Zaterdag, 10 juli, 2021

Geschreven door: Spek, Jeroen van der
Artikel door: Veen, Evert van der

1000 dingen doen in Nederland

Vakantietips voor eigen land

[Recensie] Ons eigen land maakt de laatste tijd een aardige comeback door als vakantieland. De Veluwe, Zeeland en de Waddeneilanden stonden natuurlijk al lang op de kaart als overbekende vakantiebestemming. In toenemende mate wordt echter ook het gewone platteland ontdekt als een plek waar het ‘echte leven’ nog tamelijk ongerept aanwezig is. We verlangen naar de charme van verstilde authentieke dorpjes, rustige weggetjes door de landerijen, water omzoomd door riet en eindeloze vergezichten. Dit oer-Hollandse landschap wordt tegenwoordig door velen gekoesterd en graag per fiets doorkruist.

1000 dingen doen in Nederland beleeft nu zijn 19e druk en dat zegt wel iets over de belangstelling voor wat dit boek heeft te bieden. Het grote aanbod wordt overzichtelijk per provincie aangeboden zodat de lezer/toerist zich gemakkelijk kan oriënteren in de omgeving waar hij zich bevindt. Het boek heeft een heldere en plezierig lezende lay-out waardoor het, zittend voor de caravan, prettig bladeren is in dit boek. De vele illustraties bij de blokjes informatie dragen daar in grote mate aan bij.

Het zijn originele tips voor uitjes die in 1000 dingen doen in Nederland worden aangeboden. Een overbekende bestemming als het Rijksmuseum komt er wel in voor – en mag natuurlijk ook niet ontbreken – maar dergelijke open deuren – al klinkt dat ten opzichte van dit museum bijna wat oneerbiedig – zijn er niet veel.

Aardig zijn de overzichten waarin 10 keer een onderwerp wordt aangeboden. Ook hier zijn originele items zoals 10 filmlocaties en 10 spirituele plaatsen (dit laatste moet wel ruim worden geïnterpreteerd). Bij 10 keer Hollands waren andere en wellicht aansprekender keuzen mogelijk geweest.

Wordt Vervolgd

Wat bevindt zich zoal onder die 1000 dingen? De Marker Wadden om maar een nieuwe bestemming te noemen die zich al in een grote belangstelling mag verheugen. Maar ook een Boekenkastmuur in Utrecht en een overnachting in de vuurtoren van Harlingen of in het station van Horst-Sevenum staan erin vermeld. De Reitdiephaven in Groningen wordt – niet helemaal ten onrechte – het Curacao van het noorden genoemd en vertoont inderdaad de nodige gelijkenis met deze kleurrijke stad.

Het museum Eye-wittness is origineel en gewaagd: het laat de Tweede Wereldoorlog zien door de ogen van een Duitse soldaat in 13 diorama’s. Nu deze oorlog ruim 75 jaar achter ons ligt, is een dergelijke invalshoek mogelijk en voor wie erin geïnteresseerd is ook uitermate boeiend.

Al met al een origineel en inspirerend boek!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles