Zaterdag, 4 december, 2021

Geschreven door: Spark, Petra
Recensie door: Water, Hanneke van de

Astarte

Vlaamse thriller voert van de parkeergarage naar het kasteel

‚ÄúDankzij jou komt er nieuw leven in de zaak. Dit is speurwerk van de bovenste plank. Maar als je het nog √©√©n keer nodig vindt om op eigen houtje tegen mijn bevelen in te gaan, kan je je de dag nadien gaan inschrijven bij het werkloosheidsbureau. Ben ik duidelijk genoeg?‚ÄĚ

[Achterflap] Rechercheur Sam Faingart heeft de hoofdrol toebedeeld gekregen in Astarte. Wanneer het levenloze lichaam van een vrouw wordt aangetroffen in een ondergrondse parkeergarage, is het aan Sam om de zaak op te lossen. In zijn zoektocht naar de identiteit van het slachtoffer krijgt hij hulp van forensisch patholoog Olivia Vandenberghe. Tijdens Olivia’s autopsie komt een luguber feit aan het licht. Wanneer er ook nog menselijke resten worden gevonden in een Vilvoords kasteel en er vrouwen verdwijnen, wordt de situatie bijzonder complex en beangstigend. Olivia ontdekt bovendien een verband tussen de menselijke resten en de recente misdaden.

[Recensie] Met Astarte levert Petra Spark een beklemmende psychologische thriller af. Het decor van het verhaal is Vilvoorde, de thuishaven van de auteur. De twee belangrijkste personages, rechercheur Sam Faingart en forensisch patholoog Olivia Vandenberghe, worden door Spark sterk gekarakteriseerd.

‚ÄúSam ging door het lint, er trok een rode waas voor zijn ogen. De frustratie die hij al veel te lang had opgekropt zocht een uitweg, en pas toen hij was opgesprongen en haar een slag in het gezicht had gegeven, besefte hij wat hij had gedaan.‚ÄĚ

Bergen

Dat Spark een getalenteerd auteur is, bewees zij reeds met haar eerdere boeken, maar sinds haar debuut in 2017 heeft Spark zich duidelijk nog verder ontwikkeld met betrekking tot verhaalconstructie, spanningsopbouw en het ‚Äėspel van de perspectiefwisselingen‚Äô. Vooral met dit laatste strooit Spark in haar Astarte kwistig, doch functioneel. Feitelijk is er vanaf het begin af aan een opbouwende spanningsboog, hetgeen als resultaat heeft dat het boek lastig valt weg te leggen. Haar vlotte en puntige schrijfstijl heeft bovendien zeker niet in kracht ingeboet.

Astarte bevat enkele stevige scenes die Spark prima en geloofwaardig brengt. Datzelfde geldt voor de finale, waar de auteur haar lezers zorgvuldig op voorbereid zonder daar iets over weg te geven. 

Voor het eerst gepubliceerd op Hanneke Tinor Centi