"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

29 seconden

Zaterdag, 14 maart, 2020

Geschreven door: T.M. Logan
Artikel door: Anneke van de Vrede

Zo pak je seksisme en machtsmisbruik aan 

[Recensie] Stel, je bent een jonge vrouw. Academica, ambitieus en hardwerkend, met goede ideeën, maar de kans dat je academische carrière van de grond komt is nul komma nul. Dat overkomt Sarah. Haar baas, gevierd academicus en tv-persoonlijkheid Alan Hawthorne, intimideert en kleineert haar, en gaat bovendien met haar ideeën aan de haal. Hij dwarsboomt haar promotie binnen de universiteit, en ook daarbuiten maakt ze geen schijn van kans door de slechte referenties die hij schrijft en de vele vrinden die hij in het academische wereldje heeft. Probleem is dat niemand dat gelooft, want zo seksistisch als Hawthorne tegen Sarah is, zo charmant en charismatisch is hij in het openbaar. Sarah voelt zich steeds meer in het nauw gedreven.    

Op een dag is Sarah getuige van een poging tot gijzeling van een klein meisje. Die poging weet ze te verijdelen. Kort daarop zoekt een louche zakenman contact met haar. Hij blijkt de vader van het bijna-ontvoerde meisje te zijn en is Sarah dankbaar voor haar ingrijpen. Hij staat bij haar in het krijt en wil zijn schuld vereffenen. Dat wil hij doen door zijn talent te gebruiken: hij is een tovenaar, hij kan dingen laten verdwijnen. Sarah krijgt een telefoon van hem met één nummer erin, en 72 uur de tijd om de naam van een persoon door te geven. Die persoon zal dan uit haar leven verdwijnen. Daarmee is de schuld vereffend. Na 72 uur is het aanbod echter niet meer geldig.

Aan de duivel verkopen

Dan begint het grote dilemma. Bellen of niet bellen? Interessant om hierbij te weten is dat Sarah gespecialiseerd is in Christopher Marlowe, de schrijver van onder meer Dr. Faustus, de man die zijn ziel verkocht aan de duivel… Gaat Sarah haar ziel aan de duivel verkopen, of blijft ze trouw aan de bekende normen en waarden, waarbinnen ‘verdwijnen’ niet past? Eén telefoontje van slechts 29 seconden kan haar leven veranderen, de vraag is of kan zij leven met de wetenschap waar dat veranderde leven aan te danken is. 

Als lezer zit je in het hoofd van Sarah, je beleeft haar angst, haar twijfels en irritaties van dichtbij. Dat maakt dat het dilemma onder je huid kruipt, je zou haar toe willen schreeuwen wat ze moet doen. Of juist niet doen.

Kookboeken Nieuws

Het verrassende van 29 Seconden is dat Sarah het heft in eigen handen neemt. Wordt ze in het begin van het boek afgeschilderd als een hulpeloos vrouwtje, zonder carrièrekansen en ook nog eens verlaten door haar nietsnut van een man, daar komt verandering in. Niet op de manier die je verwacht, maar op geheel eigen wijze en met hulp uit onverwachte hoek. Aan het eind kun je niet anders dan denken: “Well done girl!”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Leugens

29 seconden