Zaterdag, 3 oktober, 2020

Geschreven door: Vliet, Ariane van
Verschraagen, Richard
Recensie door: Groot, Denise de

De allerleukste dag

Pas op voor die donderwolk

[Recensie] Fien is een meisje en Fien heeft net zoals elk kind verschillende gevoelens. Het is best lastig voor Fien om haar gevoelens een plekje te geven, want soms wordt ze boos, zo boos dat het bijna lekker voelt.

Het is belangrijk om met kinderen over gevoelens te praten. Over hun eigen gevoelens, maar ook zeker over de gevoelens van anderen. Voor jonge kinderen is het soms moeilijk om hun emoties onder controle te houden en begrijpen ze soms ook niet wat ze voelen. De allerleukste dag kun je als ouder of als leerkracht voorlezen om het gesprek over gevoelens in te leiden.

Ariane van Vliet heeft dit boek geschreven. Zij heeft theater gestudeerd en is actrice geweest. Nu werkt ze freelance als actrice en heeft ze enkele kinderboeken op haar naam staan.

Het verhaal gaat over Fien die veel soorten gevoelens heeft. Deze gevoelens wisselen elkaar in een razend tempo af. Pip is de kat van Fien en die is heel ‘zrattig’ zoals ze zelf zegt. Vaak begint een dag als een fijne dag totdat er een moment komt dat ze ontploft. Dat kan door verschillende oorzaken komen. Een moeder die zegt dat ze overdrijft, een moeder die niet goed luistert of nog veel meer.

Wandelmagazine

Ik denk dat De allerleukste dag heel herkenbaar is voor jonge kinderen. Je kunt dit boek voorlezen vanaf 5 jaar. Het boek bevat korte zinnen, dit leest iets minder prettig, maar daarom is dit boek wel geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Dit kan vanaf eind groep 3.

De illustraties van Richard Verschraagen ogen erg aantrekkelijk. Ze zijn kleurrijk en passen goed bij het verhaal. Fien haar gezichtsuitdrukkingen passen precies bij haar emoties en zijn soms erg lachwekkend. Verschraagen geeft les in het basis- en voortgezet onderwijs.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles