Zaterdag, 25 mei, 2019

Geschreven door: Milner, Charlotte
Artikel door: Pontororing, Rita

Bijenboek

Red de bij. Laat ze vliegen, laat ze zoemen

[Recensie] Het gaat niet goed met de bij. “Red de bij” zingen Kinderen voor kinderen. Charlotte Milner vertelt in haar Bijenboek ook dat de bij in gevaar is. In dit informatieve boek vertelt ze allerlei weetjes over de bij.

Het boek is geschreven voor kinderen en dat blijkt al uit de inhoud van de eerste pagina. “Er zijn al 100 miljoen jaar bijen op de planeet aarde. Dat is een stuk langer dan er mensen zijn en zelfs langer dan sommige dinosaurussen”. Door het tijdsbeeld naast de tijd van de dinosaurussen te zetten, zullen kinderen aanvoelen dat er al heel lang bijen zijn.

Door de beeldende illustraties kan de informatie aangepast worden aan de leeftijd van het kind. Voor hele jonge kinderen volstaat het om voor te lezen en de plaatjes hierbij te bekijken. Oudere kinderen kunnen de bijpassende tekst lezen. Bijvoorbeeld de bladzijde waarbij verschillende soorten bijen worden genoemd: “Sommige bijen zijn heel groot, klein, boos. Sommige kunnen koken.” Plaatje van de bij erbij om gewoon te bekijken. Meer informatie om te lezen.

Dit geldt voor het hele boekje. Er wordt veel informatie gedeeld. Maar de illustraties werken mee om de tekst goed te kunnen volgen. Bovendien zijn de illustraties zo levendig dat het net miniverhaaltjes zijn: “Wat is bestuiving”, Hoe praten honingbijen met elkaar”, “Wat is een zwerm?”

Sociologie Magazine

Naast algemene informatie over de bij en het bijenleven wordt natuurlijk uitgelegd waarom er minder bijen zijn. Deze informatie is wat lastiger te volgen. De bladzijden die daarop volgen “Waarom moeten we bijen helpen” zijn weer voorzien van mooie duidelijke plaatjes.

Tenslotte geeft Charlotte Milner in het hoofdstuk “Hoe kun je bij-dragen?” tips om de leefomgeving van de bij te verbeteren.

Een mooi boek dat helaas ook nodig is. En dat meewerkt om goed te begrijpen waarom de bij belangrijk is. Na aanschaf van dit boek gaat er Ă©Ă©n euro naar Nederland zoemt, een project dat zich inzet voor de bij in Nederland.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles