"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Bizar

Zaterdag, 22 juni, 2019

Geschreven door: Sjoerd Kuyper
Artikel door: Rita Pontororing

“In een goed boek blader je terug”

[Recensie] Veertien’ers en 14plus, gebruiken jullie ‘bizar’ ook vaak? Sallie Mo uit het boek Bizar, geschreven door Sjoerd Kuyper doet dat wel. Ze is dertien en moet van dokter Bloem, haar psychiater drie maanden stoppen met lezen. Brengt dat de vraag naar boven waarom ze een psychiater bezoekt? Daar is een reden voor, welke?

Sallie Mo heeft veel gesprekken met haar psychiater, dokter Bloem. Hij vindt dat ze veel te veel leest en nu moet ze van hem “Leven buiten de boeken”. En een dagboek bijhouden.

In het dagboek dat Sallie Mo bijhoudt, schrijft ze over haar belevenissen tijdens een kampeervakantie. Wat ze meemaakt, waar ze over nadenkt, waar ze over filosofeert. Daarbij kan ze iets vertellen en dan wat ze heeft opgeschreven opeens afdoen met “ … is niet waar, maar de rest wel”. Of ze kan filosoferen over bijvoorbeeld “Wanneer houdt was op was te zijn”. Dat lees je en dan denk je misschien ook: “ja, zoiets simpels, zo leuk beschreven”. Aan het einde van deze uiteenzetting betrekt ze Dylan erbij. Hartverwarmend hoe ze haar verliefdheid op Dylan neerzet.

Dat zijn slechts twee voorbeelden uit dit boek waarin talrijke haast poëtische beschrijvingen worden gegeven door Sallie Mo. Heel verrassend om te lezen.

Heaven

Verder vertelt dokter Bloem aan Sallie Mo wanneer ze toch eerder wil lezen dan kan dat, ook al zijn de drie maanden nog niet om. Ze moet dan op zoek gaan naar het sublieme. Mocht Sallie Mo drie keer het sublieme meemaken “In de echte wereld” dan mag ze weer lezen.

Mocht je zelf sublieme momenten hebben, lees ook die van Sallie Mo. En misschien word je door haar geïnspireerd om sublieme momenten te herkennen. Deze is er een van Salie Mo over een dwarrelend blad: “… toen dat blad zo viel, precies goed, toen was alles in de wereld ook precies goed”.

Over bizar gesproken. Ooit in een boek doorgestreepte woorden opgemerkt? Lees Bizar en vraag je af waarom de woorden doorgestreept zijn.

Misschien is het volgende ook bizar. Ooit in een boek voor 14+ gelezen over de problemen van het bankwezen? Toch goed dat er in zo’n boek een maatschappelijk probleem wordt aangekaart of niet? Te groot probleem? Hoort niet bij belevingswereld van 14+? Nog een paar onderwerpen. Wat denk je als je leest over de vluchtelingenstroom, racisme, problemen rondom kunst?  En euthanasie? Liefde? Daar heeft Sallie Mo het ook over.

Af en toe denk je misschien waar heeft Sallie Mo het nu weer over? Ze schrijft over Shakespeare, Schopenhauer. Ze noemt Kasper Hauser, en vergelijkt zichzelf met hem. Ze schrijft veel over haar opa David, de gesprekken die ze met hem gevoerd heeft. En misschien herken je dit: “Broeder Beitel, ziet gij al iets komen?” Gewoon leuk gevonden.

Bizar is misschien geen boek dat je gemakkelijk uitleest, er wordt zoveel in verteld, soms kan je hoofd ervan tollen. De verhaallijn is niet altijd scherp, soms ongeloofwaardig, soms moeilijk te volgen. Maar ook verrassend, heel verrassend.

En zoals je in dit boek ook kunt lezen: “In een goed boek blader je terug”. Dat gebeurt aan het slot van dit boek vast en zeker.

Luister ook naar de Grote Vriendelijk Podcast  Weliswaar gericht op volwassenen, maar als je dit boek aankunt is wat je hoort een aanvulling. Twee jeugdboekenrecensenten zijn in gesprek met de schrijver Sjoerd Kuyper.

En later… is misschien Bizar jouw parel, een jeugdboek dat voor jou veel heeft betekend.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

 

Boeken van deze Auteur:

Maantje schrijft een boek (7+)

De vrienden van Sinterklaas

Het kleinste Pietje

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Bizar