Zaterdag, 2 november, 2019

Geschreven door: Luxemburg, Elly-Ann van
Klomp-Meijer, Ina
Artikel door: Pontororing, Rita

Brem en Snuit

Samen genieten

[Recensie] Konijn Brem krijgt samen met zijn broertjes en zusjes wijze lessen van hun moeder, voordat ze de eerste keer naar buiten mogen. Het eerste voorbeeld in dit boek waarin over de natuur wordt verteld. Niet als een feitje maar iets waar konijn Brem op moet letten. “Vogels met scherpe snavels en klauwen”.

Op zijn eerste ontdekkingstocht ziet Brem een vacht met een bijzondere kleur. “Zou dat oranjebruin zijn?” Ook nog met een pluimstaart. Gevaar. Daar heeft zijn moeder over verteld, dat is de vos. Maar het is geen vos, maar een vosje, ach en het heeft zo’n verdriet.

Heel vertederend is het om te lezen hoe konijn Brem en vos Snuit elkaar leren kennen. En zo begint een reeks verhalen over de speelmomenten van konijn en vos. Vijftien verhalen die weliswaar los staan van elkaar maar waar wel af en toe wordt gewezen op een eerder avontuur.

Sociologie Magazine

Tijdens dit samen op pad zijn, doen de vrienden allerlei natuurervaringen op en leren ze van elkaar en met elkaar. En ze leren van de ontmoetingen die ze hebben: een lieveheersbeestje met hetzelfde aantal stippen hoort tot eenzelfde familie. Ze observeren een spin die zijn web repareert. Ze zien hoe rode mieren eten, ze horen over de naaktslak, over de metselbij.

Alle ervaringen zijn kleine ontdekkingen in de natuur. Ontdekkingen die niet ver weg zijn maar die kinderen kunnen ervaren gewoon dicht bij huis, in de tuin, in het bos, in het park, in de duinen.

Auteur Elly-Ann van Luxemburg  heeft duidelijk een grote kennis van de natuur. Die kennis draagt ze over in hele leuke vlotte verhalen. Het plezier van de vrienden spat van de bladzijden af, ook door de illustraties van Ina Klomp-Meijer.

Bovenal wordt in elk verhaal de liefde voor de natuur doorgegeven. Niet belerend maar onderzoekend. En dat is wat dit boek zo bijzonder maakt. Twee vriendjes die samen spelen, een avontuur beleven en die met elkaar allerlei ontdekkingen doen.

Achterin het boek zijn suggesties gedaan van opdrachten om samen met kinderen uit te voeren. Op de site van Brem en Snuit is bij elk verhaal een korte achtergrondinformatie te vinden.

Een prachtig voorleesboek dat kinderen veel leert over de natuur maar waarbij ook veel aandacht is voor het plezier van samen op pad gaan met een vriendje.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles