Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Minhos Martins, Isabel
Kono, Yara
Artikel door: Alem, Katelijne van

Abzzzā€¦ Een alfabet voor het slapen

ā€œMaak je hoofd helemaal leeg. Niemand. Nietsā€

De auteur

[Recensie] Isabel MinhĆ³s Martins is in Lissabon geboren in 1974. Ze las altijd al veel en luisterde graag naar verhalen door haar omgeving verteld. Ze heeft kunst gestudeerd en werkte  voor communicatiebureaus. Met drie vrienden heeft ze de uitgever Planeta Tangerina opgericht. Isabel won al meerdere prijzen en kreeg eervolle vermeldingen.

De illustrator

Yara Kono is geboren in Braziliƫ in 1972. In de muur op de woonkamer maakte ze haar eerste tekeningen. Haar moeder was hier natuurlijk niet blij mee, maar vond dat haar dochter wel artistieke talenten had. Sinds 2004 maakt ze onderdeel uit van het Planeta Tangerina-team. Yara heeft meerdere prijzen gewonnen en houdt van haar werk als illustrator.

ScĆØnes

Verhaal

Sommige kinderen halen alles uit de kast om de slaap van zich af te schudden. Heel begrijpelijkā€¦ wakker zijn is zo leuk! Maar iedereen heeft slaap nodig en daarom hebben wij slaap-ABC gemaakt. Een boek dat, als alles goed gaat, ons in slaap sust voordat we het hele alfabet zijn afgegaan. Het is zoā€™n sterk ABC dat zelfs de titel in slaap is gesukkeldā€¦

En jij, bij welke letter val jij in slaap?

Slapen

Heb jij zelf trucjes om in slaap te vallen? Misschien eens leuk om samen je slaapkamer te bekijken, wat is daar allemaal te zien? En lees je daar dan nog een boekje, drink je wat water? Allerlei manieren om lekker in slaap te vallen kun je zo met je kind bespreken. Dit boek geeft allemaal leuke nieuwe ideeƫn!

Alfabet

Ontzettend leuk om het hele alfabet langs te gaan, met bijvoorbeeld de S van stilte en de g van gapen. Leuk om samen een alfabet te maken, misschien ook wel met het thema slapen en uitrusten of met allemaal andere themaā€™s!

Vormgeving

Handzaam en fijn boekje, ook prima om mee te nemen in bed! De kleuren zijn mooi rustig, de illustraties grafisch en strak. Op iedere pagina een letter met een mooi klein verhaaltje. Voor kinderen ook leuk om zelf te kunnen lezen en te kijken hoe ver ze kunnen komen. Erg leuk ook de verschillende manieren hoe de tekst gedrukt staat. Bijvoorbeeld in een deurtje, of als slingerend over een zoemende mug. Geen enkele pagina is hetzelfde, wat het boek een waar avontuur maakt. Een echte aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles