Zaterdag, 12 december, 2020

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren, Saskia

Cupido

Ethisch, hilarisch, over de top en razend spannend 

“Met hun vijven zwoeren ze om vrienden voor het leven te blijven. Ze legden hun handen over elkaar. Ze beloofden elkaar later, buiten dit tuchtoord, te blijven steunen. ‘Tot de dood ons scheidt’, zei Joris. De anderen vonden dat een vreemde toevoeging, maar ze herhaalden zijn woorden spontaan.”

[Recensie] Kristiaan Vandenbussche gaat met zijn debuut Cupido de harten van vele lezers sneller doen slaan. Als strafpleiter heeft de auteur de nodige kennis en ervaring om een goed onderbouwd misdaadverhaal te schrijven. Hij werkte met jeugddelinquenten, kent het reilen en zeilen van het gerecht, politie, wetsdokters. Dit komt mooi tot uiting in Cupido. De auteur geeft altijd een beetje extra uitleg bij de onderzoeken die worden gedaan.

Hersenschade

Het verhaal start op 30 april 1998. Een groep jongens uit een jeugdinstelling en hun begeleiders houden een wielerwedstrijd. Bernard, de rosse, komt zwaar ten val en loopt blijvende hersenschade op. Hij is de gemeenschappelijke vijand van Seppe, Miel, Jeroen, Klaas en Joris. Ze wilden hem een lesje leren, maar hun grap is helemaal uit de hand gelopen. De vijf vrienden sluiten samen een pact tot zwijgen. 

Geschiedenis Magazine

Zeven jaar later, in 2005, helpen de vrienden Seppe met zijn verhuis en verbouwingen. Iets wat een gelukkig toeval zou moeten zijn tijdens de werken, loopt uiteindelijk volledig uit de hand. De vrienden belanden in een spannende, emotionele rollercoaster.

Het verhaal is vanaf hier eigenlijk over de top. Op het moment dat je denkt dat het niet erger kan worden
 jawel, dan gebeurt het toch. Het wordt soms een beetje hilarisch. Het verhaal blijft boeiend en spannend tot de allerlaatste bladzijde.

Periode in de jeugdinstelling

Mondjesmaat komt de lezer meer te weten door flashbacks. De periode in de jeugdinstelling blijft de vrienden achtervolgen. Een mooie toekomst opbouwen lukt niet voor iedereen, ze nemen niet altijd de beste beslissingen en laten zich vaak leiden door wraakgevoelens.

Wanneer mag iemand het recht in eigen handen nemen? Een morele kwestie die mooi wordt uitgediept in dit wervelende verhaal. De aandachtige lezer heeft misschien te snel door wie de spilfiguur is, maar dat doet geen afbreuk aan de spanning. Pas naar het einde toe wordt duidelijk waar Cupido voor staat. 

Eerder verschenen op Perfecte Buren