Maandag, 4 mei, 2015

Geschreven door: Kessels, Marie
Artikel door: Heck, Kelly van

Brullen

De schoonheid van lawaai

Fotografe Dana vlucht met een lawaaineurose vanuit haar eigen rumoerige flatje naar het vrijstaande stille huis van een goede vriend. Marie Kessels laat Dana in Brullen al filosoferend genezen van haar overgevoeligheid voor geluid.

De romans van Kessels gaan altijd over een personage dat zich op de een of andere manier afsluit van de samenleving, vrijwillig of niet. In onder andere Boa, Ruw en Het lichtateliervonden we al zo iemand. Ook Dana uit Brullen verwijdert zich een tijdje van haar vertrouwde omgeving om te schuilen voor de geluidsoverlast in haar flatje. Haar buren maken namelijk graag midden in de nacht ruzie of draaien de hele dag door bonkende muziek. Ze drijven haar tot waanzin.

Een slimme opbouw

Het min of meer anonieme leven dat Dana in het huis van haar vriend leeft, geeft Kessels de kans om in het hoofd van haar hoofdpersonage te kruipen. De ontwikkeling die Dana doormaakt , valt samen met het verloop van de roman. Het begin is chaotisch en tegen het rommelige aan. Kessels springt van de hak op de tak, kan opeens heel erg inzoomen op een klein detail en daarna weer vrolijk verder gaan waar ze gebleven was. Een groot deel van de roman heeft dan ook een essayistische vorm: het zijn miniverhaaltjes binnen een groter geheel. Dana’s visie op haar eigen lawaaineurose en de genezing daarvan vormt slechts een dunne rode draad. Gaandeweg vertelt Kessels echter steeds minder warrig en abstract. Het verhaal wordt steeds kalmer, net als Dana. Door deze opbouw voel je sterk met Dana mee. Dat is erg knap gedaan.

Pakkende beschrijvingen

Brullen is een abstracte roman, maar toch is Kessels goed te volgen. Ze neemt je als het ware aan de hand mee en brengt je in een soort flow, die ze zelf ook beschrijft:

Geschiedenis Magazine

‘Mellow is een goed woord voor de mensen hier: boterzacht, weinig weerbaar, gemakkelijk te vormen en te kneden door machten of krachten waar ze hoog tegen opkijken, zoals de macht van dure bezittingen die hun waarde niet gauw verliezen en de macht van een geavanceerde technische industrie. Hun blik is open en wakker, hun houding berustend en ze praten zacht.’

Kessels heeft een mooie poëtische stijl,  zonder overdreven veel versieringen.  Ze beschrijft alledaagse situaties op een niet-alledaagse manier. Zo toont ze op een bijna confronterende maar humoristische wijze  hoe twee vrouwen samen zitten te lunchen:

‘Algauw bestookten ze elkaar met tips voor het snelste gewichtsverlies, zodat ik moest lachen om het pijnlijke contrast tussen hun onmiskenbare zelftucht en de hartstocht waarmee ze hun maag vulden, tot ook de allerlaatste maïskorrel aan hun vork was geprikt. Zo’n discrepantie tussen onmatigheid en ascese!’

Het enige minpuntje zijn de lange zinnen, die vooral in het eerste deel van de roman te vinden zijn. Ze dragen weliswaar bij aan het filosofische karakter van de roman, maar zijn door hun lengte niet altijd te volgen. Dat doet dat afbreuk aan de magie.

Lawaai is mooi

Kessels laat in deze roman zien dat lawaai helemaal niet negatief hoeft te zijn. Lawaai is juist mooi, want het brengt mensen dichter bij elkaar:

‘Juist mijn jarenlang gepijnigde gehoor en mijn jarenlang opgekropte haat tegen Johnny, Manuela en de anderen hadden mijn loyaliteit jegens hen sterk aangewakkerd […].’

De enorme hinder die haar medeflatbewoners Dana bezorgen, leert haar met een soort genegenheid naar hen te kijken.

Brullen is het verhaal van een sensitief en filosofisch persoon. Kessels speelt met woorden en betovert haar lezers. Wie  op zoek is  naar een luchtige roman, kan er maar beter niet aan beginnen. Maar voor wie in alle stilte wil  wegdromen, is Brullen een heerlijke leeservaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *