Zaterdag, 7 september, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Pontororing, Rita

Baas van iets groots

Verteltheater met Kamishibai vertelplaten

[TIP] Kamishibai vertelplaten. Kent u deze vorm van vertellen met vertelplaten? Kamishibai is een eeuwenoude Japanse traditie van het verteltheater. De combinatie van voorlezen en theater dompelt kinderen volledig in een verhaal, bron: uitgeverij eenhoorn, kamishibai  

In een houten kastje of poppentheater worden platen op A3-formaat getoond. De verteller verschuift de vertelplaten als in een trage tekenfilm en leest ondertussen het verhaal voor. De tekst die hoort bij de voorste vertelplaat staat steeds op de achterkant van de laatste plaat in het kastje.

De Kamishibai vertelplaten worden veel gebruikt in kindercentra. Ook leuk in te zetten op een kinderverjaardagsfeestje. Van de vertelplaten zijn ook “gewone” boeken verkrijgbaar. Baas van iets groots is een van de boeken die ook als Kamishibai vertelplaten verkrijgbaar is. De serie bestaat uit 13 vertelplaten van A3 formaat.

[TIP] Een heel andere bijzondere serie zijn de This is …….boeken. Recensent Chris Reinewald heeft de serie in zijn jeugd verslonden. De oorspronkelijke periodes van uitgaves zijn van 1959-1974, maar…na 2003 zijn er heruitgaves van deze serie boeken verschenen. Het zijn stuk voor stuk prachtige prentenboeken. Hong Kong, San Francisco, VenetiĂ«, Griekenland, Parijs, New York, Londen, Rome. Een aantal voorbeelden van steden die in de serie This is… zijn verwerkt.

Wordt Vervolgd

De boeken zijn nog altijd verkrijgbaar. Het zijn weliswaar Engelstalige boeken maar de illustraties nemen je mee naar de beschreven steden. Bovendien is de Engels tekst eenvoudig, er worden korte zinnen gebruikt. We wachten nog wel op de Nederlandstalige versie. Tot die tijd is het zeker de moeite waard om een Engelstalige versie te bemachtigen. Zeker als er een vakantie naar die plaats gepland wordt. En anders zijn het prachtige voorbeelden van boeken die je mee nemen alsof je op reis bent. Lees de recensie van Chris Reinewald This is …. over deze serie boeken.

De baas spelen

[Recensie] Baas van iets groots is een boek over Muis die met zijn vriendje Mier in het circus is. Daar raakt hij zo onder de indruk van het optreden van de circusbaas. De circusbaas laat Leeuw dingen doen die hij wil. En Leeuw gehoorzaamt.

Dat wil Muis ook. “Baas zijn van iets groots”. Muis gaat dat natuurlijk uitproberen. Zo roept hij naar de bomen ”Zit”. De wolken moeten van Muis verdwijnen. Muis probeert en probeert nog veel meer. Dat lukt dus niet.

Hij bedenkt een slim plan met Mier. Dat plan voeren ze samen uit. De droom van Muis komt uit. Met hulp van Mier en een heleboel vrienden.

Kamishibai vertelplaten of een prentenboek op A4 formaat Baas van iets groots is een heerlijk verhaal. De pogingen van Muis worden steeds herhaald en dat geeft leuke situaties. Het wekt ook spanning op, wat gaat hij nu weer proberen. Een verhaal dat kinderen zeker zal aanspreken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles