"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Ancient Egypt

Woensdag, 4 augustus, 2021

Geschreven door: Peter Mavrikis
Artikel door: Evert van der Veen

Land van verborgen schatten

[Recensie] Dit voorjaar werd bekend dat er bij een opgraving in Egypte een vrijwel complete grafkelder is ontdekt waarbij vrijwel alle giften die aan de doden zijn meegegeven nog aanwezig zijn, iets dat bijzonder is omdat er in het verleden veel grafroof in Egypte heeft plaatsgevonden. Er stonden meer dan 1000 grafbeeldjes in één van de ruimten en in twee andere kamers werden zes sarcofagen met mummies ontdekt.

Deze grafruimte dateert uit de 18e Dynastie, van 1550 tot 1292 voor Christus. Waarschijnlijk ligt er onder meer een belangrijke rechter begraven. De vondst werd gedaan in het westen van de stad Luxor, in de buurt van de beroemde Vallei der Koningen. De opgraving is nog niet compleet; het ministerie van Oudheden liet weten dat er mogelijk nog meer wordt gevonden.

Het fraai geïllustreerde boek Ancient Egypt bestrijkt een periode van enkele duizenden jaren, van 2686 voor Christus tot 395 na Christus. Wie enigszins bekend is met de oude Egyptische cultuur komt bekende beelden tegen zoals die Gizeh piramiden die goed bewaard zijn gebleven en ook prachtig in beeld zijn gebracht. Van veel piramiden rest een ruïne en er zijn ook onvoltooide piramiden. Ancient Egypt laat ook zien dat er vele typen piramiden zijn en stelt ons stereotiepe beeld van de piramide, die door de Gizeh piramiden wordt bepaald, dus bij.

Grafgiften kunnen soms bestaan uit houten soldaten en die doen denken aan het terracotta leger van 8000 soldaten die aan de eerste keizer van China, die leefde van 259 – 210 voor Christus, werden meegegeven. De tentoonstelling in Assen trok een aantal jaren geleden veel bekijks.

Dans Magazine

Bekende beelden van farao’s Thutmoses III en Hatsheput mogen in een dergelijk boek natuurlijk niet ontbreken evenals opnamen van Luxor, Abu Simbel en Karnak die ook fraai in allerlei details naar voren komen. Zo zijn er meerdere afbeeldingen van de pilaren van de tempel van Karnak. Van het beeld van farao Ramses II zijn ook prachtige detailopnamen. Het beroemde gouden dodenmasker in de Vallei der Koningen is van meerdere kanten te zien.

Interessant is de latere periode waarin de grieks-romeinse invloed duidelijk zichtbaar is. Dan ontstaan ook de fayum portretten, afbeeldingen die aan doden worden meegegeven. Deze geschilderde afbeeldingen van hoofden hebben het ontstaan van iconen beïnvloed en worden als een voorloper van de iconenkunst beschouwd.

Wie het boek Ancient Egypt doorleest, komt – opnieuw – onder de indruk van de verfijnde Egyptische beschaving waaruit deze rijke grafcultuur is voortgekomen die niet alleen kostbaar is maar ook getuigt van een hoogstaande ontwikkeling en zelfbewustzijn.

Ancient Egypt biedt een mooi fotografisch overzicht van de oude Egyptische kunst. De begeleidende teksten zijn in het Engels.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles