Moll, Puck

Moll, Puck

8 Recensies

15-03-2021

Het vrouwenbrein

Diversiteit in breinen Het boek Het vrouwenbrein leert je hoezeer mannen- en vrouwen­hersenen van elkaar verschillen en hoe vrouwen compenseren voor hun gebrek aan hardware. [Recensie] Vrouwen doen qua intelligentie niet onder voor mannen. Maar hoe kan dat als je weet dat vrouwen gemiddeld maar liefst 11 % minder hersenvolume hebben en 17 % minder zenuwcellen in de hersenschors? Met...


26-10-2020

Kweekvlees, fake vlees & pizza’s uit de printer

Natúúrlijk eten Wat zijn anno 2020 de technologische snufjes om maaltijden dier- en planeet­vriendelijker te maken? En staan we wel open voor een insect of vleesvervanger op ons bord? Kweekvlees, fake vlees & pizza’s uit de printer duikt erin. [Recensie] Van de redactie kreeg ik het boekje Kweekvlees, fake vlees & pizza’s uit de printer voorgeschoteld. Een ‘boekje’, omdat de inhoud van dit net...


18-12-2017

Hoe smaakt het?

Borreltijd Het is weer tijd voor de eindejaarsuitgave van de Mediarubriek van C2W. Met deze keer als thema: smaak. [Signalering] De donkere en koude dagen zijn al weer ruimschoots gearriveerd en dan zoek ik ’s middag graag een café op met vrienden. Een lekker drankje erbij en wat mij betreft ook altijd nacho’s uit de oven. Daar horen natuurlijk jalapeño...


02-10-2017

Caesar’s last breath

Wat adem jij in? Sam Kean deelt in Caesar’s last breath zijn fascinatie voor de moleculen die wij inademen en hun geschiedenis. In het begin van zijn boek Caesar’s last breath, the epic story of the air around us grijpt auteur Sam Kean geregeld terug op de titel. Aangezien veel van de ‘luchtmoleculen’ een sterke binding kennen tussen hun atomen,...


26-06-2017

Computerpioniers

Chemie ging digitaal Feiten en anekdotes uit de begintijd van het computer­tijdperk in Nederland [Recensie] Om katalytische reacties te simuleren en polymeereigenschappen te voorspellen, bestelde BASF dit voorjaar bij Hewlett-Packard een van de grootste supercomputers ter wereld. En het is niet voor het eerst dat de chemie op dit gebied vooroploopt, zo blijkt uit Computerpioniers, het begin van het computertijdperk...


17-04-2017

The chemical story of olive oil

Boek over olijfolieproductie: Een kostbare vrucht Iedereen gebruikt wel eens olijfolie, maar hoe het op tafel komt, is meestal onbekend. The chemical story of olive oil brengt daar verandering in. [Recensie] De keuken en zijn ingrediënten zijn een dankbaar onderwerp voor schrijvers, ook voor chemici die de pen oppakken. Daarvan getuigt de nieuwe uitgave van de Royal Society of Chemistry...


13-02-2017

Chemistry in your kitchen

De scheikunde van pannenkoeken [Recensie] Ben je benieuwd naar de chemie achter een kookproces? Of wil je een betere kok worden die wel eens durft te experimenteren? Matthew Hartings neemt je op sleeptouw in Chemistry in your kitchen. Hoe vaak sta je werkelijk stil bij de rol van afzonderlijke ingrediënten in een recept? Toch is dat de basis voor een...


17-08-2016

Scheikunde

‘Scheikundevedette’ Peter Atkins schrijft voor een groter publiek over zijn vak [Recensie] Elke chemicus heeft weleens een boek van Peter Atkins opengeslagen. Zo staat bij mij Physical chemistry in de kast. Maar dat waren theoretische verhandelingen van deze hoogleraar aan de University of Oxford. Het boekje Scheikunde, uitgegeven door de Amsterdam University Press in de reeks Elementaire deeltjes, is dat...