Zaterdag, 10 oktober, 2020

Geschreven door: Klein Haneveld, Johan
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Acmala

Een korte introductie

[Recensie] Farenal is een schrijver die boeken heeft met informatie over de wold van Dizary, een gevaarlijke plek vol gigantische monsters. De zakenman Somnius wil Farenal meenemen in de wouden van Gesmèr, waar de reuzenmot zou zijn. Farenal gaat in op het aanbod en ze worden vergezeld door Karonna en Droeger. Maar zal dit gezelschap wel terugkeren?

Acmala is een kort verhaal die een deel laat zien van de Dizary-wold, een plek die zo groot en mysterieus is dat er geen kaarten van te maken zijn. Weetkundige Farenal wil alleen meer weten van de wouden van Gesmèr, die normaal als gevaarlijk worden aanschouwd. Er zijn namelijk gigantische monsters te vinden, maar Farenal mag mee op een expeditie zodat hij meer kennis kan vergaren. Dit is alleen een gevaarlijke missie, waardoor Farenal het niet makkelijk heeft. De beschrijvingen van deze wouden waren erg beeldend en de monsters zijn makkelijk voor te stellen. Het is een dun boekje, maar de informatie over dit deel van de wold van Dizary is precies goed. Sterker nog, het maakte me best nieuwsgierig naar de rest van deze magische plek.

Dit korte verhaal is meer een introductie op de rest van deze boekenserie en weet je interesse te prikkelen, hoewel ik de schrijfstijl meer op de scheidingslijn tussen YA- en volwassen fantasy zie zitten. Farenal is ook niet een hele jonge hoofdpersoon, dus soms voelde ik veel afstand tussen mezelf en de personages. Sommige personages laten nog niet erg veel van zichzelf merken en ik heb het vermoeden dat ik ze niet vaak meer tegen ga komen als ik meer ga lezen in deze serie. Het laat vooral de gevaren en de complexe wereld van deze serie zien, wat zeker zijn voordelen kan hebben. Door de afstand tussen de personages en het vrij korte verhaal had ik niet een enorme binding met de personages, dus dat maakt het verhaal niet heel memorabel.

Hoewel ik niet een enorme binding had met de personages, was de wold van Dizary erg interessant. Zeker door de website kijk ik erg uit naar meer boeken (en andere media) over deze fictieve plek, want ik denk dat er nog genoeg ontdekt kan worden. Acmala is in ieder geval een uitstekend boek voor avonturiers die op expeditie willen gaan naar een onbekende en gevaarlijke plek, waarna je alleen maar meer wil ontdekken!

Geschiedenis Magazine

Eerder verschenen op Nerdy Geeky Fanboy