Vrijdag, 6 maart, 2020

Geschreven door: Ocean, J.B.
Artikel door: Mourik, Paula van

Blauw

Geheimen en schuldgevoel

[Recensie] Blauw is de debuutroman van het Vlaamse schrijversduo J.B. Ocean, twee vriendinnen die hun gezamenlijke droom om een boek te schrijven hebben gerealiseerd. In 2019 hebben zij Blauw voor het eerst in eigen beheer uitgegeven, toen onder de naam J.B. Hathewine. Inmiddels zijn ze opgemerkt door uitgeverij Hamley Books die Blauw opnieuw uit heeft gegeven in februari 2020.

Hoofdpersoon in Blauw is de dertiger Olivia. Zij runt een eigen galerie en woont samen met haar vriend Leon. Hoe mooi haar leventje er voor een buitenstaander ook uit lijkt te zien, niets is minder waar. Olivia draagt een groot geheim met haar mee en alleen haar jeugdvriendin Ella weet daarvan af. Omdat Olivia het geheim geen plek kan geven en zij er aan onderdoor lijkt te gaan, zoekt ze hulp bij psychologe Nina. Vanaf dat moment raakt het leven van Olivia in een stroomversnelling en wordt langzamerhand duidelijk wat Olivia op zestienjarige leeftijd heeft meegemaakt.

Blauw is zo’n boek dat de lezer direct vanaf de eerste pagina in zijn greep heeft en dat moeilijk weg te leggen is.  Heel subtiel wordt het geheim van Olivia ontrafeld, ook al voelt de lezer wel aan welke  kant het verhaal op gaat.

In Blauw wordt niet alleen het verhaal van Olivia verteld, maar ook dat van haar moeder, die een flinke stempel op het leven van Olivia heeft gedrukt. Het verhaal springt dan zo nu en dan een aantal jaren terug. Als auteur begeef je je daarmee op glad ijs en schuilt het gevaar erin dat de lezer in verwarring raakt maar dat geldt voor  Blauw niet.

C2W

Aan het eind van het boek  wordt als een soort van kers op de taart  het verhaal van nog een personage verteld. De auteurs hebben dit heel knap weten te verweven in het verhaal van Olivia waardoor het boek een mooi  afgerond geheel is.

Dat de auteurs Vlaams zijn blijkt zo af en toe uit het taalgebruik. Dat  bewijst maar weer hoeveel mooie Vlaamse woorden er zijn!

Blauw is een  roman over geheimen en familiedynamiek. Een pageturner die de moeite van het lezen waard is.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles