Dinsdag, 16 juli, 2019

Geschreven door: Holloway, John
Artikel door: Onbekend

Change the World Without Taking Power

The Meaning of Revolution Today

[Signalering] Het moet anders, maar hoe? Deze moderne klassieker geeft antwoord op deze vraag die Expulsions onbeantwoord laat. Verzet begint met de weigering misstanden nog langer te accepteren.
Dan maar revolutie, die de woede kanaliseert en de macht geeft aan de weigeraars. Revolutie? Holloway
gelooft niet in coups, de¬†bestorming van de Bastille of in¬†een purperrode ‘Umwertung aller¬†Werte’. In plaats daarvan moet¬†links zelf machtsstructuren cre√ęren¬†door niet langer hetzelfde¬†spel te willen spelen als de gevestigde¬†orde.

Radicale verandering blijft dus het doel, maar door de hoop niet meer te stellen op het verwerven van staatsmacht, plaatst Holloway alternatieve manieren om invloed uit te uitoefenen
tegenover de immer voortdurende¬†hoop op een politieke¬†kentering die links verzeild heeft¬†doen raken in een parlementair ‘Wachten op Godot’. Ook met Jesse¬†Klaver aan het roer. Holloway richt¬†zich niet expliciet op kunst, maar¬†zijn manifest voor activisme kan¬†opgevat worden als een indirecte¬†oproep aan kunstenaars om buiten¬†de instituties te treden en de¬†wereld te veranderen.

Eerder verschenen in De Helling

Wordt Vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.