Zaterdag, 11 april, 2020

Geschreven door: Blann, Michael
Artikel door: Veen, Evert van der

Cols

Indrukwekkende bergtoppen in Europa

[Recensie] Voor liefhebbers van bergen is dit een mooi boek! Het biedt een fraaie staalkaart van gebergten in Europa waarbij het accent ligt op wegen die het mensen mogelijk maken om hierdoor te trekken. Zo komen we prachtige foto’s van passen tegen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal. Deze foto’s zijn door de auteur zelf gemaakt, die een liefhebber van wielrennen is en de foto’s vanuit het perspectief van de wielrenner heeft genomen. Het boek heeft ook die sportieve achtergrond want de onderschriften van de foto’s gaan over gebeurtenissen in de wielrennerssport of zeggen iets over een wielrenner die een bepaald parcours heeft gereden. Naast de foto’s staan verhalen uit de geschiedenis van het wielrennen.

Zo verenigt dit boek prachtige natuuropnamen met de sport die zich in de zomertijd dikwijls in de bergen afspeelt zoals de Tour de France en de Giro d’Italia.

Het zijn vooral de foto’s die voor mij dit boek aantrekkelijk maken. Zo is er aan het begin de markante Col d’Izoard in de Franse Alpen die vrijwel kaal is en toch zo’n bijzondere uitstraling heeft door de grijsachtige kleur met hier wat begroeiing. Dat alles in vloeiende lijnen waardoor het z’n eigen bekoring heeft.

Prachtig is de opname van Lacets de Montvernier en de betekenis van het woord ‘lacets’ – schoenveters – wordt direct duidelijk wanneer de lezer deze goed gemaakte foto ziet. Op een afstand van twee kilometer zijn er maar liefst 17 haarspeldbochten.

Yoga Magazine

De Col de l’Iserau heeft weer een heel andere charme: door de aanwezigheid van veel groen oogt hij vooral liefelijk. Dat geldt ook voor de Col de Braus. De bekende Mont Ventoux is kaal door de ontginning die hier heeft plaatsgevonden maar het geeft deze berg wel een eigen karakter. De opname met onweerswolken is erg sfeervol.

In de Pyreneeën is de Col de Tournalet evenals de Sa Caloha in Spanje waar de weg een nietige indruk maakt in het imposante landschap. Ook de Mirador de Masca toont een fantastisch mooi gebergte. De opnamen in Spanje en Portugal laten vaak iets van de mediterrane sfeer van het landschap zien.

In Italië is er een sfeervolle opname in de winter van de Colle delle Finestre waar de bergen wit zijn van de sneeuw. De opname Passo Podoi is ook in de winter genomen en de weg oogt hier als een soort handtekening in de sneeuw. Schitterend is de Colle del Nivolet met twee bergmeren, in het Gran Paradiso natuurpark, en die naam is meer dan terecht zoals uit deze opname blijkt. Van de Gotthardpass staan op enkele foto’s mooie boogbruggen over ravijnen. Meerdere opnamen zijn fraai vanwege laaghangende bewolking of de speling van het licht.

Opvallend is op vele foto’s de aanwezigheid van mensen aan weerskanten van de weg om de wielrenners toe te juichen. Ook het grote aantal campers waarmee zij naar deze vaak onherbergzame plekken zijn gekomen, geeft aan deze foto’s een bijzonder karakter.

Achter in het boek is een biografie van wielrenners opgenomen evenals landkaarten een profielen van de cols.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles