Zaterdag, 12 januari, 2019

Geschreven door: Asher, Jay
Artikel door: Wortman, Sanne

13 reasons why

De tragedie die zelfmoord is

[Recensie] Op een dag vindt Clay een doos voor zijn deur met cassettebandjes erin. Nadat hij uitgevogeld heeft hoe hij deze ouderwetse dingen kan beluisteren, hoort hij de stem van Hannah Baker. Dit meisje waar Clay heimelijk verliefd op was, heeft enkele weken daarvoor zelfmoord gepleegd. Op de cassettes legt ze uit wat haar redenen daarvoor waren.

Elke reden heeft met een persoon te maken, en al deze personen krijgen de cassettes. Dus naast het heftige onderwerp van zelfmoord heb je ook nog eens de redenen, en vraag je je natuurlijk af wat Clay gedaan heeft. Daardoor is er vanaf het begin gelijk heel veel motivatie om door te lezen.

De interactie tussen Clay’s gedachten en Hannah’s stem was goed weergegeven. Ze hadden namelijk allebei hun eigen lettertype en kleur. Dat zorgde ervoor dat het altijd duidelijk was wie er aan het woord was, ook als ze om de regel wisselden. Dat wisselen gebeurde namelijk heel veel, omdat Clay dan in gedachten reageerde op wat hij hoorde.

13 reasons why is wel een heftig boek. Je gaat Hannah’s kant begrijpen en elke keer hoop je stiekem toch dat er iets gebeurt waardoor het goed afloopt. Maar tegelijkertijd weet je dat het niet goed af kan lopen, want ze is al dood.

Technisch Weekblad

Jay Asher weet een zwaar en gevoelig onderwerp aan te kaarten op een heel emotionele manier. Daarnaast schrijft hij ook nog eens fijn en heeft hij duidelijke personages neergezet. Een leuk detail is trouwens dat Asher expres voor de verouderde cassettes gekozen heeft. Deze zullen immers altijd oud blijven. Als hij voor een smartphone of iets dergelijks gekozen had, dan was zijn boek waarschijnlijk binnen enkele jaren alweer verouderd.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.