"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De architecten van ASML

Maandag, 10 juli, 2017

Geschreven door: René Raaijmakers
Artikel door: Rijkert Knoppers

Geschiedenis van een icoon – deel 1

Onlangs verscheen het boek De architecten van ASML, wat de periode 1962 – 1996 van het Nederlandse bedrijf beschrijft.

[Recensie] René Raaijmakers heeft als techniekjournalist ASML van begin af aan gevolgd en met dit boek een uiterst leesbaar en boeiend bedrijfsportret weten te produceren.

“Stop olie” staat er te lezen op een schetsje van een van de medewerkers van het in Veldhoven gevestigde ASML. We schrijven 1984. Binnen het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het leveren van machines voor de halfgeleiderindustrie, is volop discussie gaande of het gewenst is om de Philips Automatic Stepper Pas2000 voor de fabricage van halfgeleiders nog langer op de markt te brengen. Hebben de klanten in plaats van deze hydraulisch aangedreven ‘oliestepper’ niet veel liever een elektrisch aangedreven apparaat? Om geen klanten te verliezen, bepaalde de directie vervolgens dat de ontwikkeling van een nieuwe elektrische stepper zo snel mogelijk zou moeten gebeuren. Geen eenvoudige opdracht, zeker niet voor de degene die de machine zou ontwerpen: de jonge technicus Frans Klaassen. “De toekomst van het inmiddels honderd man tellende ASML is volledig afhankelijk van Klaassen”, zo staat te lezen in het boek.

Het is alleen erg jammer dat een trefwoorden- en personenregister ontbreekt; naar deze termen en namen zoeken is nu lastig. Misschien dat het tweede deel, momenteel in ontwikkeling, een dergelijke nuttige toevoeging wel bevat. Dat deel behandelt de periode na 1996.

Hereditas Nexus

Eerder verschenen in Technisch Weekblad