"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Animal Farm

Zaterdag, 6 november, 2021

Geschreven door: George Orwell, Quentin Gréban
Artikel door: Katelijne van Alem

“Alle dieren zin gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere”

De auteur

[Recensie] George Orwell was een Britse politieke essayist en romanschrijver die het meest bekend is om zijn romans die totalitaire dictaturen bekritiseren. In het bijzonder was Orwell kritisch op de Sovjet-Unie en zeer bezorgd over de toekomst mochten ook in het Westen de regeringen te veel controle krijgen. Eric Arthur Blair was de echte naam van Orwell. Hij is in 1903 in India geboren, maar bracht een groot deel van zijn kindertijd door in Engeland. Hij keerde op 21 jarige leeftijd terug naar Azië en werd politieagent in Birma. Hij schreef over deze periode Birmaanse dagen. Blair is bekend om zijn novelle 1984, gepubliceerd in 1949. Animal Farm is een politieke allegorie van de gebeurtenissen die tot de Russische Revolutie van 1917 leiden, toen de communisten daar de macht kregen.

De illustrator

Quentin Gréban studeerde voor illustrator aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel. Vrij jong was hij een verwoed striplezer en schepte er een genoegen in deze na te tekenen. Vanaf zijn 18e jaar begon hij zich door zijn opleiding sterk te interesseren voor boekillustraties voor kinderboeken. Hij werd beïnvloed door het werk van Lisbeth Zwerger, de cinema van Jean-Pierre Jeunet en Tim Burton. Hij houdt van de kunst van Manet.
Gréban illustreerde en schreef sinds 1999 meer dan 50 kinderboeken in verschillende talen. Naar eigen zeggen is hij sterk geïnspireerd door sprookjes van Hans Christiaan Andersen. De kunstenaar, die momenteel in Wemmel woont, werkt vooral met zachte waterverfkleuren met uitdrukkingsvolle figuurtjes waarmee hij een herkenbare beeldtaal schept.

Boekenkrant

Verhaal

In deze klassieker nemen de dieren de boerderij over en verwachten dat ze hierdoor een beter leven krijgen. Toch pakt het anders uit wanneer de varkens de macht krijgen en er een natuurlijke leider komt: Napoleon.

Er wordt op een humoristische wijze beschreven hoe een totalitaire staat kan ontstaan en hoe dit uitpakt. De politieke systemen worden speels verteld en ook de psychologie erachter. Maar het boek leent zich ook om volledig als sprookje verteld te worden, zonder kinderen direct onder te dompelen in de gehele politiek.

Luisteren

Hoe is het bij jou? Met je vriendjes en vriendinnetjes, thuis en op school? Zijn daar kinderen of volwassenen die snel de leiding nemen en wat vind je daarvan? Een mooi onderwerp om het samen eens over te hebben. Wie heeft waar de macht, of pak je die zelf weleens?

Vormgeving

Mooi groot en dik boek met een prachtige voorkant. Deze illustraties vol sfeer en details komen het gehele boek terug. De schutbladen zijn ingevuld met diverse tractoren, waardoor het boerenleven al direct binnenkomt. Soms beslaan de illustraties de volledige dubbele pagina, ontzettend mooi. Het verhaal komt hierdoor naast de tekst, helemaal binnen.

In principe is het boek geschikt vanaf 8 jaar. Persoonlijk zou ik het die eerste paar jaren met name gebruiken om voor te lezen. Een aantal hoofdstukken hebben nog wel wat extra uitleg nodig, hoe de onderlinge verhoudingen zijn en wat er nu precies speelt op de boerderij. De macht die de leider van de groep op zich neemt, is mooi uitgewerkt, maar heeft bijvoorbeeld nog wel wat extra uitleg nodig bij de kinderen vanaf 8 jaar.

Desalniettemin mooi om kinderen bekend te laten zijn met deze klassieker. Het achterliggende verhaal krijgen ze op dit niveau al mee en het maakt het mogelijk om een aantal gebeurtenissen in de geschiedenis uit te leggen.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: