Zaterdag, 4 september, 2021

Geschreven door: Burgers, Eva
Recensie door: Verspeek-Dielis, Steffie

Alias. Het laatste uur

Goed eerste deel van een serie

[Recensie] Eva Burgers is gestart met een nieuwe thrillerserie: Alias. Het eerste deel is Het laatste uur. Daarin leren we Julia kennen. Zij is onderdeel van Alias, een rechercheteam. Wanneer er een moord wordt gepleegd, wordt het team gevraagd ondersteuning te bieden aan de reguliere politiemacht. Al snel is er een verdachte in beeld, maar Julia heeft twijfels over de bekentenis die is afgelegd. Samen met haar partner gaat ze daarom door met het onderzoek, ook al is dat eigenlijk niet de bedoeling. 

Wat aan Het laatste uur meteen opvalt is dat het een redelijk dun boek is. Daar komt bij dat het lettertype redelijk groot is en de bladzijden ruime marges hebben aan alle zijden. De hoofdstukken zijn verder kort, zo’n 8 pagina’s per hoofdstuk. Door deze opzet en opmaak lees je het boek in een avond uit.

Ook doordat het verhaal door Julia zelf wordt verteld (ik-verteller), ga je snel door het verhaal heen. Je wordt hierdoor namelijk in het verhaal gezogen. Door het ik-perspectief kom je goed te weten waar Julia mee worstelt. Je ziet dat ze haar vrouwtje staat in het werk, maar dat het privé niet wil lukken om standvastig te zijn. En door de vertelstijl weet je hoe dat komt. Dat geeft net dat beetje extra informatie waardoor je Julia goed snapt en hierdoor komt haar personage tot leven.

Dat Julia zo goed tot leven komt, maakt wel dat het jammer is dat je zo snel door het verhaal vliegt. De zaak waaraan Alias werkt is aan het eind wel netjes afgerond, maar eigenlijk wil je nog meer lezen over Julia. De cliffhanger als afsluiting van het boek maakt dat je nog liever wil weten hoe het haar verder zal vergaan. Dat is slim gedaan, Het laatste uur is tenslotte het begin van een serie.

Boekenkrant

Wat in dit eerste deel van de Alias-serie nog wel tegenvalt is de spanning. Het moordonderzoek is gewoon dat: een onderzoek. De verdachten worden snel gevonden en verhoord. De enige spanning in het boek komt pas op het eind, als de moordzaak al is opgelost. Gelukkig is de spanning voor het volgende deel daarmee wel vast opgebouwd. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles