Maandag, 4 oktober, 2021

Geschreven door: Martin, Claudia
Artikel door: Veen, Evert van der

Arctic

Koude maar hartverwarmende wereld

[Recensie] Dit Engelstalige boek Arctic brengt een verstilde wereld van leegte, ruimte en rust dichterbij. De foto’s van landschappen zijn van een ongerepte schoonheid. We zien ijs in allerlei vormen en kleuren, ijsbergen, bergen en toendra’s. De leegte valt op in veel foto’s en juist daardoor spreekt deze wereld zo tot onze verbeelding. Tot Arctica behoren de noordelijke delen van Scandinavië, Groenland, Rusland, Canada en de Verenigde Staten. Artica telt in totaal 1 miljoen bewoners die uit verschillende volken bestaan. Het gebied is al vanaf 20.000 voor Christus bewoond.

Er is een fraaie foto van het noorderlicht in Groenland en ook de ijsberg in Groenland in de ondergaande zon is prachtig om te zien. Verrassend zijn de rijke kleuren van de vegetatie in het voorjaar, iets dat je in de arctische streken niet direct zou verwachten evenals een vlinder in de kortdurende zomer. De kleuren van de kruipende braam in close up en de kleuren van ijs bij zonsondergang zijn hartverwarmend.

Binnen het deel over de dieren van Arctica valt de serie over de ijsberen op. Ook zijn er prachtige close ups van de Beluga walvis, papagaaiduiker en caribou. Zeer opvallend is de foto over twee pagina’s van de sneeuwuil in vlucht; hij heeft een spanwijdte van maar liefst 1,5 meter. De rijkdom aan dieren is groter dan je zou verwachten maar vegetatie komt in dit boek niet zo in beeld.

Er zijn fraaie beelden van het dagelijks leven waarbij vooral de authentieke elementen rond de visvangst en traditionele onderkomens, waaronder de iglo, worden belicht evenals het vervoer per slede met honden.

TijdvoorTijdschriften

De meest opmerkelijke foto is die van een benzinepomp midden in de natuur van Groenland.

Dit boek Arctic geeft een rijk geschakeerd beeld van de natuur en het leven van dieren en mensen in de noordelijke streken van onze aarde. Het stelt op aangename wijze ons beperkte beeld van dit landschap bij want het is rijker en gevarieerder dan wij vaak denken. Daarom is dit boek beslist de moeite waard!

Claudia Martin schrijft over reizen en landen in tijdschriften en publiceerde boeken over Noorwegen, IJsland, Schotland, Italië en Ierland. Ook schrijft zij over geschiedenis, geografie en cultuur.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles