Zaterdag, 12 oktober, 2019

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Pontororing, Rita

De belangrijke encyclopedie van alle dino's

Dino’s, dino’s, dino’s

[Recensie] Een encyclopedie voor kinderen vanaf 6 jaar staat op de achterflap. Voor 6 jarigen die net kunnen lezen of nog-net-niet kunnen lezen een plaatjesboek met heel veel indrukwekkende  dinosaurussen. Maar ook een heel dik plaatjesboek wat niet uitnodigt om te blijven kijken. Voor deze leeftijd slechts een bladerboek.

Maar goed, een encyclopedie is een opzoekboek. Dus samen het boek doorbladeren en kijken naar de afbeeldingen van dinosaurussen is een indrukwekkende bezigheid. Vooral de strook onderaan de bladzijde geeft een idee hoe indrukwekkend groot een dino kan zijn.

Het boek is opgedeeld in vier delen. Elk deel heeft een kleur dat het terugzoeken vergemakkelijkt. In het eerste deel wordt verhaald over de prehistorische wereld. De titel van deel twee luidt “Leven als een dino”.

Archeologie Magazine

Deel drie is voor de liefhebber die van alles wil weten over de dinosaurus. En voor kinderen het meest interessante deel. Er worden veel soorten genoemd met leuke ondertitels: Grazers, roofdieren, reuzen, minimonsters  maar ook knoestige jongens, showbinken, zwevers en ook schepselen van de zee.

Elke dinosaurus krijgt aandacht over twee bladzijden, heel compact en heel overzichtelijk. Deze twee bladzijden worden vooral ingenomen door een indrukwekkende dinosaurus met wat tekst. Groot lettertype en kleine interessante feiten. Wat eten ze, waar leven ze, hoe leven ze. Deze feitjes zijn onder aan de bladzijde in een smalle strook te lezen. Hoe groot  is een dino? Dat is in beeld gebracht met de grootte van een mens.

De eigenschappen van de dino’s worden op een boeiende wijze omschreven: “Velociraptor. Dit gevederde roofdier was dan wel klein, maar hij was ook snel, boosaardig en jaagde misschien met een groep op zijn prooi”.

Het gebruik van een tekstballon waarin een dino een eigenschap over zichzelf vertelt is leuk gevonden: “Ik woog net zo veel als 20 olifanten” of “Ik gebruikte mijn enorme zwempoten om door het water te schieten”.

Het laatste deel “Sporen uit het verleden” gaat over welke sporen er zijn achtergelaten en gevonden.

De cover trekt heel veel aandacht. Gewatteerde omslag, kleurrijk en een figuurtje op afgebeeld afgezet tegen die enorme dinosaurussen. En het boek bevat een leeslint.

Een encyclopedie is om te raadplegen, te grasduinen. De grote indrukwekkende illustraties nodigen uit om in het boek rond te neuzen, ook voor jonge kinderen. Maar voor zesjarigen is dit geen boek om te hebben, tenzij je de prijs geen bezwaar vindt. 

Vanaf 8 jaar en dinoliefhebber  is dit een bijzonder boek vol  informatie, origineel gepresenteerd met en een mooie vormgeving.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles