Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Jensen, Stine
Artikel door: Veen, Evert van der

Alles over wie ik ben

Jezelf en het leven om je heen ontdekken

[Recensie] Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker. Zij schreef eerder een boek voor kinderen over afscheid Alles wat was. Hoe ga je om met afscheid?. Zij weet daarin kinderen mee te nemen in de wereld van rouw en dood.

In dit boek Alles over wie ik ben beschrijft zij samen met en voor kinderen het leven zoals een opgroeiend kind dat ervaart. Het boek heeft opgroeiende kinderen van 10 – 12 jaar op het oog. Stine schrijft op voor hen aansprekende wijze en ook voor volwassenen is haar boek de moeite waard omdat ze wel kinderlijk maar niet kinderáchtig schrijft. Haar stijl is kindvriendelijk: zij voelt de belevingswereld van kinderen goed aan en benoemt wat hen bezig kan houden, Stine stelt ook mooie vragen die kinderen stimuleren tot nadenken. Ook zijn er allerlei opdrachten in de tekst opgenomen. Mooi is ook dat er veel citaten van kinderen in het boek voorkomen zodat kinderen zich in de uitspraken en gedachten van leeftijdsgenoten kunnen herkennen.

Daarnaast biedt ze over bijvoorbeeld de naam mooie achtergrondinformatie over naamgeving in de geschiedenis en in andere landen. Ook de onderwerpen over jongen of meisje, afkomst, familie krijgen een universeel perspectief zodat kinderen over eigen grenzen leren kijken. Dat is ook de bedoeling van dit boek: kinderen laten nadenken over zichzelf, over relaties en de (kinder)wereld om hen heen.

Ook de social media komen aan bod en dat past helemaal in onze tijd. Speelgoed en dieren worden daarentegen niet benoemd terwijl speelgoed voor kinderen van rond de 10 jaar nog wel een rol speelt en veel kinderen erg van dieren houden.

Schrijven Magazine

Hier en daar komt de filosofische achtergrond van Stine Jensen iets teveel naar voren. Ze legt het weliswaar helder uit maar om kinderen uit te leggen hoe filosoof Wittgenstein over taal denkt, lijkt me voor deze doelgroep niet nodig. Ook de menstypen van psycholoog Jung is iets voor later. Behalve misschien enkele wizzkids zal dit de meeste kinderen ook niet echt interesseren en dat mag ook volgens mij.

Het boek heeft een prettige lay-out die bij kinderen past, een groter lettertype dat gemakkelijk leest en aardige illustraties.

Voor kinderen met een meer dan gemiddeld ontwikkelingsniveau en dito belangstelling is dit een waardevol boek al is het waarschijnlijk wel fijn dat ouders op de achtergrond aanwezig zijn om af en toe even een handje te helpen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles