Woensdag, 21 december, 2016

Geschreven door: Kok, Auke
Artikel door: Peters, Micha

1936. Wij gingen naar Berlijn

Nederlanders en de spelen van Hitler

[Signalering] Het nieuwe boek van schrijver en historicus Auke Kok, 1936. Wij gingen naar Berlijn, is echter een must read. Tot in detail schetst Kok de duivelse dilemma’s waar Nederlandse sporters en sportverenigingen voor staan, die twijfelen of ze wel naar nazi-Duitsland moeten afreizen om mee te gaan doen aan ’s werelds grootste sportevenement.

In zijn boek licht Kok de levenslopen van diverse atleten uit, maar die van zwemster Rie Mastenbroek en sprinter Tinus Osendarp staan centraal. Mastenbroek won in Berlijn drie keer goud en een keer zilver. Dat zij dat op ‘Hitlers Spelen’ deed, werd haar volgens Kok na de oorlog steeds weer aangewreven. “Het was of er een sticker met ‘Hitler’ op haar voorhoofd zat geplakt. Wat ze ook deed, de sticker bleef zitten waar die zat en zo kreeg ze het gevoel dat de grootste tragedie van de twintigste eeuw haar persoonlijk werd aangerekend. Niet zo lang na de oorlog zei ze: ‘Als ik alles van te voren had geweten, had ik het niet gedaan.’”

Pijnlijk is verder de geschiedenis van sprinter Tinus Osendarp. Ook hij werd voor de oorlog een volksheld, dankzij twee bronzen medailles, en kwam na 1945 ten val. Dat had hij echter vooral aan zichzelf te wijten. ‘De snelste blanke ter wereld’ sloot zich aan bij de NSB en de Germaanse SS. Hij moest daar voor boeten, de collaboratie leverde hem twaalf jaar gevangenisstraf op, maar de schaamte droeg hij de rest van zijn leven met zich mee.

Sociologie Magazine

Eerder verschenen op http://sportgeschiedenis.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *