Zaterdag, 16 mei, 2020

Geschreven door: Riphagen, Loes
Recensie door: Pontororing, Rita

Coco kan het

Maar als het niet lukt, dan …

[Recensie] Het Prentenboek van het jaar 2021 is reeds gekozen. Januari 2021 staat dit boek in de spotlights van de Nationale Voorleesdagen.

In deze tijd, de maand mei gaat dit boek op een andere manier aandacht trekken. En wel omdat het de tijd is van vogeltjes die eitjes leggen en die daarna uitvliegen. En misschien ontdekken kinderen van die kleine vogeltjes die hun eerste vleugeltjes uitslaan.

Dat is namelijk het verhaal van Coco kan het. Coco is een vogeltje, eigenlijk net baby af. En zoals het dan gaat bij vogeltjes moeten ze leren vliegen. Geldt dus ook voor Coco. Maar als het niet lukt, dan…Tja dat is spannend, want er kan van alles gebeuren, niet?

Maar ja, als Coco het niet gaat proberen dan zijn er wel veel dingen die ze niet kan doen. Samen met vriendjes spelen bijvoorbeeld. En nog veel meer andere leuke dingen. Die twijfel van Coco is al duidelijk te zien op de cover. Coco die op het laatste stukje van een tak, wat angstig naar beneden staart.

Bazarow

Dit verhaal vertelt Loes Riphagen op een aanstekelijke manier. Kinderen kunnen zich helemaal inleven in het “maaralshetnietluktgevoel” van Coco. De angst voor het onbekende. Maar ook het verlangen om te durven en toch maar dat nest uit te vliegen.

Coco kan het is een mooi voorleesboek. De teksten zijn kort maar ze raken de kern, namelijk gewoon proberen ook al kom je een nieuwe spannende situatie tegen. Kwestie van doorzetten. De tekstfragmenten worden ondersteund door de mooie grote paginavullende illustraties. Elke bladzijde geeft de gelegenheid om te kijken, de tekst herhaalt zich in de illustraties. Voorlezen, daarna uitgebreid de illustratie van de voorgelezen bladzijde samen bekijken, daar komen vast en zeker leuke gesprekken uit.

Een prachtig voorleesboek. Een mooi herkenbaar thema. Grappige situaties. En een vertederend einde. Voorlezen dit boek!

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles