Zaterdag, 25 januari, 2020

Geschreven door: Veldkamp, Tjibbe
Boer, Kees de
Artikel door: Pontororing, Rita

Agent en boef – de grap van boef-baard

Morgen weer?

[Recensie] Een leesboek voor beginnende lezers, altijd leuk. Kinderen die het lezen net onder de knie hebben, kunnen reuze trots zijn op zichzelf als ze een boek helemaal hebben gelezen. En terecht.

Deze beginnende lezers hebben na zo’n maand of zeven/acht alle letters geleerd en kunnen dat nu in de praktijk brengen. Het lezen gaat nog niet helemaal vloeiend. Als de jonge lezer een stukje heeft gelezen en als er dan een illustratie bij de tekst te zien is, dan is er de mogelijkheid om even een pauze in te lassen en naar het plaatje te kijken. En de tekstblokjes zijn klein met hooguit zes hele korte zinnen die telkens op een nieuwe regel beginnen.

De pagina’s zijn op deze manier aantrekkelijk vormgegeven. Leesbaar, grappig en ook spannend. Bovendien wordt de lezer heel af en toe in het verhaal getrokken.
“Weet je wat erop staat?
lees maar!”

Agent en Boef – de grap van boef-baard maakt deel uit van de serie Agent en Boef. Elk deel is een herhaling van situaties, Boef ontsnapt, jawel uit de gevangenis! Agent wordt voor de gek gehouden maar Agent is Agent niet of hij weet Boef weer in de gevangenis te krijgen. Kinderen houden van herhalingen en dat is in deze serie op een grappige wijze toegepast.

TijdvoorTijdschriften

Het boek eindigt met: “Morgen weer?” In dit zinnetje zit een belofte, er volgt weer een deel. Zeker weten dat de jonge lezer er naar uit kijkt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles