Zaterdag, 27 mei, 2017

Geschreven door: Anderson, Ed
Artikel door: Louter, Marco

Atelier Crenn-Metamorphosis of Taste

De eerste vrouwelijke chef-kok die in Amerika werd bekroond met twee Michelin-sterren

[Recensie] Een keuken als atelier, gerechten als culinaire poëzie! Atelier Crenn is het onwaarschijnlijke debuut kookboek van Dominique Crenn, de eerste vrouwelijke chef-kok die in Amerika werd bekroond met twee Michelin-sterren en misschien wel de beste vrouwelijke chef-kok in de USA op dit moment. Crenn wilde geen gewoon receptenboek maar haar “story” vertellen met veel gevoel, passie en emotie. Crenn zegt: “Met dit boek, nodig ik elke kok in de wereld uit, van professionele chefs tot aan huiskoks, om de keuken te beschouwen als een atelier. Voedsel is kunst!”.

Crenn’s gerechten komen samen met biologische en duurzame ingrediënten en een ongewone, inventieve maar altijd prachtige presentatie. Om het simpel te zeggen, Crenn’s gerechten zijn kunstwerken. Haar recepten weerspiegelen haar poëtische natuur met suggestieve namen als “Een wandeling in het bos”, “Geboorte” en “The Sea”. Zelfs de gerechten die vertrouwd klinken, zoals Fish and Chips, Broccoli of Beef Tartare. Tegen de verwachting in komt ze met verrassende elementen die haar creatieve en inventieve culinaire handtekening en haar visie op fine dining zichtbaar maken.
De recepten van haar gerechten zijn gemaakt met modernistische technieken en ingrediënten, zoals blauw en groene algen en plankton in poedervorm. Dit zijn wellicht niet wat de gemiddelde huiskok zoekt, maar wel een inspiratiebron voor elk (aankomend) chef.

Iets meer achtergronden over deze bijzondere dame. Dominique Crenn is de chef-kok / eigenaar van Atelier Crenn in San Francisco. Crenn komt oorspronkelijk uit Bretagne, maar ze verhuisde naar San Francisco in 1988. In San Francisco ontwikkelde zij zich in de keuken van het befaamde restaurant Stars (nu gesloten) en werkte ze samen met chefs als Mark Franz en Jeremia Tower.

In 1997 verhuisde Crenn naar IndonesiĂ« om executive chef-kok in het hotel Borobudur Intercontinental in Jakarta te worden. Tijdens de rellen in Indonesie in mei 1998 keerde ze terug naar CaliforniĂ«. Kort na haar terugkeer naar de Verenigde Staten werd ze benoemd als chef-kok bij de Country Club Manhattan in Manhattan Beach. Na acht jaar verliet ze de Country Club Manhattan en werd ze chef-kok in Abode in Santa Monica. In 2008 verhuisde Crenn terug naar San Francisco en nam het roer over in restaurant Luce in het Intercontinental Hotel. In datzelfde jaar werd ze uitgeroepen tot “de beste chef-kok in Amerika” door Esquire Magazine en in 2009 won Luce een Michelin-ster.

Atelier Crenn opende zijn deuren in januari 2011 dat in hetzelfde jaar in oktober werd bekroond met een Michelin-ster (2012 gids). In 2013 werd dit gevolgd met een tweede ster, waardoor ze de eerste vrouwelijke chef-kok in de VS werd met 2 Michelin-sterren. Emmanuel runt nu haar veelgeprezen restaurant, Atelier Emmanuel, in San Francisco, waar ze haar chef ervaringen samen komen uit Frankrijk, Californië en Azië  en die in culinaire kunst transformeert. Ze werd in 2012 als  “Chef of the Year” genoemd door Eater en treedt regelmatig op in Top Chef.

Dans Magazine

Dit indrukwekkende en bijzondere chef-boek boeit tot op de laatste bladzijde!

~

Eerder verschenen op kookboekenrecensies.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.