"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Canon van de Nederlandse brug

Maandag, 18 december, 2017

Geschreven door: E van Blankenstein
Artikel door: Benno Boeters

Twee millennia overbruggend boek

[Signalering] Op 16 maart organiseerde de Bruggenstichting de Bruggendag 2017 bij Rijkswaterstaat in Utrecht. Vorig najaar bracht deze stichting, samen met Bouwen met Staal, het boek De Canon van de Nederlandse Brug uit.

2000 jaar brughistorie, luidt de subtitel. En dus begint het, zoals een serieus overzichtswerk betaamt, bij de Romeinen. Langs de limes (grens) bouwden de Romeinen bruggen met houten funderingspalen, houten balken en natuur- en stortsteen. Zoals in de steden Utrecht en Maastricht (tricht = trajectum = oversteekplaats).

Pas meer dan een millennium later durfden de burgers van Kampen het aan een brug over een grote rivier aan te leggen, over de IJssel. In hout, en op een plaats waar de rivier het smalst – en dus de stroomsnelheid groot was. IJsgang en wegspoelende grond bij de brugpalen richtten grote schade aan. Maar de constructeurs leerden van de tegenslagen en daardoor werden de constructies voortdurend robuuster en slimmer.

De Canon streeft naar volledigheid en geeft voorbeelden van elk type brug in Nederland (en een paar in Nederlands Indië/Indonesië en Suriname). Dat doet het boek met een overdaad aan foto’s en illustraties.

Boekenkrant

Eerder verschenen in TW