de toekomst willen blijven eten met een stijgende wereldbevolking...


06-01-2018

De wereld van de happy pear

Van vleeseters naar plantpower [Recensie] Twee toffe peren ‚Äď de tweelingbroers Dave & Steve- besloten onafhankelijk van elkaar vegetari√ęr te worden. Zo ontstond het prille begin van de Happy Pear; een¬†Iers caf√©, winkel en merk. Onlangs kwam hun tweede kookboek De wereld van de Happy Pear uit. De wereld van de Happy Pear laat je kennismaken met hun plantaardige wereld,...


23-12-2017

Vruchtentaarten en ander gebak

Zweedse taarten [Recensie] Terwijl half Nederland in afwachting is van de finale van Heel Holland Bakt, blader ik verlekkerd Vruchtentaart & ander gebak door. Zweden zijn zoetekauwen; ze hebben er zelfs nationale feestdagen voor (wafeldag op 25 maart en kanelbulle dag op 4 oktober). Maar de Zweedse Linda Lomelino houdt in haar laatste boek het meest van vruchtentaarten. Bekijk ook zeker eens haar...


02-12-2017

Bijdendijk

Nederlandse keuken [Recensie] Soms vallen boeken van sterrenschefs wat tegen omdat het meer een koffietafelboek is dan dat je er ook echt uit kunt koken. Gelukkig geldt dat niet voor Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen. Voor diegenen die Joris Bijdendijk (nog) niet kennen, hij is een jonge chef en meesterkok die al twee keer een Michelinster binnensleepte. Hij kookt als...


20-12-0208

MasterChef Streetfood wereldwijd

[Recensie] MasterChef Holland ken je wellicht van TV; er zijn ook Engelse, Australische, Amerikaanse en een kinderversie van (die overigens verre van kinderachtig is qua culinaire prestaties die de kinderen neerzetten). Zestien amateurchefs strijden voor de titel MasterChef, een eigen kookboek en een geldprijs. Onlangs kwam MasterChef Streetfood wereldwijd uit. Een kookboek gewijd aan streetfood met medewerking van een aantal MasterChef...