Zaterdag, 9 september, 2017

Geschreven door: Parker Bowles, Tom
Artikel door: Pinckaers, Marianne

Beste streetfood ter wereld

Eetbare nostalgie

[Recensie] Herinner je nog het moment van de eerste hap van het broodje verse vis op de Bosporusbrug in Istanbul? Het lawaai van de vogels, de gebaren van de mensen en de wind. Of de lunch met het gefrituurde broodje met kikkererwten in het drukke, warme India? Misschien verlang je wel terug naar de vleespasteitjes uit Australiƫ.

Dit boek bevat de beste streetfood van de wereld. Al is het eten thuis niet zo lekker als daar op straat, de recepten uit dit boek brengen je weer even terug naar je vakantie. Alle werelddelen zijn vertegenwoordigd met een uitstekende variatie aan gerechten. Dit boek is dus ook een goed cadeau voor de wereldreiziger in je vriendengroep, voor je buurman die nieuwe keukens wil ontdekken, of voor de hobbykok.

Beste streetfood ter wereld staat ook vol met allerlei interessante informatie: bij elk recept staat een stukje tekst met de achtergrond van het recept en de sensatie op straat in de plaats van herkomst. De recepten zijn op hartig en zoet gesorteerd en het boek heeft een handige index aan het begin op alfabetische volgorde. Mocht je iets willen koken uit een speciaal land, dan kun je de recepten per land opzoeken in de index aan het einde van het boek. De onbekende ingrediƫnten worden uitgelegd in een aparte sectie en ook de auteurs komen aanbod. Al en al staat het vol met leuke anekdotes, handige informatie en het hele boek kent een fijne structuur.

Ik kookte uit dit boek een aantal gerechten, waaronder Phat Thai, Bakso en Kushari. De diversiteit van de gerechten en smaken verraste mij enorm. Ingrediƫnten die ik nog nooit had geproefd of zelfs van had gehoord maakten het gerecht bijzonder. De Phat Thai smaakte net niet als bij de afhaalthai, aangezien ik bepaalde ingrediƫnten niet kon vinden, maar desalniettemin wordt het wel een van mijn standaard recepten. Kushari, het gerecht van Egypte, bleek een vierpansgerecht, maar oh, wat was het de afwas waard. De Bakso van Indonesiƫ bevatte ontzettend smakelijke gehaktballetjes. Stuk voor stuk zijn het zeer goede en heerlijke gerechten.

Schrijven Magazine

Helaas heeft het boek ook twee minpunten. Zo staat er niet bijĀ  hoe lang het duurt om een gerecht voor te bereiden en te koken. Bovendien zijn sommige ingrediĆ«nten heel lastig te vinden. Gelukkig geven de schrijvers wel tips waar men bepaalde producten mogelijk kan krijgen of hoe men die kan vervangen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *