Zaterdag, 10 april, 2021

Geschreven door: Sodha, Meera
Recensie door: Lindt, Jeanette van de

Aziƫ

120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing

[Recensie] We kennen Meera Sodha van haar boeken over de Indiase keuken. Met haar nieuwste boek AziĆ« stort ze zich op recepten van Bangalore tot Beijing. Ze heeft specifiek gekozen voor vega(n) gerechten. In het voorwoord legt ze uit hoe dat allemaal zo gekomen is. Meera is van huis uit geen veganist maar had al ervaring met deze keuken want haar boekĀ Puur IndiaĀ is ook vegetarisch. Voor AziĆ« verzamelde ze recepten op haar reizen naar Sri Lanka, Thailand, Hongkong en in het Londense Chinatown. Ongetwijfeld heeft ze nog veel meer plaatsen bezocht om inspiratie op te doen. Ook sprak ze uitgebreid met mensen in haar omgeving die de keuken uit hun thuisland goed kennen.

Naast een reguliere inhoudsopgave met elf hoofdstukken heeft Meera ook een alternatieve indeling opgenomen. In die alternatieve indeling heeft ze een selectie gemaakt uit de eerder genoemde inhoudsopgave en zien we steeds vier recepten onder de volgende kopjes: Snelle maaltijden, Meeraā€™s favorieten, Lekker als ontbijt, Uit de voorraad, Volmaakte picknick, Voorjaar, Zomer, Herfst en Winter. Zoā€™n alternatieve indeling is erg leuk en handig.

Elk van de elf hoofstukken begint met een korte inleiding en dan volgen de recepten. Meera Sodha nodigt ons uit om meer groente te eten. De recepten die ze daarvoor bedacht heeft zijn meer dan origineel en zien er overheerlijk uit. Bijzonder is ook dat het ingrediƫnt tahoe een eigen hoofdstuk heeft. Wie niet zo goed weet wat je allemaal met tahoe kunt doen of het nog niet goed kent zal zeer aangenaam verrast zijn door bijvoorbeeld het recept voor Gado gado met knolselderij, tahoe en boerenkool. En wat dacht je van tahoe met chilipeper. Ook de tempƩ met paksoi en tomatensambal ziet eruit om van te watertanden.

Het hele boek is een verzameling recepten waar je direct aan wilt beginnen. Sperziebonen met nootmuskaat, limoen en kokos met daarbij nieuwe aardappels met seroendeng. Of bak eens een Koreaans brood gevuld met ei. De zomerpilav met tomaat, kokos en cashewnoten kun je eten zonder verder iets erbij. De tomatencurry met rode en gele tomaten is voor de liefhebber niet te weerstaan. Soms klinkt de naam van een gerecht heel simpel maar komt er toch iets meer bij kijken dan je denkt. Zoals bij de Birmese mangosalade met pindaā€™s en limoen. Een heerlijk gerecht en zeer de moeite waard maar lees vooral eerst goed het recept want je hebt er iets meer voor nodig dan de naam doet vermoeden.

Hereditas Nexus

Na het laatste hoofdstuk met geweldige desserts volgt informatie over belangrijke ingrediƫnten en daarna een pagina met online leveranciers. En hulde voor dit lijstje want het zijn Nederlandse leveranciers! De lijst die daarna volgt heet Verder lezen en die kun je maar beter overslaan want anders groeit je lijst met boeken die je hebben wilt nog harder dan die al doet. Een register op ingrediƫnt is de afsluiter. Hou je van de Aziatische keuken? Of je vega(n) eet of niet, dit boek is een aanrader voor iedereen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl