Out, Esther

Out, Esther

88 Recensies

20-06-2020

Quiches & hartige taart

Maar liefst 33 hartige en zoete quichrecepten [Recensie] Als je mij érgens wakker voor kunt maken, dan is het wel een goede quiche of hartige taart. Het is één van de eerste dingen van die ik leerde maken en ik zet ze nog steeds met grote regelmaat op tafel. Het fijne van quiches is dat je er zo oneindig veel...


23-05-2020

Sandwiches

Meer dan zomaar een belegd broodje [Recensie] Ontbijt, lunch, picknick… een lekkere sandwich kan bijna altijd. En je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Natuurlijk kun je zelf allerlei soorten broodjes bedenken maar is het niet veel handiger als al het denk- en uitprobeerwerk al voor je gedaan is? Dit boekje verscheen eerder in het Engels en...


16-05-2020

Vis uit Blik 2

Met mooie verhalen en over duurzame visvangst [Recensie] Bart van Olphen timmert aardig aan de weg met zijn Fish Tales, een serie blikvisproducten van duurzaam gevangen vis. De producten zijn verkrijgbaar Albert Heijn. Ik gebruik ze regelmatig en ik ben zeer te spreken over de kwaliteit. Een kookboek kon natuurlijk niet uitblijven. Het eerste deel van Koken met Vis uit Blik stond...


02-05-2020

Slow cooked vega

Een veelzijdig boek met heerlijke recepten [Recensie] De slow cooker is een populair apparaat in de keuken. Je zet het apparaat ’s morgens aan en als je thuiskomt van je werk is het eten klaar. Meestal wordt het gebruik ervan geassocieerd met de bereiding van vlees. Vegetarische gerechten liggen wat minder voor de hand, maar dat dit volkomen onterecht is, blijkt wel...


25-04-2020

Afvallen met Tom Kerridge

Tom Kerridge is ervaringsdeskundige [Recensie] Tom Kerridge is een chef van Michelin-niveau met een tv programma op de BBC. In dit programma probeert de chef mensen te stimuleren gezonder te eten en af te vallen. En daar hoort natuurlijk een boek bij: Afvallen met Tom Kerridge. Ik ben niet zo’n fan van dieetboeken, maar het is nou eenmaal januari en dan...


18-04-2020

Japan, de authentieke keuken

Recepten van een gerenommeerde Japanse chef [Recensie] In de Lonely Planet Food serie verscheen onlangs de Nederlandse vertaling van het in 2016 verschenen Japan from the source. Het kreeg de titel Japan, de authentieke keuken mee. Het boek belooft ons de meest authentieke gerechten van Japan van de meest gerenommeerde Japanse chefs. In de inleiding kun je lezen over de...


11-04-2020

Tasty Tapas

Een tapa om de eetlust op te wekken [Recensie] Een tapa is een Spaans (borrel)hapje dat dient als eetlustopwekker. Oorspronkelijk werd het dus gegeten tussen de lunch en het avondeten. Tegenwoordig kun je tapas de hele dag door eten en is het door heel Europa verkrijgbaar.  In Spanje worden ze geserveerd in speciale tapasbars en in Nederland zijn er tapasrestaurants...


04-04-2020

Pannenkoeken

Maar liefst 70 verschillende pannenkoeken [Recensie] Volgens mij ken ik niemand die er niet van houdt: pannenkoeken. In Nederland eten we vaak een stapel pannenkoeken met stroop, suiker of appel, maar pannenkoeken zijn er in heel veel soorten en maten en in dit boekje staan maar liefst 70 pannenkoekrecepten. Het boek begint met een aantal tips voor het bakken van...


28-03-2020

Wildbijbel

Wild bereiden en ook paddenstoelen [Recensie] Carrera Culinair heeft inmiddels een indrukwekkende lijst culinaire bijbeltitels uitgebracht. De nieuwste telg is de Wildbijbel, geschreven door Peter Klosse. Net als alle andere culinaire bijbels richt dit boek zich op één onderwerp en diept dat helemaal uit. Erg handig als je van één onderwerp veel wilt weten. Voorin het boek staat een seizoenskalender, die...


14-03-2020

Heerlijke gerechten uit de oven

Makkelijk, lekker en weinig afwas [Recensie} De oven is √©√©n van mijn favoriete hulpjes in de keuken. Kookboeken die hierover gaan lees ik dan ook graag. Uitgeverij Veltman kwam onlangs met de Nederlandse vertaling van het boek Roasting Tray Magic van Sue Quinn, dat in 2017 in Groot Brittanni√ę is verschenen. In het Nederlands heet het¬†Heerlijke gerechten uit de oven¬†en...


07-03-2020

Andere koek

Glutenvrij, lactosevrij en vegan [Recensie] De titel van dit boek dekt perfect de lading. In Andere Koek vind je namelijk precies dat: andere koek… en taart en desserts en allerlei andere heerlijke zoetigheden. Zoete baksels zijn voor mensen met een intolerantie, allergie of een vegan leefstijl meestal een no go. Suus en Johann van Food Bandits zijn erin geslaagd aantrekkelijke en lekkere...


29-02-2020

De geheimen van de Mediterrane keuken

De kracht van marketing [Recensie] In de inleiding lees ik dat winkelketen Oil & Vinegar ‚Äď waardoor dit boekje is samengesteld ‚Äď voortdurend op zoek is naar de geheimen van de authentieke mediterrane keuken en naar mensen die geloven in de kracht van het pure product, zonder toevoegingen. Ik heb even rondgeneusd in de webwinkel van deze keten en kan...


22-02-2020

Kaaskenner word je zo

Kazen van over de hele wereld [Recensie] Altijd al meer willen weten over kaas? In Kaaskenner word je zo van Tristan Sicard vind je antwoorden op al je vragen. Het boek begint met een beknopte geschiedenis van de kaas. Wist je bijvoorbeeld dat er aanwijzingen zijn dat er 5000 jaar voor Christus al kaas gegeten werd? Via het hoofdstuk over...


22-02-2020

Mijn Japanse keuken

De Japanse keuken voor thuis [Recensie] Natuurlijk weten we allemaal dat schoonheid van binnen zit, maar toch wil ik als eerste even aandacht besteden aan het uiterlijk van Mijn Japanse Keuken van Stevan Paul. Het oog wil tenslotte ook wat, zoals men zegt. De meeste kookboeken hebben een cover met daarop een mooie foto van een gerecht of van de auteur en...


08-02-2020

De wijnkaart, alsjeblieft

Een atlas met prachtige kaarten [Recensie] Voor mij ligt een plaatje van een boek dat het beste te omschrijven is als een ouderwets formaat atlas met kaarten van landen en gebieden. Eat your heart out Google Maps! Het boek is ontstaan uit een samenwerking en gedeelde passie van Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi. Beiden houden van wijn en van cartografie....


01-02-2020

De grote oven van Van Boven

Een echte Yvette van Boven [Recensie] Yvette van Boven behoeft natuurlijk geen enkele introductie meer. Voor degenen die onder een steen geleefd hebben: Yvette van Boven schrijft voor de Volkskrant en Libelle, ze heeft een eigen tv programma Koken met Van Boven en ze schreef verschillende kookboeken die het heel goed doen. Zo is Home Made een absolute bestseller en vorig jaar...


25-01-2020

Blauw

Authentiek Indonesisch om samen van te genieten [Recensie] “Samen met familie genieten van goed eten is belangrijk in de Indonesische cultuur” schrijft Meta van den Boomen in het voorwoord van¬†Blauw ‚Äď Authentieke Indonesische gerechten. Meta van den Boomen werkt bij restaurant Blauw in Utrecht en stelde dit boek samen uit gerechten die in het restaurant geserveerd worden. Ze herschreef ze...


04-01-2020

De supermarkt survivalgids

Kennis is macht. Ook als je boodschappen doet [Recensie] Geen kookboek, maar een boek om je te wapenen tijdens je strooptochten door de supermarkt: De Supermarkt Survivalgids, geschreven door Teun van de Keuken. Teun van de Keuken kennen we onder andere van verschillende consumentenprogramma’s, waarvan er een aantal gaan over de voedselindustrie. Scherp, kritisch en met een gezond gevoel voor...


16-11-2019

Wereldhapjes om te delen

Heerlijke hapjes uit de hele wereld [Recensie] Ieder land heeft zo zijn eigen culinaire tradities rondom de borreltijd. Als fan van onze eigen oerhollandse bitterballen bij de vrijdagmiddagborrel ben ik ook altijd benieuwd wat er in andere landen gegeten wordt bij een goed glas met vrienden, familie of collega‚Äôs. Sophie Dupuis-Gaulier verzamelde voor het boek Wereldhapjes uit alle hoeken en gaten van...


12-10-2019

Carluccio

Zijn beste Italiaanse recepten [Recensie] Er zijn ons de afgelopen periode aardig wat groten uit de culinaire wereld ontvallen. Eén daarvan was de Godfather van de Italiaanse keuken, Antonio Carluccio. Antonio Carluccio is in de jaren ’80 in London terecht gekomen en werd daar bekend als een groot pleitbezorger van de pure en eerlijke Italiaanse keuken. Niet in de laatste...


28-09-2019

Hollandse kaas

Kaas en thee gaan goed met elkaar samen [Recensie] Hollandse Kaas is geschreven door Betty Koster en Betty Koster is dé kaaskenner van Nederland. Ze levert aan de Nederlandse toprestaurants en reist de wereld over op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Vandaag geen echt kookboek dus, maar een boek boordevol informatie over kaas. En om precies te zien Hollandse Kaas, want...


21-09-2019

Neni's Tel Aviv

Reizen in je luie stoel en daarna koken [Recensie] Het mooie van boeken is dat je kunt reizen zonder dat je van de bank hoeft op te staan. Dat geldt voor romans, maar zeker ook voor kookboeken. Een goed kookboek over een bepaalde keuken, een bepaalde plek of met hele specifieke recepten voert je mee naar die plek zonder dat...


14-09-2019

Cheesecake

Een enkele reis naar de cheesecakehemel [Recensie] Sabine Koning timmert al aardig wat jaren aan de foodblog weg met haar blog Ohmyfoodness.nl. Ook is ze inmiddels een ervaren kookboekschrijver, want dit is alweer haar derde boek. Eerder verschenen al Guilty Pleasures en Reishonger. Voor dit boek koos ze één onderwerp namelijk haar favoriete taartsoort, de cheesecake. Cheesecakes zijn heel veelzijdig....


31-08-2019

The Breakfast Club

Iedere dag een ander ontbijt [Recensie] Als ik aan The Breakfast Club denk, dan denk ik aan die iconische film uit 1985 met onder andere de piepjonge Molly Ringwald¬† ‚Äď met waanzinnig jaren ‚Äô80 haar ‚Äď en Emilio Estevez. Smullen was het! The Breakfast Club van Ellen van Gool is op een heel andere manier smullen. Voor mij geldt: zonder...


31-08-2019

Hartstikke Mediterraan

Preventie staat voorop [Recensie] Gezond eten is en blijft een hot topic. Dat is al jaren zo en dat zal ook altijd wel zo blijven. Iedereen roept weer iets anders en iedereen heeft op zijn manier ook heus wel een beetje gelijk. Dat de mediterrane keuken in de basis een gezonde keuken is, is vrij algemeen bekend en aanvaard. Maar ook...


03-08-2019

Kooktechnieken

Een lijvig naslagwerk [Recensie] Op de een of andere manier houd ik enorm van wat ik ‚Äėuitlegboeken‚Äô noem. Ik heb er dan ook veel en over heel veel verschillende onderwerpen. Nu ben ik op het gebied van koken inmiddels redelijk bedreven, maar toch haal ik nog wel eens zo‚Äôn¬†how-to¬†boek uit de kast. Ik blader regelmatig in¬†De Grote Kleyn¬†of in¬†De Dikke...


03-08-2019

Taco's

Ultiem Mexicaans streetfood [Recensie] “Taco‚Äôs zijn het kloppende hart van de Mexicaanse keuken,” lees ik op de voorflap van het kleurige boek dat voor mij ligt. En dan niet die harde (snel brekende) schelpen die wij als taco‚Äôs eten, maar de originele Mexicaanse taco, die zacht is en gemaakt van ma√Įs. In het noorden van Mexico en in de Verenigde...


27-07-2019

Bakbasics

Praktisch en zonder veel opsmuk [Recensie] Hou je van praktische bakboekjes met veel informatie en zonder veel opsmuk? Dan is deze Bakbasics een must have! Hou je van plaatjes van mooie taarten, gebakjes en knapperige broden met daarbij een uitgebreide uitleg, dan zou ik dit boekje laten liggen. Bakbasics is een gemoderniseerde heruitgave. Het is een derde editie en ook...


20-07-2019

Delicious. Het zoekboek!

Van ontbijt tot desserts [Recensie] Het kookmaandblad Delicious. bestaat al best lang. Ik kook er graag uit, omdat de recepten gevarieerd zijn, bijna altijd goed kloppen en zelden tot teleurstellingen leiden. Bovendien is de fotografie een lust voor het oog. Om de zoveel tijd verschijnt er onder de naam van het magazine een verzameling recepten in boekvorm met een bepaald...


22-06-2019

Een jaar koken in de Provence

Van Zuid-Afrika naar de Provence [Recensie] Schrijfster Marita van der Vyver is afkomstig uit Zuid-Afrika, maar woont al jaren in de Provence. Ze kookt graag en maakt dan het liefst eenvoudige gerechten die smaakvol zijn, die iedereen kan maken en die iedereen lekker vindt. Koken voor het hele gezin en dan samen de hele avond aan een lange tafel onder...


15-06-2019

Itali√ę, de authentieke keuken

Itali√ę op zijn best [Recensie] Itali√ę staat voor heel veel mensen gelijk aan goed, eerlijk en lekker eten. Heel veel mensen noemen de Italiaanse keuken als hun favoriete keuken en dit komt vooral omdat de gerechten zo puur en vaak eenvoudig zijn. Nou zijn er op de Italiaanse klassiekers vele variaties gemaakt en ook dat wordt allemaal Italiaans eten genoemd....


08-06-2019

Koken met zeewier en zilte groente

Te verbouwen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen [Recensie] Auteur Toine Wilke ontdekt zeegroente als hij in Indonesische wateren dobbert en van een kennis een blaadje zeewier toegestoken krijgt. Hij proeft en is verkocht. Hij ontdekt dat je in zee kunt verbouwen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dat het ontzettend snel groeit en vraagt zich intussen af: “waarom eten we nog nauwelijks zeegroenten?”...


08-06-2019

Firestarters of Food Art & Music

Interviews met inspirerende mensen [Recensie] Monica Abdoel bracht in 2014 het succesvolle boek Reizende Sterren ‚Äď Over karrende keukens & smaaknomaden¬†uit. En nu dit pareltje.¬†Firestarters of Food Art & Music¬†gaat over creatieve geesten, vernieuwers en trendsetters, kortom: firestarters. In dit boek komen kunst, eten en muziek samen en dat resulteert in een boek vol prachtige verhalen over bijzondere mensen. Het...


25-05-2019

Dutch Cooking Today

Een leuk cadeau voor buitenlandse vrienden [Recensie] De Hollandse keuken staat internationaal nou niet echt bekend om zijn verfijndheid. Smaakvol en voedzaam is het vaak wel. Ik vond het erg leuk dat in het afgelopen seizoen van Masterchef Australi√ę √©√©n van de kandidaten (met Nederlandse roots) een ‚Äėstamppot‚Äô ging maken. Maar de Hollandse keuken heeft natuurlijk veel meer te bieden....


18-05-2019

De Zilveren Lepel Vlees

Italiaans koken uit een klassieker [Recensie]¬†De beroemde serie Italiaanse kookboeken van¬†De Zilveren Lepel¬†ken je vast. Het standaardwerk met de naam De Zilveren Lepel is wereldberoemd en is h√©t huwelijksgeschenk van moeder op dochter in Itali√ę. De spin-off, De Zilveren Lepel Pasta, is een van mijn favoriete kookboeken. Dat boek gaat ieder jaar met ons mee op vakantie. Het nieuwste deel...


11-05-2019

Vet lekker

Nederlands streetfood [Recensie] Danny Jansen is toch wel een van de allerleukste chefs van Nederland hoor! Althans, dat is mijn bescheiden mening. Ik kijk graag naar zijn tv programma’s op 24Kitchen. Altijd positief, altijd vrolijk en bijzonder aardig. Een verademing naast een hoop gezuurpruim op televisie en internet. Zijn nieuwste boek gaat over iets wat ons allemaal na aan het...


04-05-2019

Simplissime

Een echt studentenkookboek [Recensie] Als er één periode in je leven is dat je leert koken en dat je sociale leven zich afspeelt rond eten en drinken, dan is het wel je studententijd. Je staat nog volop open voor nieuwe smaken en andere dingen proberen dan je moeder je voorzette. Er is niets gezelliger in deze periode dan samen eten...


13-04-2019

Cocktailkenner word je zo

Ouderwetse klassiekers, nieuwe hippe ontdekkingen of alcoholvrij [Recensie] In 1988 kwam de film Cocktail met in de hoofdrol Tom Cruise uit en ik denk dat ik die film (met vriendinnen) een keer of vijf gezien heb.  Vooral de scenes in de bar spraken me aan en cocktails hebben dan ook altijd die tropische uitstraling voor mij gehad. Iedereen drinkt wel...


06-04-2019

Genieten van samen koken

Recepten van de kookclubavonden [Recensie] ‚ÄúMet dit boek wil ik een brug slaan tussen de werelden van topkoks en kookliefhebbers,‚ÄĚ aldus chef Francesco van Kookatelier Wassenaar Otto e Mezzo. Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe ontzettend leuk en leerzaam het is om met een groep kookliefhebbers onder begeleiding van een echte chef op iets hoger niveau te koken dan je...


30-03-2019

33 Nick Bril

Een boek voor liefhebbers [Recensie] Een boek waarin niet de recepten de hoofdrol spelen, maar een bijzonder creatieve en gedreven chef. Nick Bril wilde geen klassiek kookboek, maar hij wilde voor zijn 33ste verjaardag een boek over zijn leven tot dan toe. Zijn leven behelst meer dan koken, maar als chef van The Jane in Antwerpen zijn eten en koken...


23-03-2019

Het heerlijke noorden

Culinair Noord-Nederland [Recensie] Als echte noorderling (geboren in Friesland, lang gewoond in Groningen en nu al flink wat jaren inwoner van Drenthe) keek ik erg uit naar deze gids geschreven door Jacques Hermus. Iedere zaterdag lees ik ‚ÄėBuiten de Deur‚Äô, de restaurant recensies van Hermus in het Dagblad van het Noorden. Altijd eerlijk en kritisch, zonder erop uit te zijn...


23-02-2019

Mangiamo!

Gerechten uit Veneto [Recensie] Antoinette Coops is een gepassioneerde thuiskok en schrijft op haar blog,¬†Italiaans koken met Antoinette, al jaren over de Italiaanse keuken. Dit doet ze vanuit het land zelf, ze is namelijk in 2001 voor de liefde ge√ęmigreerd naar Itali√ę. Ik struin graag rond op Antoinette‚Äôs blog, voor inspiratie en mooie plaatjes van lekker eten uit een heerlijk...


16-02-2019

The Really Quite Good British Cookbook

Een smeltkroes van eetculturen [Recensie] Soms lees je over het uitkomen van een boek waar je je enorm op verheugt. The Really Quite Good British Cookbook was er zo een! Er zijn maar weinig landen waar zoveel voedselculturen samenkomen en waar het aanbod zo divers is. William Sitwell stelde een boek samen waarin deze smeltkroes van eetculturen uitgebreid aan bod...


09-02-2019

Het poké kookboek

Pok√© bowls in alle soorten en maten [Recensie] Pok√© bowls zijn al een tijdje hip, vooral bij mensen die graag gezond en puur eten. In Het Pok√© Kookboek vind je een hele verzameling aan inspiratie. Pok√© komt uit de Hawa√Įaanse keuken en betekent ‚Äėgesneden‚Äô of in ‚Äėstukjes‚Äô¬† en pok√© bowls horen ‚Äď alsdus het boek ‚Äď net zo bij de...


26-01-2019

Patisserie en ander fijn gebak

Een gewichtig boek. Letterlijk en figuurlijk [Recensie] Waar oh waar te beginnen? Hier misschien: mijn zoon van bijna veertien en bepaald geen slappeling, nam het pakket van de postbezorger in ontvangst en ging bijna door zijn hoeven. Dan weet u alvast iets over de omvang en het gewicht van dit imposante boekwerk. Denk aan het ouderwetse telefoonboek maar dan met...


19-01-2019

Heel Holland Bakt Kerst

Zoet en calorierijk. Dat mag ook een keer [Recensie] Zeg je Kerst dan zeg je eten. De hele week zie je al prachtige, feestelijke kook- en bakboeken voor de feestdagen voorbij komen op Kookboekennieuws.nl. De meeste mensen hebben rond de Kerstdagen een paar dagen vrij en hebben dan lekker de tijd om de keuken in te duiken. Om te bakken...


05-01-2019

I love chocolade

Informatie en recepten [Recensie] Er zijn best veel kookboeken over chocolade en dan vooral over het gebruik van chocolade in de patisserie. In de meeste kookboeken vind je alleen niet zoveel achtergrond informatie over het product chocolade an sich. Dit boek van Dom Ramsey staat er vol mee! Het boek is stevig van omvang maar heeft een handzaam formaat. Je...


29-12-2018

I love soep

Soep is er voor ieder seizoen [Recensie] Een pruttelende pan zaligheid, lees ik op de flap van de cover. Daar houd ik van! Ik kom dan ook uit een soepfamilie. Zowel bij mijn oma als bij mijn moeder stond ieder weekend een grote pan soep op het fornuis te pruttelen. Het bleef vaak bij groentesoep, kippensoep of tomatensoep maar ook...


29-12-2018

Het Keto-dieet - De snelle recepten

We doen geen uitspraken over het dieet zelf [Recensie] Ik begin met een statement: bij kookboekennieuws.nl zijn we niet zo van de dieetboeken. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat ieder dieet werkt, tijdelijk. Zodra je weer ‚Äėgewoon‚Äô gaat eten vliegen de kilo‚Äôs er vaak weer aan en kun je weer van voren af aan beginnen. Het enige dat echt werkt...


04-08-2018

Broodbijbel

Alle broden die je maar kunt bedenken maak je zelf [Recensie] Carrera Culinair heeft weer een nieuwe titel toegevoegd aan de Kookbijbel serie. Deze keer speelt brood de hoofdrol. Persoonlijk ben ik daar blij mee, want deeg en ik … wij matchen niet zo lekker. Ik wil dus graag leren hoe ik een lekker brood kan maken. Voor de recepten...


28-07-2018

Les Diners de Gala

Koken en kunst gaan heel goed samen [Recensie] Vandaag bespreek ik een van de mooiste kookboeken die ik in mijn bezit heb. Of kookboek ‚Ķ ik heb er eerlijk gezegd nog nooit uit gekookt, maar ik blader er des te vaker in.¬†Les Diners de Gala¬†is geschreven en ge√Įllustreerd door kunstenaar Salvador Dali (1904-1989). Het boek is gebaseerd op de gerechten...


14-07-2018

Hét Margriet kookboek

Het ultieme basiskookboek volledig geupdate [Recensie] Het Margriet Kookboek is hét basis kookboek dat in veel huishoudens aanwezig zal zijn. Het heeft een frisse nieuwe look en een volledig update gekregen en is nu weer helemaal van deze tijd. Het boek bestaat namelijk al 75 jaar en blijft gewild omdat het keer op keer wordt herschreven en aangepast aan nieuwe...


07-07-2018

Heel Holland bakt - Leer bakken met Hans

De leukste recepten uit het programma en vele extra’s [Recensie] Het nieuwste Heel Holland Bakt winnaarsboek is er! Hans Spitsbaard is de vijfde winnaar van het immens populaire bakprogramma van omroep Max en zijn eerste boek ligt nu in de winkel. Hans Spitsbaard meldde zich als √©√©n van de jongste deelnemers ooit aan bij de voorselectie van Heel Holland Bakt....


23-06-2018

Zes seizoenen

Wat groente betreft geen vier maar zes seizoenen [Recensie] Joshua McFadden is gepassioneerd kok en al vanaf zijn jeugd bezig met seizoensgroenten en de pure smaak van alles wat zo van het land komt. De ware magie voltrekt zich niet in de keuken maar op de boerderij, in de boomgaarden en in de mossige bodem van het bos, lees ik in...


16-06-2018

Picknick

Binnen opeten mag ook [Recensie] Ik kan bijna niet wachten tot het weer lente wordt, mijn favoriete seizoen. Ik eet graag buiten, dus¬† nieuwe idee√ęn voor een picknick zijn altijd welkom. In dit boekje heeft Suzy Ashford 30 picknick recepten verzameld die net even verder gaan dan koude pannenkoeken of belegde broodjes. Het boekje bevat vijf hoofdstukken: hapjes, grotere gerechten,...


16-06-2018

Risotto! Risotto!

Risotto kun je zelfs als toetje eten [Recensie] Als je mij érgens wakker voor kunt maken, dan is het wel risotto. Deze liefde is ontstaan toen ik in Rome een verrukkelijke rode risotto als voorgerecht at waarvan ik de smaak nog steeds op kan roepen in mijn gedachten. Het mooie van risotto is dat je er eindeloos veel variaties op...


09-06-2018

Voeding het ultieme medicijn

Klachten verhelpen met goede voeding [Recensie] Klaus Oberbeil is medisch journalist en schreef al verschillende boeken over gezondheid en voeding. In dit boek neemt hij je mee op reis door je lichaam en legt hij uit hoe je stofwisseling werkt en welke rol voedingstoffen hierbij spelen. Het uitgangspunt hierbij zijn klachten die je kunt hebben en hoe je die met...


02-06-2018

The Curry Guy

Thuis net zo lekker eten als in een restaurant [Recensie] Dan Toombs is blogger en deelt onder de naam The Curry Guy zijn zelf ontwikkelde en klassieke Indiase gerechten. Bij webschrijven is het niet gebleven, want voor mij ligt het boek The Curry Guy, een felrode stevige jongen vol met Indiaas lekkers. Het boek is een verzameling van allerlei Indiase...


02-06-2018

Must Eat NYC

Urenlang dwalen door New York begint bij dit boek [Recensie] Luc Hoornaert, foodie in hart en nieren, is geen New Yorker maar weet er wel de beste plekjes om te eten te vinden. Hij schreef hierover de in 2014 verschenen culinaire gids Must Eat New York, die ook in een Nederlandse vertaling is verschenen. Deze nieuwe versie is geheel up to date gemaakt. Vooralsnog is...


26-05-2018

Gezond fastfood

Gezond, lekker en snel [Recensie] Bij het woord fastfood denk ik aan frikandellen, kroketten, McD. en afhaalmaaltijden. Maar als je¬† het woord heel letterlijk neemt ‚Äď snel eten ‚Äď betekent het iets heel anders en dan hoeft het ineens ook geen ongezonde vette hap meer te zijn. In Gezond Fastfood van Nora French lees je hoe je zelf thuis gezond¬†snel...


19-05-2018

¬°Kook!

Gezond leven is meer dan alleen voeding [Recensie] Dat voeding en gezondheid heel veel met elkaar te maken hebben weten we natuurlijk allemaal wel. Als we een frikandel speciaal naar binnen schuiven weten we heus wel dat dat niet zoveel ‚Äėdoet‚Äô voor je lichaam en dat je beter andere keuzes kunt maken. Om je te helpen betere keuze te maken...


12-05-2018

De alleseter

Vermakelijk en smakelijk [Recensie] De Alleseter van Jo√ęl Broekaert is geen kookboek, maar gaat wel voor de volle honderd procent over eten. Broekaert is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurantrecensent voor NRC Handelsblad. Ook verschijnt hij regelmatig aan talkshowtafels als er gepraat wordt over eten en koken. Hij is nieuwsgierig en straalt aan alle kanten uit dat eten zijn...


05-05-2018

De smaken van Ibiza

Een boek vol vitamine en zon! [Recensie] In De smaken van Ibiza van Anne Sijmonsbergen straalt de zon je tegemoet en dat kunnen we wel gebruiken op kille grijze dagen. Zelf ben ik nooit op Ibiza geweest, maar het staat bekend als hét party eiland in de zomermaanden. Ibiza heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Zo zijn er prachtige zoutvlaktes te...


05-05-2018

Sous Vide

Met z’n allen in een warm bad [Recensie]¬†In¬†Sous Vide¬†van¬†Thomas Keller¬†lees je alles over deze bijzondere kooktechniek. Sous vide koken houdt in dat je voedsel vacumeert en gaart in een warm waterbad. Ik zag deze techniek voor het eerst toegepast worden in een aflevering van Masterchef Australia, maar het bleek al veel langer gebruikt te worden. Dit boek wijst je de...


28-04-2018

Het beste van Kookschrift van een Kookgek

Tijdloze gerechten vol joie de vivre! [Recensie] Op 8 december 2016 overleed de markante Joop Braakhekke die we vooral kennen van zijn restaurant Le Garage en van zijn kookprogramma in de jaren ’90: Kookgek. Braakhekke voegde een vrolijk showelement toe aan het televisiekoken. Op Youtube kun je nog behoorlijk wat uitzendingen terugvinden. Ook schreef hij een reeks kookboeken onder de...


21-04-2018

500 recepten voor jonge koks

Jong geleerd is oud gedaan [Recensie] Zeker op het gebied van voeding en koken is het heel belangrijk dat kinderen al jong leren dat prei niet bij Albert Heijn groeit en dat ze leren hoe ze eten zelf smakelijk kunnen bereiden. Het ontdekken van je eigen smaakvoorkeuren en hoe je voedsel zo kunt bereiden dat je vrijwel alles lekker zult...


17-03-2018

Frisse start

De gouden regels voor gezond eten Wordt u ook zo moe van alle dieetgoeroes die het allemaal zo goed weten en die ons iedere keer weer volstrekt tegenstrijdige voedingsadviezen geven? Nou, ik wel! Ik ben erg van het gezonde verstand, want meestal voel je zelf wel aan waar je goed zit en waar je wat minder goed scoort. [Recensie] Deze...


17-02-2018

Koken met Karamel

Borrelende suikergoedje [Recensie] Kom je ook wel eens terug van vakantie met iets dat¬†je inspireert en vervolgens je hele leven verandert? Het overkwam Constan Heestermans toen hij een potje karamel meenam uit Frankrijk. In Nederland en Belgi√ę was het nauwelijks te krijgen en dus ging hij het zelf maar maken. Daar bleek behoefte aan en sinds 2012 maakt en verkoopt...


17-02-2018

The Savvy Cook

Geschikt voor beginnende thuiskoks met belangstelling voor gezond en lekker eten [Recensie] Izy Hossack, eenentwintig jaar jong en op¬†Instagram¬†een sensatie met ruim tweehonderddrie√ęndertig duizend volgers. Door The Times wordt ze de nieuwe Nigella genoemd en dan heb je op je eenentwintigste wel grote schoenen te vullen hoor! Het Instagram account van Hossack staat vol met de prachtigste foto‚Äôs en de...


10-02-2018

Flavors of Bonaire

Een tropisch kookboek [Recensie] De Cariben. Iedereen heeft daar zo zijn eigen tropische fantasie√ęn bij. Zon, zee, briesje, fel gekleurde bebouwing, vrolijke cocktails en seafood. Zelf ga ik het de komende zomer¬†in real life¬†zien omdat we familie gaan bezoeken die voor een aantal jaar op Cura√ßao¬†is neergestreken. U begrijpt natuurlijk wel dat ik daar helemaal geen zin in heb! Maar...


03-02-2018

The Rookie Cook

Een kookboek met persoonlijke verhalen [Recensie] Een absolute inspiratie voor jonge, beginnende thuiskoks die Lo√Įc! Hij groeide op in de delicatessenzaak van zijn moeder en verbaasde zich er tijdens zijn studie over hoe weinig belangstelling zijn generatiegenoten hadden voor koken en goed eten. Zo ontstond het idee om filmpjes te maken met makkelijke, snelle en goedkope gerechten die geschikt zijn...


03-02-2018

Eataly

Uitgebreid kookboek over de Italiaanse keuken [Recensie] De Italiaanse keuken is al jaren een mateloos populaire keuken. En terecht want de gerechten zijn vaak puur en eerlijk van smaak en niet heel ingewikkeld om te maken. Iedere liefhebber van Italiaans eten en koken kent de kookboekenserie De Zilveren Lepel en van dezelfde makers is er nu Eataly! Voor mij ligt een...


27-01-2018

Amsterdam Kookboek

Een boek dat eigenlijk over iedere stad geschreven zou moeten worden [Recensie] Als geboren en getogen Noorderling kom ik lang niet vaak genoeg in onze bruisende hoofdstad. Als ik er ben is het vaak voor een specifieke reden en gun ik mij de tijd niet om door de stad te slenteren. Culinair toerist in eigen hoofdstad, dat zou ik toch...


13-01-2018

Smoked

Een kookboek over de beginselen van de rooktechniek [Recensie] Roken is een kooktechniek die niet veel mensen thuis gebruiken maar het is √©√©n van de oudst bekende manieren om voedsel te conserveren en van een bijzondere smaak te voorzien. En eigenlijk is het helemaal niet zo¬† moeilijk! In hippe kookshows als ‚ÄėMasterchef Australia‚Äô wordt het veelvuldig gebruikt en de techniek...


30-12-2017

Het Wildkookboek

Reis door de Achterhoek [Recensie] Als Noorderling lees ik al jaren de ‚ÄėBuiten de Deur‚Äô restaurantrecensies van Jacques Hermus in het Dagblad van het Noorden. Regelmatig baseren mijn man en ik daar dan ook onze restaurantkeuzes op. Naast restaurant recensent is Hermus culinair journalist en schrijft hij over alles wat met eten en drinken te maken heeft. Voor Het Wildkookboek...


09-12-2017

De keukentafel van het Noorden

Recepten uit Scandinavi√ę [Recensie] Yvon Jaspers is fan van de Scandinavische keuken en¬†way of life. In De keukentafel van het Noorden deelt ze haar liefde voor Scandinavi√ę met ons. We kennen Yvon natuurlijk allemaal van de kijkcijferhit Boer zoekt Vrouw, waarin ze jaar in jaar uit¬†‚Äď met wisselend succes ‚Äď boeren aan de liefde probeert te helpen.¬†Nederland zit dan op...


02-12-2017

Strooigoed

5 december [Recensie] Natuurlijk kun je al het Sinterklaaslekkers kant en klaar in de winkel kopen, maar het is veel leuker (én vaak nog lekkerder ook) om het zelf te maken. De recepten vind je bijvoorbeeld in Strooigoed van Anne-Marij de Koning. Dit leuk uitgevoerde boekje past precies in de schoen, zowel wat betreft prijs als formaat. In Strooigoed staan goed uitvoerbare recepten voor...


25-11-2017

De Keukengeheimen van Sientje en Arlette

Kookdynastie [Recensie] ‚ÄėAanbevolen door sterrenchefs‚Äô prijkt op de cover van De Keukengeheimen van Sientje en Arlette. En ja hoor, het voorwoord is geschreven door Jonnie en Th√©r√®se Boer (van De Librije), die erg enthousiast¬† schrijven over hun ontmoetingen met Arlette en over dit boek. Moeder Sientje is opgegroeid in een horeca familie en leerde al jong koken van haar moeder....


25-11-2017

We eten thuis

[Recensie] Na een periode van hard werken was auteur Samuel Levie zijn plezier in koken een beetje kwijt geraakt. Hobby was werk geworden. Nadat hij zijn leven anders had ingericht herontdekte hij het plezier in thuis koken voor familie en vrienden. Levie bundelde in We Eten Thuis het resultaat van twee jaar veel thuis koken en dat maakt het boek...


18-11-2017

One Healthy Kitchen

[Recensie] Gezond leven en gezond eten gaat in steeds meer gezinnen en huishoudens een belangrijkere rol spelen. Maar hoe pak je dat nou slim aan? Bij plantaardig eten hebben veel mensen het beeld dat het saai is en dat je dan helemaal niets meer mag. In One Healthy Kitchen lees je dat dit helemaal niet het geval is en dat je...


11-11-2017

Sous-vide thuis

Warmwaterkoken [Recensie] Sous-vide bereiding van gerechten wordt in restaurants al jaren gedaan, maar ook thuiskoks tonen steeds meer belangstelling voor het bereiden van eten in een warmwaterbad. Zelf zag ik het voor het eerst bij een aflevering van Masterchef Australia een paar jaar geleden. Dit boek verlaagt de drempel en helpt je thuis met sous-vide koken aan de gang te...


11-11-2017

Zot van de Noordzee

Schatkamer vol lekkers [Recensie] Wat is het toch met vis dat zoveel mensen er tegenop zien om het te bereiden of te eten. Vis is gezond en lekker en je kunt er heel veel mee doen. Zeker als je het schoonmaken van de vis aan je vismannetje overlaat, is het eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. Pionier in foodtruckland Jan Kegels,...


04-11-2017

40 Verbluffende Desserts

Heerlijke toetjes [Recensie] Ook zo dol op die prachtige dessert creaties van topchefs? Als ik uit eten ga kijk ik altijd erg uit naar de creatieve zoete uitspatting aan het einde van mijn maaltijd. Sommige chefs verzinnen de prachtigste smaakcombinaties en laten het er dan vervolgens uitzien als kleine kunstwerkjes, bijna zonde om op te eten, bijna… Houd jij er...


21-10-2017

De flexikok

Soms vegetarisch, soms veganistisch en soms m√©t vlees of vis [Recensie] “Zolang het maar lekker is, mag het ook vegetarisch zijn, dacht ik bij de eerste kennismaking. Zelfs het feit dat het gezond is, stoort mijn verlangen naar genot niet.” Aldus Jan Callebaut (opiniemaker, marktonderzoeker, trendwatcher) in zijn voorwoord in De Flexikok. Er is een duidelijke omslag waar te nemen...


21-10-2017

Tosti & Toast

Brood roosteren [Recensie] Tosti & Toast van Fern Green is een goudmijn voor de liefhebber van geroosterd brood in alle soorten en maten. Je vind er ruim 50 recepten voor tosti’s, panini’s en andere gegrilde soorten brood. Bestaan er mensen die daar niet van houden? Vast, maar ik hoor daar zeker niet bij! Fern Green is culinair schrijver en kok...


14-10-2017

Wat lunchen we vandaag?

Variatie in de kinderbroodtrommel [Recensie] Susan Aretz laat je in dit boek zien hoe je je kinderen een gevarieerde en gezonde lunch kunt laten eten (thuis én op school), zonder dat je enorm veel tijd kwijt bent met het bereiden ervan. Tsja, wie wil dat nou niet? Voor me ligt een vrolijk gekleurd boek, waar het plezier van het maken...


01-03-2017

Bowl food

[Recensie] Bowl Food, eten uit een kom, is hip! Volgens de inleiding van het boek komt dit door de tijd waarin we leven. We willen steeds meer tegelijk doen en er is steeds minder tijd voor een tafel vol met borden en bestek en de afwas die daarmee gepaard gaat. We willen een kom, een lepel en relaxen of multitasken....


01-03-2017

New York kerstmis bakboek

[Recensie] Christmas in New York, daar droomt iedereen wel een beetje van denk ik. Dat wil je toch minimaal één keer in je leven meemaken. Het staat in ieder geval op mijn wensenlijstje. Met het New York Kerstmis Bakboek van Lisa Nieschlag en Lars Wentrup kun je New York een beetje naar je eigen keuken halen. Verrassend genoeg wonen de...