Zaterdag, 4 augustus, 2018

Geschreven door: Middelkoop, Gijs van
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Amerikanen fietsen niet ....

Van Miami naar San francisco op de fiets

[Recensie] Gijs van Middelkoop en zijn vriendin maken een aantal oeferentochten in Europa en zijn in 2009 klaar voor een tocht dwars door Amerika. Dwars door Amerika op de fiets. Ze willen Amerika goed leren kennen en dat lukt uitstekend. Al loopt niet altijd alles op rolletjes. Sommige stukken waar ze doorheen fietsen zijn ronduit saai. Ze trekken door Florida en via de zuidelijke staten Louisiana, Texas en New Mexico gaan ze richting de bergen van Arizona. Door de woestijn in Nevada komen ze uiteindelijk, na zes maanden, in Californiƫ.

Ze ontmoeten Amerikanen in alle soorten en maten en maken kennis met heel veel verschillende karakters. Amerika is geen fietsland en hun tocht is dan ook niet altijd zonder gevaar. Niet zo heel lang na het begin van de reis besluiten Gijs en zijn vriendin een heel stuk apart van elkaar te fietsen. Gijs komt al snel een andere vrouw tegen die ook een fietstocht maakt. Wat zich tussen de twee afspeelt komen we als lezer niet te weten. Maar nadat Gijs en de vrouw weer apart van elkaar verder fietsen blijkt zij zijn paspoort meegenomen te hebben enĀ  moeten ze dus nog een keer afspreken. Ondertussen fiets Gijs weer verder samen met zijn vriendin.

Gijs van Middelkoop heeft een droge humor en weet zelfs van kleine gebeurtenissen vaak iets kleurrijks te maken. Alhoewel er ook lange en saaie ritten gemaakt worden die weinig spannends met zich meebrengen. De ontmoetingen met de mensen onderweg en de beschrijvingen van steden en natuur zijn zondermeer boeiend te noemen.
Zelfs als je geen fietsliefhebber bent dan is zo’n reis de moeite waard om op papier mee te maken. En ondertussen leer je veel over Amerika en de Amerinanen. Er zijn mooie kleurenfoto’s en overzichtelijke kaartjes zodat je de reis makkelijk kunt volgen.

Geschiedenis Magazine

Voor het eerst in deze vorm gepubliceerd op De Leesclub van Alles