Zaterdag, 18 april, 2020

Geschreven door: Steven, Laura
Recensie door: Windmeijer, Iris

Allesbehalve oké

High-school drama

[Recensie] Allesbehalve oké is meer dan oké. Het boek leest als een trein, heeft een hilarische protagonist en een sterke boodschap voor haar lezers. Het is een typisch YA-boek over school, vrienden en liefde, maar weet toch een origineel verhaal te zijn, met een belangrijke visie.

Online-schandaal

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Tot nu toe heeft ze zich alleen druk hoeven te maken om de reguliere high-school problemen: cijfers, jongens en studiekeuze. Net als Piper Perish heeft Izzy een onconventionele droom: ze wil het namelijk maken in de kunst- en cultuurwereld. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Het pesten wordt met de dag erger, maar gelukkig heeft Izzy steun van haar beste vrienden Ajita en Danny. \

Straatarme wees, ambitieuze comedian en Ongelooflijke Slet

Pf

Izzy is een veelzijdig karakter dat sterk is neergezet door Steven. Ze spreekt de lezer rechtstreeks aan, waardoor je je betrokken voelt. Je voelt onwijs mee met het meisje dat door een impulsieve actie totaal ten grabbel wordt gegooid aan de roddels van haar school. Wanneer het escaleert en Izzy zelfs door paparazzi belaagd wordt, kan je alleen maar hopen dat ze sterk blijft. Haar eerlijkheid en humor houden haar boven water. Zelfs wanneer er een nogal ongemakkelijke les seksuele voorlichting voorbij komt (waar overigens een Mean Girls referentie in zit), weet Izzy staande te blijven.

Gelukkig helpen Izzy’s vrienden en oma haar door deze moeilijke periode heen. Vriendschap is een belangrijk thema in Allesbehalve oké: haar vrienden steunen haar door dik en dun. Wanneer ook haar vrienden beginnen weg te vallen, voel je Izzy in elkaar storten. De laatste veilige haven en de schouders om op uit te huilen zijn belangrijk. De karakters van Ajita en Danny zijn ook goed uitgewerkt, ze zijn meer dan een decorstuk.

Sterke boodschap

Het allerbelangrijkste van Allesbehalve ok√© is de boodschap. Niet alleen pakt het de zogenaamde ‚Äėgood guy‚Äô aan, waarmee alle meiden zouden moeten willen daten, omdat hij nou eenmaal altijd vriendelijk is, ook slutshaming wordt aan de kaak gesteld. Slutshaming is allesbehalve ok√©, en Allesbehalve ok√© laat de gevolgen hiervan zien. Iedereen die ooit geslutshamed heeft of is zou Allesbehalve ok√© moeten lezen.

Voor het eerst verschenen op Readalicious