"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Broeders

Dinsdag, 24 januari, 2017

Geschreven door: Jutta Chorus
Artikel door: Maarten Reijnders

De eerste Nederlandse moslimterroristen

[Recensie] Wat beweegt jongemannen om naar Syrië af te reizen of een aanslag te plegen op Charlie Hebdo? Een heilig geloof en een verwrongen vorm van idealisme natuurlijk. Maar ook een zucht naar avontuur en de wens om eindelijk eens een rol van betekenis te spelen. “We zagen de testosteron opspatten uit de politiedossiers”, schrijven journalisten Jutta Chorus en Ahmet Olgun over een vorige generatie door de islam geïnspireerde radicalen: de Hofstadgroep.

Deze jongens met radicale ideeën die geregeld samenkwamen in het huis van Mohammed B., boezemden angst in. Zeker omdat veel erop wees dat ze van plan waren om nieuwe aanslagen te plegen. Zover kwam het echter nooit. De meesten werden na de moord op Theo van Gogh opgepakt. Ruim tien jaar later woont een flink deel van het clubje van Mohammed B. in Marokko. Ze zijn uitgezet als ongewenste vreemdelingen.

Zo fanatiek als toen zijn de meesten al lang niet meer, blijkt uit het vlot geschreven Broeders, Tien jaar na de moord op Theo van Gogh, waarin Chorus en Olgun verslag doen van hun ontmoetingen met de voormalige staatsvijanden. Het heilige vuur lijkt te zijn gedoofd. De rechtlijnigheid uit die dagen was pubergedrag, zegt Nouredine el F., die in 2005 met een doorgeladen machinegeweer in Amsterdam werd opgepakt. Inmiddels kijkt hij schuldbewust terug. “Wij hebben met onze acties de samenleving en de moslimgemeenschap in Nederland schade toegebracht, de angst aangewakkerd. Ook ik ben daar verantwoordelijk voor.”

Van de moordplannen op Theo van Gogh, wist Nouredine naar eigen zeggen niets. En zijn geweer was evenmin bedoeld voor een aanslag, zo bezweert hij. Hij had het bij zich omdat hij bang was voor de ex van zijn vrouw, is het verhaal. Waar of niet waar? Ook als je aan Nouredine’s lezing twijfelt (een celgenoot verklaarde dat hij wel degelijk van plan was om Geert Wilders of Ayaan Hirsi Ali te vermoorden), bieden zijn uitspraken van nu wel een klein sprankje hoop. Met het verstrijken van de jaren verdwijnt het extremisme. Net zoals je maar weinig hooligans ouder dan vijftig jaar hebt.

Hereditas Nexus

En misschien vormden de meeste jongens wel nooit zo’n groot gevaar als destijds werd gevreesd. “Wij waren praters”, zegt één van hen. “Nu is er een generatie van doeners opgestaan. Jongens die gewoon gaan.”

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd

Boeken van deze Auteur: