Zaterdag, 16 mei, 2020

Geschreven door: Cass, Kiera
Artikel door: Huiberts, Minca

De beminde

Romantiek binnen de paleismuren

[Recensie] Na de populaire Selectie serie, die binnenkort verfilmd wordt op Netflix, is Kiera Cass nu terug met een nieuw boek. Net als haar vorige boeken zit De Beminde vol met prachtige jurken, koninklijke families en romantiek.

Beschrijving: Hollis Brite kent nauwelijks een leven buiten de kastelen van Kersken. De jonge Koning Jameson van Coroa heeft verschillende korte relaties gehad, maar nog steeds geen koningin gevonden. Samen met andere dochters van adel, probeert ook Hollis de aandacht van de koning te trekken. Na een ontmoeting tussen hen, lijkt de vonk over te slaan en als blijkt dat Jameson haar misschien wel ten huwelijk wilt gaan vragen, is Hollis hartstikke blij. Terwijl ze elkaar beter leren kennen, wordt Hollis overspoeld met cadeaus en aandacht maar hier staat ook een uiterste toewijding van Hollis tegenover. Wanneer de koning van Isolte op bezoek komt, probeert Hollis zichzelf en anderen ervan te overtuigen dat ze een geschikte koningin is. Maar er is nog zoveel waar ze geen weet of verstand van heeft. Wanneer ze een vreemdeling tegen het lijf loopt die ze maar niet uit haar hoofd lijkt te kunnen zetten, verandert haar hele leven. Terwijl er ook angstaanjagende verhalen rond worden gefluisterd vraagt Hollis zich af of ze wel op haar plek is naast de koning van Coroa.

Een nieuwe wereld, nieuwe koninklijke en adellijke families, maar wel van dezelfde auteur. Cass begeeft zich opnieuw binnen de muren van het paleis, maar dit keer met Hollis als hoofdpersonage. Wat lijkt te beginnen als een spin-off van de Selectie serie, ontpopt zich tot een heel eigen verhaal. Want ondanks dat de sfeer hetzelfde aanvoelt, zijn de regels en de uitwerking van de wereld in dit verhaal anders. Hollis is in het begin een wat oppervlakkig personage die nog alle kanten op kan groeien. Het blijft in de eerste helft daarom ook redelijk rustig en voornamelijk gericht op het leven binnen de paleismuren en het contact tussen Hollis en koning Jameson. Het verhaal wordt interessant gehouden door hun momenten van samenzijn en de  vriendschappen tussen Hollis en haar kamermeisjes. De eerste helft van het verhaal wordt veel aandacht besteed aan het luxe leven, cadeau’s die Hollis krijgt en hierdoor blijft het verhaal iet wat oppervlakkig.

Gelukkig verandert dit even later wel als de koning van Isolte op bezoek komt. Daar waar Hollis zich eigenlijk nooit druk over hoefde te maken komt langzaamaan dichterbij. Door verhalen van buiten de muren en vanuit andere koninkrijken. Zo wordt de luchtigheid die veelal overheerste in het verhaal langzaamaan wat zwaarder en blijken al die cadeaus die Hollis krijgt van de koning ineens niet meer zo belangrijk te zijn. Ze ontmoet nieuwe mensen en die contacten zorgen ervoor dat Hollis steeds meer waarheden over de wereld waarin ze leeft onder ogen moet komen. Toch blijft het vooral om haarzelf te draaien. Dit komt wellicht door een wisselwerking van het eenzijdige perspectief en omdat Hollis veelal op zichzelf is gericht. Wanneer Hollis overigens in contact komt met de koningin van Isolte lijkt ze meer interesse en belangstelling in anderen en de wereld om haar heen te krijgen. Haar belevingswereld wordt groter en ondanks dat ze nog veel aan zichzelf denkt, probeert ze haar koning ervan te overtuigen bepaalde veranderingen in werking te stellen zodat de wereld beter wordt voor hun volk. Maar wat kan een meisje dat nog geen koningin is precies teweegbrengen? Hier moet ze zelf achter zien te komen, maar met de juiste contacten lukt dat misschien nog wel aardig. De ontwikkelingen die Hollis doormaakt zijn niet altijd even groot, waardoor haar personage veelal hetzelfde blijft.

Scènes

Plotseling neemt het verhaal een verrassende wending. En na deze verontrustende gebeurtenis veranderen de omstandigheden en de sfeer van het verhaal. De hele eerste helft lijkt hierdoor een soort te lange introductie in vergelijking met de rest. Maar deze ontwikkelingen maken het verhaal wel weer spannend, onvoorspelbaar en wekt verlangen naar meer. Het hoofdpersonage moet nu beslissingen nemen die niemand anders voor haar kan maken. Ze moet van het ene op het andere moment grote veranderingen doormaken en dit heeft grote gevolgen, niet alleen voor haarzelf.

De romantische aangelegenheden binnen de paleismuren keren terug in De Beminde. Een bekende sfeer in een nieuwe wereld met nieuwe personages.

Voor het eerst verschenen op Mywingedbooks