Zaterdag, 27 februari, 2021

Geschreven door: Spee, Gitte
Artikel door: Groot, Denise de

Aap en mol in Museum Panorama Mesdag

ā€œKom, we gaan naar het strand!ā€

[Recensie] Kunst is best een ingewikkeld thema voor kinderen. Dit komt omdat kunst een begrip is, waarbij iedereen een ander beeld heeft. Het is lastig om te bepalen wat nou precies kunst is, maar wel leuk om daarover een heel gesprek aan te gaan met jonge kinderen.

Aap & Mol in museum Panorama Mesdag is een boekje uit de reeks van De Gouden Boekjes. Deze reeks komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt sinds 2001 ook in Nederland uitgegeven. Veel Gouden Boekjes komen voort uit een samenwerking tussen een uitgever, auteur, illustrator en instellingen zoals een museum of een pretpark. Er zijn inmiddels al meer dan 1500 Gouden Boekjes wereldwijd uitgegeven.

Dit deel is geschreven en geĆÆllustreerd door Gitte Spee. Gitte Spee werkte in eerste instantie voor andere schrijvers, maar besloot na een tijdje ook zelf te gaan schrijven.

Zoals de titel al zegt is dit Gouden Boekje een samenwerking met Museum Panorama Mesdag. In dit museum heb je niet alleen het bekende panorama schilderij, maar zijn er ook verschillende tentoonstellingen te zien.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Aap en Mol zijn twee personages uit de gelijknamige serie. Zij beleven allerlei avonturen. Als je deze twee personages kent, is het extra leuk om dit nieuwe deel aan te schaffen, maar het boekje is ook los, op zichzelf te lezen.

In dit deel willen Aap en Mol naar het strand, maar het begint helaas te regenen. Gelukkig heeft een grote, witte meeuw de oplossing. Hij weet namelijk een strand waar het altijd zonnig is. Zo belanden de vrienden in Museum Panorama Mesdag.

Aap en Mol gaan natuurlijk naar het bekende panorama schilderij, waar een groot strand is afgebeeld. Zo beleven ze toch een mooie stranddag. De karaktereigenschappen van Aap en Mol komen duidelijk naar voren. Alhoewel ze beiden verschillend zijn, hebben ze toch een mooie vriendschap.

Door middel van dit boekje kun je een leuk gesprek starten met kinderen. Zijn Aap en Mol echt op het strand? Wat gebeurt er als je een schilderij ziet? Kortom, een echte aanrader als je met kinderen wil praten over kunst.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles