Maandag, 10 januari, 2022

Geschreven door: Diverse Auteurs
Recensie door: Kraak, Hans

De Bosatlas van het voedsel

Nederlanse voedselvoorziening in grafieken

[Recensie] Wie geĆÆnteresseerd is in voedsel en voeding en houdt van plaatjes en grafieken kijken, kan uren uit de voeten met een nieuwe telg in de serie speciale Bosatlassen. In 2014 verscheen De Bosatlas van het voedsel, waarin een actueel beeld wordt geschetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

De atlas geeft op het eerste gezicht en caleidoscopische indruk van de voedselvoorziening in Nederland, maar wie zich verdiept in de informatie kan een samenhangend beeld krijgen van de vele facetten van voedsel die in Nederland een rol spelen. Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben aan de atlas meegewerkt.

De kaarten en infographics laten onder meer zien hoe het voedsel wordt geproduceerd en hoe de productie in de loop der jaren is geƫvolueerd. Ook geven ze een indruk van de rol die Nederland speelt in de wereldwijde voedingssector. Niet alleen voedselproductie komt aan bod. Ook is in een aantal hoofdstukken informatie te vinden over hoe consumenten met voeding omgaan. Hoeveel eten we, wat eten we (biologisch of niet?) en hoeveel verspillen we bijvoorbeeld?

De samenstellers hebben gebruik gemaakt van actuele gegevens, zo is er een infographic over het paardenvleesschandaal opgenomen en wordt schematisch weergegeven hoe de recente besmetting van zalm met salmonella kon gebeuren. De atlas verschaft op meerdere fronten inzicht in de complexe wereld van voedsel en voeding en maakt deze toegankelijker voor een breed publiek.

Foodlog

Eerder verschenen op VoedingNu.nl