Maandag, 3 augustus, 2020

Geschreven door: Dawkins, Richard
Artikel door: Lansink, Cyril

De betoverende werkelijkheid

Richard Dawkins laat zien hoe fascinerend wetenschap is

[Signalering] Vaak is gezegd dat wetenschappelijk onderzoek en empirische kennis de wereld heeft onttoverd. Om te vatten hoe de werkelijkheid – tot in het onvoorstelbaar grote en kleine toe – in elkaar zit, is een beroep op magische verklaringen en religieus-mythische vertellingen achterhaald. Het verhaal van de schepping is vervangen door de theorie van de evolutie; de goddelijke oorsprong door een oerknal waarvan het moment op grond van de kennis over het uitdijende heelal gedateerd kan worden.

In zijn nieuwste boek geeft de spraakmakende evolutiebioloog Richard Dawkins een prachtige draai aan deze voorstelling van zaken. Niet door het voorwetenschappelijke weten te rehabiliteren. Nee, dit weten is in zijn ogen niet veel meer dan in fantastische verhalen verpakte onwetendheid. Maar door op zo’n mooie manier de lof te zingen over wat wetenschap vermag en over de waarheid van de wereld die zij blootlegt dat we niet anders kunnen dan ons verwonderen. Die wereld bestaat echt en wij kunnen hem begrijpen!  

Wie was de eerste mens? Waarom zijn er zo veel diersoorten? Wat is de zon? En een regenboog? Waarom zijn er seizoenen? Waaruit bestaan de dingen? Zijn we alleen in het heelal? In het beantwoorden van dit soort fundamentele vragen – de vragen van een nieuwsgierig kind – toont Dawkins zich een ideale leraar. Met het gezag van de wetenschapper deelt hij zijn kennis én wel zo dat het ons ontzag voor het mysterie van alles wat is vergroot. Daarbij geholpen door de schitterende illustraties van Dave McKean.

De zon is een van de miljarden uitdovende sterren in een van de honderden melkwegen; zonder zijn licht en warmte zou er geen leven zijn. Laat staan een mens die het ontstaan en de werking van die zon zou kunnen doorgronden. Hoe betoverend wil je het hebben!?

Sociologie Magazine

Eerder verschenen in Intermediair