"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

101 wereldwonderen

Zaterdag, 1 februari, 2020

Geschreven door: Lonely Planet
Artikel door: Evert van der Veen

Lonely Planet pakt uit met de mooiste plekken op aarde

[Recensie] Wie tijd, zin én geld heeft, vindt in dit boek een mooie bundeling van bijzondere plaatsen op onze aarde. De keuze is uiteraard subjectief en in enkele gevallen kun je je dan ook afvragen of een bepaald item nu werkelijk opgenomen had moeten worden want de wereld kent nog zoveel méér unieke bezienswaardigheden van landschappelijke of culturele aard. Maar dat neemt niet weg dat er in dit boek veel fraais bij elkaar is gebracht.

De indeling is volgens de continenten en de items omvatten vooral natuur maar ook architectuur en in enkele gevallen zelfs musea. In de inleiding wordt hierover gezegd: “Deze wonderen leren ons iets over onszelf en onze planeet. Ze eisen onze aandacht op. Het is onmogelijk om er niet door geïntrigeerd te raken en dat is een geweldig gevoel.”

Elk item begint met een paginagrote foto, gevolgd door een korte beschrijving met enkele kleinere foto’s. Verder is er handige informatie over hoe de bestemming kan worden bereikt; hier komen verschillende vormen van vervoer ter sprake. Ook zijn er tips voor restaurants en hotels in diverse prijsklassen. Praktisch is de informatie over de beste tijd om de plaats te bezoeken, worden er routes aangegeven en zijn er tips voor een korter – meestal enkele dagen – of een langer – een week of langer – aangegeven.

De beschrijving is wervend, nodigt uit en maakt nieuwsgierig om er zelf heen te gaan. Helaas kunnen de meeste lezers dat maar zeer ten dele realiseren…

Heaven

Ik noem wat items die mij in het bijzonder aanspraken:

Het boek opent met de berg Kilimanjaro in Kenia, een vulkaan van bijna 6000 meter hoog.

In dit deel over Afrika komt ook Lalibela in Ethiopië ter sprake, waar 11 oude rotskerken, deels ondergronds, zijn te bezichtigen en de bezoekers met authentiek christelijk geloof in aanraking brengen.

De piramides van Gizeh uit de 26e eeuw voor Christus zijn zo’n beetje het symbool van het oude en hedendaagse Egypte.

Verder is er aandacht voor de Victoria watervallen op de grens van Zimbabwe en Zambia. Deze worden – terecht – tot één van de zeven natuurwonderen in de wereld gerekend.

Zeer bijzonder is het Tsingy de Bemaraha gebergte op Madagaskar met zijn scherpe vormen. Een tocht door de bergen is ronduit avontuurlijk en vraagt om moed en behendigheid zoals uit de foto blijkt.

In het deel over Noord-Amerika komt Yosemite Valley ter sprake, een National Park met fraaie bergen en watervallen. Ook de Antelope Canyon met zijn fraai uitgeslepen vormen van roodoranje zandsteen is de moeite waard.

Uiteraard ontbreekt de Grand Canyon niet; deze heeft een lengte van 450 kilometer en is 1800 meter diep.

Hawaï heeft niet alleen tropische stranden maar ook een indrukwekkend vulkanisch park met actieve vulkanen waarvan één ruim 4000 meter hoog is.

De Niagara watervallen op de grens van de VS en Canada zijn ook aanwezig in dit boek.

In Zuid-Amerika komen de Galapagos eilanden, die bij Ecuador behoren, in beeld. Deze zijn door vulkanische activiteit ontstaan.

In het deel over Azië en het Midden-Oosten is er aandacht voor de tempelberg in Jeruzalem, een plaats die voor Joden (Klaagmuur) en moslims (rotskoepel) belangrijk is. Of deze plaats momenteel voor toeristen gemakkelijk toegankelijk is, durf ik niet te zeggen.

Van India zijn het mausoleum Taj Mahal en de Gouden Tempel opgenomen en van China is het – uiteraard – de Chinese Muur.

Jordanië is aanwezig met de oude Nabateeër stad Petra, daterend uit de 3e eeuw voor Christus en gemaakt uit rode zandsteen.

Het Hermitage Museum in Sint Petersburg, Rusland, is aanwezig. Hier bevinden zich 3 miljoen stukken, grotendeels in archieven.

In Turkije is de streek Cappadocië een bijzondere attractie. In het zachte gesteente zijn rotswoningen en kerken uitgehouwen.

In het deel over Europa is Italië aanwezig met Pompeï, de stad die in 79 door de vulkaan Vesuvius werd bedolven maar in 62 al door een aardbeving werd getroffen, hetgeen minder bekend is.

In Noorwegen is met name het Geiranger fjord bekend, gevormd door een gletsjer en  met een lengte van 15 kilometer.

De Hagia Sophia, in de 6e eeuw door keizer Justinianus gebouwd, is typerend voor Istanbul.

Van Griekenland zijn de Akropolis in Athene en de Meteora, een verzameling kloosters uit de 14e eeuw op steile bergtoppen, aanwezig.

Dit alles en nog veel meer in dit fraai uitgegeven boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

The islands book

80 duurzame reizen

Wijnroutes

Wijnroutes Europa

Ultieme culi-bestemmingen

Wijnroutes