"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Boer Boris en de olifant

Zaterdag, 15 september, 2018

Geschreven door: Philip Hopman
Artikel door: Katelijne van Alem

Naast me staat mijn nieuwe vriendje: het is een lieve olifant!

De auteur

Ted van Lieshout werkte als illustrator en grafisch ontwerper. Hij maakte boekomslagen en tekeningen voor verschillende tijdschriften en kranten. Ook schreef hij voor televisieprogramma’s als Het Klokhuis en Sesamstraat. Vanaf 1986 verschenen zijn eerste boeken. In de jaren die volgden won hij verschillende prijzen zoals de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Woutertje Pieterseprijs en in 2009 de driejaarlijkse oeuvreprijs voor beste kinderboekenschrijver.

Illustrator

Philip Hopman heeft altijd een passie voor tekenen gehad. In 1988 illustreerde hij zijn eerste kinderboek: Een reuze heksentoer.  In 1991 begon hij met Hans Hagen aan de serie Jubelientje. Sinds 2012 maakt Philip met Ted van Lieshout de serie Boer Boris.

Boekenkrant

Achterflaptekst

Zusje Sam heeft een vriend gevonden: een olifant. Hij mag toch zeker wel blijven?

Verhaal

Zusje Sam heeft een olifant gevonden en wil heel graag dat hij mag blijven. Ze gaat hem verkleden als bijvoorbeeld een ram, varken of een stier maar steeds ziet Boer Boris dat het toch de olifant is. Op een gegeven moment komen de mensen van Artis, zij zoeken de olifant…

Vormgeving

Boer Boris en de olifant is een prachtig vormgegeven boek. De prenten spatten van de pagina’s af, er is vanalles op te zien. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je zult ontdekken. De kleuren zijn ook geweldig en zullen kinderen zeker aanspreken. De pagina’s zijn van wat dikker papier en voelen prettig aan, evenals de kaft met een glanzende mooie olifant.

Rijm

Alle tekst in dit boek is op rijm gemaakt. Dat leest erg fijn. Kinderen zullen er graag uit voorgelezen willen worden en kunnen het vervolgens ook goed zelf lezen. Verder kun je het boek ook goed opdelen in kleine stukjes, per dubbele pagina is het boek een verhaaltje op zich.

Toneel

Ik moest meteen denken aan het spelen van toneelstukjes aan de hand van dit boek. De olifant wordt steeds verkleed als een ander dier, dit kun je ook met je kind/met een groep kinderen doen. Lekker gaan verkleden, of dierenmaskers maken. Het verhaal roept verbeelding en fantasie op.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles