Zaterdag, 15 september, 2018

Geschreven door: Nicholls, Sally
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Als je dit leest, ben ik dood

Ontroerend, zielig, maar ook heel mooi

[Recensie] Sam is een jongen die nog niet lang te leven heeft. In zijn laatste maanden besluit hij een boek te schrijven en belangrijke vragen te beantwoorden en ervoor zorgen dat hij nog wat dingen in zijn leven kan doen die hij graag wil doen voor zijn dood. Hoewel Sam geen toekomst heeft, vind ik dat hij nog erg positief in het leven staat en zich focust op vandaag. Sam en zijn beste vriend Felix zijn samen heel aandoenlijk, maar wisten mij ook enorm aan het lachen te maken. Sam is een sterk en sympathiek personage waar je veel begrip en respect voor krijgt. Een jong vechtertje, dat nog strijdt voor de dagen die hij nog heeft!

Sally Nicholls schrijft met niet al te veel detail, maar wel met enorm veel gevoel. Ze weet zich goed in te leven in een kind die de wereld op een hele andere manier bekijkt. Sam is nog zo jeugdig, maar denkt wel na over bepaalde heftige of ingewikkelde dingen. Dit boek wist mij constant de boeien, soms door de gebeurtenissen, soms door de vragen die Sam stelde. Dit boek is ontzettend ontroerend, zielig maar ook heel mooi en fijn om te lezen. De korte hoofdstukken zorgen er ook voor dat je er makkelijk doorheen gaat.

Als je dit leest, ben ik dood is een boek waarvan het einde al verklapt wordt in de titel, maar waar je toch enorm van gaat genieten. Echt een aanrader die mij zeker nog jaren bijblijft!

Van de achterflap
Sam is elf jaar en heeft leukemie. Hij heeft te horen gekregen dat hij nog niet lang te leven heeft en begint op aanraden van zijn juf op 7 januari een boek te schrijven. Hierin stelt hij verschillende vragen waar hij geen antwoord op kan geven. Hoe weet je dat je dood bent? Wat gebeurt er na de dood? Doet dood gaan pijn? Ook maakt hij een bucketlist en gaat hij samen met zijn vriend Felix (die ook ernstig ziek is) proberen zijn wensen te vervullen.

Eerder verschenen op www.nerdygeekyfanboy.com