Zaterdag, 12 oktober, 2019

Geschreven door: Bonilla, Rocia
Artikel door: Pontororing, Rita

De Boekenberg

Met boeken kun je ……..

[BLOG] ….. vliegen! Er zijn meer kinderboeken waarin het verlangen om te leren vliegen wordt beschreven. Kent u Babel van auteur/illustrator Arnoud Wierstra? Een tekstloos prentenboek over een man die zijn dromen waar wil maken, hij wil leren vliegen.

In de Boekenberg gaat het over dezelfde droom. Maar nu gaat het over een jongetje dat ook wil leren vliegen. Beide boeken prikkelen de fantasie van kinderen. Het ene boek door alleen de afbeeldingen en het andere boek door de tekst en de afbeeldingen.

Met boeken kun je ….

Schrijven Magazine

lezen over een meisje dat probeert haar droom waar te maken! In Pirouette in Paramaribo laat Humberto Tan de elfjarige Gerda uit Paramaribo op reis gaan. Naar Nederland, haar droom tegemoet, ballerina worden. Een droom waarbij ze heel wat moet overwinnen.

Met boeken kun je …..

óók dieren voorlezen. Een boek over een meisje, een puppy en het dierenasiel.

Met boeken kun je …..

lezen over toveren, feeën, en leren om toverspreuken te verzinnen.

Met boeken kun je …..

meevoelen. Jaap Friso: Jane, de vos en ik is confronterend en troostend tegelijk

Met boeken kun je …..

de wereld van de dinosaurussen verkennen.

DE BOEKENBERG

[Recensie] Leren vliegen. Dat is de droom van Lucas. Hij probeert op allerlei manieren of het hem lukt om te vliegen. Zelfs de Kerstman stuurt hij een kerstwens: “Een paar echte vleugels”.

Op de zoveelste verjaardag uit hij weer zijn vliegwens. Lucas’ moeder duwt hem een boek in handen en vertelt hem dat er ook andere manieren zijn om te vliegen. Daar snapt Lucas niets van, hij begint maar gewoon het boek te lezen. En daarna nog een boek en nog een en nog een. Hij verbaast zich erover in wat voor werelden hij terechtkomt.

Hij komt in “andere landen, ontdekt stukjes geschiedenis, ontmoet nieuwe personages en hij fantaseert”. Waarover? Dat is te ontdekken in de illustraties van Rocio Bonilla. Lichte kleuren met fantasierijke beelden. Deze beelden laten zien waar Lucas al lezende heen “gevlogen” wordt. Kenners zullen De Kleine Prins misschien ontdekken, kinderen niet. Zij kunnen wel met de beelden hun eigen fantasie kwijt.

Wat ziet Lucas? Waar is Lucas? Wat zie je om Lucas heen?

Er kan ook gelachen worden, een gebraden kip aan een ballon omdat Lucas toch moet eten bovenop zijn boekenberg. Lucas leest en leest en leest zoveel boeken dat hij er een boekenberg van kan maken.

De berg van boeken, De Boekenberg laat zien dat lezen leuk is. Een dromerig boek dat aan kan zetten tot lezen, veel lezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles